Τρίτη 23.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κερκυραίοι μαθητές εν δυνάμει πρέσβεις του Ευρωκοινοβουλίου

Ευρωκοινοβούλιο
05 Απριλίου 2023 / 13:21

Στο επιτυχημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα συμμετέχουν τέσσερα σχολεία από τα Ιόνια Νησιά

ΚΕΡΚΥΡΑ. Από εν δυνάμει πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) γέμισε το πρωί της Τετάρτης, η αίθουσα συνεδριάσεων στην παλιά νομαρχία. Αφορμή αποτέλεσε η συμμετοχή τεσσάρων σχολείων των Ιονίων Νήσων στο επιτυχημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΕΚ που αποβλέπει στη βελτίωση των γνώσεων των μαθητών γύρω από τον ευρωπαϊκό κοινοβουλευτισμό, τις αξίες της πολιτικής δημοκρατίας και τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενθαρρύνοντάς τους να συμμετάσχουν ενεργά στις δημοκρατικές διαδικασίες.

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων κατόπιν αιτήματος του 3ου ΓΕΛ Κέρκυρας που συμμετέχει στο πρόγραμμα, έλαβαν μέρος 10 σχολεία από την Κέρκυρα, την Κεφαλονιά και την Ήπειρο, είτε δια ζώσης (3ο και 4ο ΓΕΛ Κέρκυρας, Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Σκριπερού) είτε διαδικτυακά.

Τι συζήτησαν

Οι μαθητές συζήτησαν για τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα και την βιώσιμη ανάπτυξη. Το μήνυμα που έστειλαν ήταν ένα: Να είναι γνώστες όσων συμβαίνουν γύρω τους, κατανοώντας τα δικαιώματά τους ως πολίτες της ΕΕ.

Την εκδήλωση χαιρέτησε η Περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα, η οποία ως πρώην Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετέφερε την εμπειρία της από τις Βρυξέλλες, αναφέρθηκε στο ρόλο που επιτελεί το ΕΚ δίνοντας παράλληλα το γενικό περίγραμμα των καθηκόντων ενός ευρωβουλευτή. Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης η Αντιπεριφερειάρχης Μελίτα Ανδριώτη, ενώ παρεμβάσεις μέσω της πλατφόρμας zoom πραγματοποίησαν οι ευρωβουλευτές του ΕΛΚ Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου και Στέλιος Κυμπαρόπουλος.



104 σχολεία

Όπως τόνισε ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων Π. Αγγελόπουλος, στο πρόγραμμα συμμετέχουν φέτος 104 σχολεία απ’ όλη την Ελλάδα, με τέσσερα εξ’ αυτών να προέρχονται από τα Ιόνια Νησιά. Ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα του χρόνου να αυξηθούν από την περιοχή μας.
Δίκτυο

Στο πλαίσιο του προγράμματος εκπαιδευτικοί και μαθητές καλούνται να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες, όπως δημιουργία ενός σημείου πληροφόρησης για την ΕΕ, διοργάνωση εκδηλώσεων για την Ημέρα της Ευρώπης και δημιουργία περιεχομένου για τα μέσα κοινωνικής δικτυωσης. Παράλληλα παρακινούνται να έρθουν σε επαφή με Ευρωβουλευτές, ΜΜΕ, τοπικούς και άλλους παράγοντες και προσφέρεται η δυνατότητα συμμετοχής, είτε δια ζώσης είτε διαδικτυακά, σε προγράμματα και ημερίδες που διοργανώνονται στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο.

Στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς οι δράσεις των σχολείων αξιολογούνται και, εφόσον κριθούν ικανοποιητικές, απονέμεται ο τίτλος του «Σχολείου Πρέσβη» στα συμμετέχοντα σχολεία, καθώς και του «Καθηγητή-Πρέσβη» και «Μαθητή-Πρέσβη» στους συμμετέχοντες καθηγητές και μαθητές. Η τιμητική αυτή διάκριση έχει διάρκεια ένα χρόνο.

Από το 2016

Το πρόγραμμα «Σχολεία-πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» άρχισε να υλοποιείται το 2016, σε όλα τα κράτη-μέλη της Ένωσης, με πρωτοβουλία του Ευρωκοινοβουλίου. Μέχρι σήμερα περίπου 1.500 σχολεία έχουν λάβει την πιστοποίηση «Σχολείου - Πρεσβευτή», σε 3.700 εκπαιδευτικούς απενεμήθη ο τίτλος του ανώτερου πρέσβη, ενώ 23.000 περίπου μαθητές έχουν λάβει πιστοποίηση δόκιμου πρέσβη.

Όπως τόνισε ο κ. Αγγελόπουλος, μέσω του δικτύου αυτού προσφέρεται μια εξαιρετική ευκαιρία στα σχολεία να ανταλλάξουν βέλτιστες πρακτικές και να συνεργαστούν στην εφαρμογή του προγράμματος.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