Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο Σύνδεσμος Παικτών Ζατρικίου Κέρκυρας γίνεται 100 ετών!

Σκάκι
06 Απριλίου 2023 / 10:08
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Την Κυριακή 9 Απριλίου το σκάκι γιορτάζει τα γενέθλια του - Η γιορτή στις 18:00 στο Ν.Λιμάνι

ΚΕΡΚΥΡΑ. Συμπληρώνονται την Κυριακή 9 Απριλίου 100 χρόνια από την ίδρυση του αρχαιότερου ελληνικού σκακιστικού Συλλόγου, του Συνδέσμου Παικτών Ζατρικίου Κερκύρας. Σύμφωνα με την πρώτη σελίδα του πρώτου Καταστατικού του 1923, το Διοικητικό Συμβούλιο αποτελούσαν εικοσιένα Κερκυραίοι, ανάμεσα τους γιατροί, δικηγόροι, έμποροι, κτηματίες αλλά και τηλεγραφητές, δάσκαλοι, μεταλλειολόγοι, ελαιουργοί, υδραυλικοί και ένας ποιητής. Πρόεδρος ήταν ο διαπρεπής νομικός, καθηγητής Πανεπιστημίου και συγγραφέας Παναγιώτης Γιωτόπουλος.

Το σκάκι έχει μεγάλη και λαμπρή παράδοση στην Κέρκυρα. Ήδη από τον 19ο αιώνα ο αρχιμουσικός Ιωσήφ Λιμπεράλης είχε αναδειχτεί  σε ισχυρότατο σκακιστή και ασχολήθηκε με τη σύνθεση προβλημάτων. Επίσης έχουν βρεθεί στα αρχεία τα αποτελέσματα του πρώτου σκακιστικού τουρνουά που διοργανώθηκε ποτέ στην Ελλάδα, ενώ στην Αναγνωστική Εταιρεία υπάρχει το σκάκι και η σκακιέρα του διάσημου σκακιστή του 19ου αιώνα Captain Evans. Οι γνωστοί Κερκυραίοι λόγιοι Γεράσιμος Μαρκοράς, Ιάκωβος Πολυλάς και ο Λορέντζος Μαβίλης ήταν μανιώδεις σκακιστές και προετοίμασαν το δρόμο για την ίδρυση του Σ.Π.Ζ. Κερκύρας το 1923.

Η δραστηριότητα του συλλόγου συνεχίστηκε και μεταπολεμικά με κορύφωση την ανάδειξη του κορυφαίου Κερκυραίου σκακιστή, Σπύρου Σκέμπρη. Ο Σπύρος  είναι γκρανμαίτρ, κέρδισε το Πρωτάθλημα Ελλάδας κάτω των 20 σε ηλικία 15 ετών, έφερε στην Ελλάδα την πρώτη μεγάλη διεθνή διάκριση ισοβαθμώντας στην 3η θέση στο Παγκόσμιο Νέων του 1977, ενώ έχει αναδειχτεί 5 φορές Πρωταθλητής Ελλάδος.



Η ομάδα του Συνδέσμου έχει αγωνιστεί τρεις φορές στον Τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος. Όμως στην Κέρκυρα διοργανώθηκαν και τα πρώτα μεγάλα ανοιχτά καλοκαιρινά τουρνουά στην Ελλάδα, πού τίμησαν με τη συμμετοχή τους οι Παγκόσμιοι Πρωταθλητές Ανατόλι Κάρποβ και Γκάρι Κασπάροβ, αλλά και εκατοντάδες γκρανμαίτρ, διεθνείς μετρ παγκόσμιας ακτινοβολίας, ανάμεσα στους οποίους ξεχωρίζουν ο Αλεξάντερ Μορόζεβιτς, ο Γιαν Τίμμαν, ο Όλεγκ Ρομανίσιν, ο παγκόσμιος ρέκορντμαν τυφλού σκακιού Τιμούρ Γκαρέγιεβ και οι διάσημες αδελφές Πόλγκαρ, οι ισχυρότερες σκακίστριες στα 1.500 χρόνια της ιστορίας του παιχνιδιού, οι οποίες αντιμετώπισαν στην Κέρκυρα σε ματς την εθνική Ελλάδος Ανδρών. 



