Σάββατο 18.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Νίκος Πέρρος: «Επιτέλους, στηρίξτε τη Λαϊκή Παράδοση»

Νίκος Πέρρος
20 Απριλίου 2023 / 10:34

Η τοποθέτηση του ιδρυτικού μέλους του «Λαοδάμαντα» προς τη Λίνα Μενδώνη και τον Γιώργο Μαυρωτά

«Κα Υπουργέ, Κε ΓΓ, σας καλωσορίζουμε στην Φιλόξενη χώρα των Φαιάκων, που κατά τον Όμηρο φιλοξένησε τον Οδυσσέα στον γυρισμό του στην Ιθάκη και ο Λαοδάμας, γιος του Αλκίνοου χόρεψε προς τιμήν του.

Σας ακούσαμε να αναφέρεστε για τον πολιτισμό στην Κέρκυρα, δεν αναφερθήκατε καθόλου όμως στον Λαϊκό πολιτισμό, αυτόν που προέρχεται «εκτός των τειχών» αλλά και στους φορείς που διασώζουν και διαδίδουν την πλούσια λαϊκή μας παραδοσιακή κληρονομιά.

Παράδοση! Μια διαδικασία που περιλαμβάνει τα ήθη, τα έθιμα, τις αξίες, τις πρακτικές και τις συνήθειες μου μεταβιβάζονται από γενιά σε γενιά με σκοπό την προσαρμογή τους στο Φυσικό και κύρια στο κοινωνικό περιβάλλον. Και πράγματι αποτελεί μια υπεραξία και συνδέεται και με την ανάπτυξη όπως την αναφέρατε, εν προκειμένω την τουριστική. Είναι εδώ ο κ. Κοντός, ο κ. Βούλγαρης, ο κ. Δούκας και άλλοι φορείς που γνωρίζουν πόσο αξία είχε η παρουσία σε γεγονότα, σε υποδοχές, σε συνέδρια και σε εκθέσεις της όμορφης Κερκυραϊκής φορεσιάς, των χορών και των τραγουδιών μας, γέννημα θρέμμα του λαού, μέσα από την καθημερινή του ζωή, από τις χαρές, τις λύπες του και από τα πανηγύρια του.

Δεν είναι δυνατόν στον 21ο αιώνα  να μην υπάρχει Λαογραφικό Μουσείο στην Κέρκυρα που να φιλοξενεί τις πολλές αξιόλογες και ανεκτίμητες συλλογές λαογραφικές, μια από τις οποίες, πληρέστατη έχουμε στην κατοχή μας. Και με την βοήθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης Α' και Β' βαθμού θα πρωτοστατήσουμε στην οργάνωση συνεδρίου που θα αναδείξει αυτήν την αναγκαιότητα.

Ξέρετε πριν λίγες μέρες, επετειακά για την 25η Μάρτη πραγματοποιήθηκε το «24ο Φολκορικό Φεστιβάλ Κέρκυρας» που όμοιό του δεν υπάρχει στην Ελλάδα: Τριήμερο, 41 χορευτικά, 900 και πλέον χορευτές, 14 παραδοσιακοί μουσικοί και 3000 περίπου θεατές. Γεγονός που αποδεικνύει την δυναμική του Λαϊκού Πολιτισμού!

Και επιτέλους θα πρέπει να καθιερωθεί η επιχορήγηση των ενεργών σωματείων με βάση την δράση τους, τακτικά και επαρκώς, κάπως έτσι γίνεται με τα αθλητικά.

Κε Γενικέ (απευθυνόμενος  στον κ. Μαυρωτά) το Μητρώο έχει παθογένειες τις οποίες, γνωρίζετε πολύ καλά και με την επικοινωνία που είχαμε, ότι πλήρωσε ακριβά ο Κερκυραϊκός ΓΣ, σωματείο 130 χρόνων! (Aμεση η απάντηση του κου Γενικού «… τίποτε δεν είναι τέλειο, όλα βελτιώνονται»).

Κα Υπουργέ, επιτρέψτε μου να σας  χαρίσουμε ένα από τα αξιόλογα «παιδιά» μας, την έκδοση με την επίβλεψη της Ακαδημίας Αθηνών των περιγραφών του αείμνηστου Δημητρίου Λουκάτου στα 1960 από την περιήγηση του στα Διαπόντια νησιά, συνοδευόμενο και από ηχητικό ντοκουμέντο.

Και σε σας κε γενικέ σας παραδίνουμε τα αποτελέσματα του συνεδρίου τον Φεβρουάριο του 2010 για τις αθλητικές υποδομές. Αποτελέσματα που είναι η έκφραση του Κερκυραϊκού Λαού και που δυστυχώς παραμένουν επίκαιρα αφού τίποτε από αυτά δεν έχει πραγματοποιηθεί. Ευχαριστούμε και σας Ευχόμαστε Καλή Δύναμη».

Νίκος Πέρρος