Τρίτη 23.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επιστολή Μονίμων Κατοίκων Παλιάς Πόλης στον Αστυνομικό Διευθυντή

Μόνιμοι Κάτοικοι
07 Απριλίου 2023 / 09:09
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Για τη λειτουργία του πάρκινγκ της Κάτω Πλατείας και για τα τουριστικά λεωφορεία που σταθμεύουν στο Ακταίον

ΚΕΡΚΥΡΑ. Επιστολή προς τον Αστυνομικό Διευθυντή Σπύρο Σκολαρίκη απεστειλε ο Σύλλογος Μονίμων Κατοίκων Παλιάς Πόλης, σχετικά αφενός με τη λειτουργία του Πάρκινγκ της Κάτω Πλατείας και αφετέρου με την «πληγή» των τουριστικών λεωφορείων στην περιοχή του ιστορικού κέντρου και ειδικότερα στην περιοχή του ΑΚΤΑΙΟΝ μπροστά από το Παλαιό Φρούριο.

Ο Σύλλογος υπενθυμίζει στον Αστυνομικό Διευθυντή τις θέσεις του για απαγόρευση της κυκλοφορίας και στάθμευσης βαρέων οχημάτων στο ιστορικό κέντρο, όπως προβλέπεται από το Σχέδιο Διαχείρισης της πόλης - μνημείου UNESCO. Προτείνουν επίσης να επιτρέπονται μόνον τα οχήματα ήπιας κυκλοφορίας, των ΑμΕΑ και των μονίμων κατοίκων.

Προς: Αστυνομικό Διευθυντή Περιφερειακής ενότητας Κέρκυρας, κ. Σπύρο Σκολαρίκη.

Αξιότιμε κύριε Διοικητά, 
Θα θέλαμε να αναφερθούμε σε σας για δύο θέματα που απασχολούν όλους τους χρήστες της Παλιάς πόλης  και κυρίως τους μονίμους κατοίκους που εμείς σαν Σύλλογος εκπροσωπούμε:

1) Διάφοροι σύλλογοι φορέων της Κέρκυρας εχουν θέσει σε σας διάφορα θέματα για τη σταθμευση των Τουριστικών και άλλων Λεωφορείων στη περιοχή του «Ακταίον» στη Πάνω πλατεία, κινούμενοι κατα τη ταπεινή μας άποψη, από καθαρά σωματειακά  κριτήρια και συμφέροντα.

2) Λειτουργεί παράνομα από χθες Δευτέρα 3/4/2023,  ο χώρος στάθμευσης στή Κατω Πλατεία, σε χώρο χαρακτηρισμένο δημόσιο/κοινόχρηστο με την επιβολή χρηματικού τέλους στάθμευσης, και μάλιστα χωρίς την προηγούμενη άδεια της περιφέρειας Ι.Ν. και/ή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ι.Ν., σύμφωνα με δημόσια δήλωση του αντιπεριφερειάρχη κ. Ζορμπά στα ΜΜΕ και σύμφωνα με τα πραγματικά γεγονότα. 

Η Αρχή Διαφάνειας που εξέτασε το θέμα, σε πολυσέλιδη αναφορά έκθεση της, για τη νομιμότητα ή όχι της χρήσης αυτού του κοινόχρηστου χώρου σαν πάρκινγκ με είσπραξη τέλους στάθμευσης,  ΑΠΕΦΑΝΘΗ ότι αυτό δεν επιτρέπεται βάσει μίας σειράς νόμων που αναφέρει σε αυτή.
 
Ο Σύλλογος μας που εκπροσωπεί τους Κατοίκους αυτής της Παλιάς Πόλης μνημείου, θέλει να επισημάνει πάλι σε σας και σε κάθε αρμόδιο όργανο και αρχή σε αυτόν τον δήμο, ότι οι ξεκάθαρες θέσεις του και για τα δύο θέματα και όχι μόνο είναι οι εξής:

Α. Εντός των ορίων της παλιάς πόλης να απαγορεύεται η  κυκλοφορία και η στάθμευση όλων των βαρέων οχημάτων όπως Λεωφορεία, φορτηγά, τραινακια κλπ. Τα όρια αυτά είναι καθορισμένα από την UNESCO και μέσα σε αυτά περικλείεται  η πόλη μνημείο της Unesco. (Σχέδιο διαχείρισης)

Β.

Β1- Μέσα στη παλιά πολη της Unesco θα κυκλοφορούν μόνο οχήματα των μονίμων κατοίκων σε δρόμους που χαρακτηρίζονται ή θα χαρακτηριστούν ΗΠΙΑΣ κυκλοφορίας, αυτοκίνητα γιά ΑΜΕΑ και αυτοκίνητα πολιτικής προστασίας. Θα εξυπηρετούν τις άμεσες και καθημερινές ανάγκες των μονίμων κατοίκων και οι οποίοι μετά θα τα σταθμεύουν σε προκαθορισμένες και οριοθετημένες θέσεις, με μπλε διαγράμμιση, σε θύλακες στάθμευσης περιμετρικά και εντός των ορίων της παλιάς πόλης. 

Β2- Προσωρινά να γίνεται χρήση των χώρων στάθμευσης της Κάτω Πλατείας, της Σπηλιάς και της Λαϊκής σύμφωνα με το Γ.Π.Σ., εφόσον πληρούνται οι όροι που εχει θέσει η Αρχή Διαφάνειας και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, μέχρι να επικαιροποιηθει το Γ.Π.Σ. (Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο) της πόλης της Κέρκυρας και μέχρι να λειτουργήσουν φυσικά περιφερειακά πάρκινηκ.
 
Σε περίπτωση επιβολής τέλους στάθμευσης στα πάρκινγκ αυτά, αυτό θα καθοριστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο πάντα με γνώμονα τη κοινωνική πολιτική που πρέπει να εφαρμόζεται πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις και στόχο τη μηδενική επιβάρυνση των μονίμων κατοίκων. 

Β3- Για τα αυτοκίνητα τροφοδοσίας θα επιτρέπεται προσωρινά η είσοδος σε προκαθορισμένες ώρες της ημέρας μέχρι να δοθεί η τελική λύση, όπως συμβαίνει σε άλλες ιστορικές πόλεις μνημεία της UNESCO ανά τον κόσμο.
 
Είμαστε βέβαιοι κύριε Διοικητά, οτι θα πράξετε τα νόμιμα. Το κριτήριο δεν είναι δυνατό να είναι μόνο οικονομικό, για την «ενίσχυση» ή εξυπηρέτηση μίας μερίδας φορέων, μίας μειοψηφίας πολιτών, σε βάρος της ποιότητας ζωής των χιλιάδων κατοίκων αυτής της πόλης.

Διατελούμε μετά τιμής,
Ν. Ολύμπιος, Πρόεδρος ΔΣ Συλλόγου,
Α. Θύμη, Γραμματέας ΔΣ Συλλόγου.
 
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ
ΠΑΛΑΙΑΣ ΠΟΛΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.