Παράλληλα ο ΣΠΖΚ προσκάλεσε για ματς με την Ελληνική Εθνική Ομάδα -που έγινε στην Κέρκυρα-, την Εθνική ομάδα ανδρών της Γερμανίας.
Στον 21ο αιώνα, η διοργάνωση που άλλαξε την εικόνα του σκακιού στην Κέρκυρα την σύγχρονη εποχή είναι  το Σχολικό Σκακιστικό Πρωτάθλημα Κέρκυρας. Ξεκίνησε το 2010 και αποτελεί την μεγαλύτερη και μαζικότερη αθλητική εκδήλωση που έχει γίνει ποτέ στην Κέρκυρα και η μαζικότερη σχολική σκακιστική εκδήλωση που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα.

Κάθε δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο του νησιού αφιερώνει μια ημέρα στο σκακιστικό του Πρωτάθλημα. Τα Πρωταθλήματα είναι εξαιρετικά μαζικά (υπήρξαν σχολεία που πήρε μέρος το 100% των μαθητών!) και οι απονομές των επάθλων στους νικητές αλλά κι σε όλους όσοι έλαβαν μέρος μετατρέπονταν σε μικρές σχολικές γιορτές.
           
Την πρώτη χρονιά πήραν μέρος 3.300 παιδιά, την δεύτερη 5.100 παιδιά και στο σύνολο των 11 χρόνων (με 2 χρόνια διακοπής λόγω πανδημίας)  της επιτυχημένης αυτής διοργάνωσης μαζικού σχολικού αθλητισμού πήραν μέρος πάνω από 50.000 μαθητές των σχολείων του νησιού παίζοντας πάνω από 500.000 σκακιστικές παρτίδες. Πρέπει να σημειώσουμε την πρωτοφανή αποδοχή από το σύνολο της τοπικής κοινωνίας, των γονέων, των κηδεμόνων και των εκπαιδευτικών.
 
Φυσικό επακόλουθο ήταν η ανάδειξη πολλών νέων ταλέντων που έμαθαν τα μυστικά του σκακιού στην Σκακιστική Ακαδημία του Σ.Π.Ζ. Κέρκυρας. Οι νεαροί αλλά και οι μεγαλύτεροι  σκακιστές, αποκτώντας εμπειρίες μέσα από τους αγώνες και γνώσεις σκακιστικής θεωρίας από τις προπονήσεις για όλες τις ηλικίες (από προνήπια, νήπια μέχρι και τμήματα ενηλίκων) που γίνονται στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου που έχει παραχωρήσει ο Δήμος στον ΣΠΖΚ τα τελευταία 35 χρόνια, αλλά και στην αίθουσα που έχει παραχωρήσει ο ΟΛΚΕ στο Ν, Λιμάνι, ήταν πλέον έτοιμοι να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους σε μεγαλύτερες σκακιστικές διοργανώσεις.



Τα παιδιά της Κέρκυρας σαρώνουν κάθε χρόνο τα μετάλλια στο σχολικό Πρωτάθλημα Δυτικής Ελλάδας (η αποστολή της Κέρκυρας στις άλλες πόλεις της περιοχής αριθμεί κάθε χρόνο πάνω από 100 αθλητές και πολλούς συνοδούς!), η ομάδα Παίδων-Κορασίδων κατακτά για 12 συνεχόμενα χρόνια το Πρωτάθλημα της περιοχής και η ομάδα του Συλλόγου κατακτά επίσης για όγδοη συνεχόμενη χρονιά το Πρωτάθλημα της Δ. Ελλάδας αήττητη.

Η δουλειά αυτή φάνηκε και στα Πανελλήνια Νεανικά και στα Πανελλήνια Σχολικά Σκακιστικά Πρωταθλήματα όπου οι νεαροί Κερκυραίοι σκακιστές κατέκτησαν πολλά μετάλλια και δύο αναδείχτηκαν Πρωταθλητές Ελλάδας: η Αργυρώ Γκουτζούκη Πρωταθλήτρια Ελλάδας κοριτσιών Κ14 και Κ20 ετών, έχει εκπροσώπησε την Ελλάδα στο πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και πρόσφατα κλήθηκε στην Εθνική Ομάδα, ο Απόστολος Παλαιολόγου Πρωταθλητής Ελλάδας Ε΄Δημοτικού, ενώ πάρα πολλά μετάλλια και διακρίσεις έχουν συγκεντρώσει τα παιδιά της Κέρκυρας σε όλες τις διοργανώσεις.  Ο Αλέξανδρος Λευθεριώτης αναδείχτηκε Πρωταθλητής Ελλάδας Ανδρών γρήγορου διαδικτυακού σκακιού.
 

Όμως, σημαντικό κοινωνικό έργο έχει να επιδείξει ο Σύνδεσμος Παικτών Ζατρικίου Κερκύρας σε πολλές διαφορετικές εκδηλώσεις με συλλόγους και φορείς του νησιού με θέμα το σκάκι: με τον Σύλλογο «Στήριξη κατά των εξαρτήσεων», με την Αστρονομική Εταιρεία Κέρκυρας, με την Φιλαρμονική Εταιρεία Λευκίμης, με τις παιδικές κατασκηνώσεις της Καθολικής Μητρόπολης Κέρκυρας, με τον Ροταριανό Όμιλο Κέρκυρας, με την Δημόσια Βιβλιοθήκη Κέρκυρας, και με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Διοργάνωσε σκακιστικά πρωταθλήματα για τους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων ασφαλείας του νησιού καθώς και φοιτητικά πρωταθλήματα για τους φοιτητές του Ιόνιου Πανεπιστημίου.
Επίσης, ο Σύνδεσμος Παικτών Ζατρικίου Κέρκυρας διοργάνωσε και μαθήματα μέσω ίντερνετ για τα παιδιά των Παξών.

Από το 2021, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ο Σύνδεσμος Παικτών Ζατρικίου Κερκύρας ξεκίνησε σε εβδομαδιαία βάση μαθήματα σκακιού στο Κατάστημα Κράτησης Κέρκυρας στα πλαίσια του Σχολείου 2ης Ευκαιρίας Κέρκυρας, όπου και διοργάνωσε το 1ο Εσωτερικό Σκακιστικό Πρωτάθλημα με συμμετοχή κρατουμένων, Σωφρονιστικών και Καθηγητών της Σχολής. Η ομάδα των κρατουμένων εκπροσώπησε τη χώρα στο 2ο Διαδικτυακό Διηπειρωτικό Σκακιστικό Πρωτάθλημα που έγινε τον Οκτώβριο του 2022 υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Σκακιστικής Ομοσπονδίας.

Την Κυριακή των Βαΐων 9 Απριλίου στις 18:00 στο εντευκτήριο του Σ.Π.Ζ.Κερκύρας στο Ν. Λιμάνι (δίπλα στο café Sette Venti) διοργανώνεται μεγάλη γιορτή με συμμετοχή παιδιών, γονέων, βετεράνων και νεαρών σκακιστών και παραγόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Θα βραβευτούν παλαιότεροι και νέοι σκακιστές που έχουν διακριθεί σε Πανελλήνια και Διεθνή Πρωταθλήματα, θα γίνουν αγώνες επίδειξης με ένα ματς Προνηπίων και σκακιστική παρτίδα blindfold (χωρίς να βλέπει τη σκακιέρα) από τον Σπύρο Μακρή. Θα κοπεί και η εντυπωσιακή σκακιστική τούρτα γενεθλίων με 100 κεράκια!
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.