Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Όχι» Τοπικού Συμβουλίου Πόλης για φωτοβολταϊκό πάρκο στο Τεμπλόνι

Φωτοβολταϊκό πάρκο
04 Απριλίου 2023 / 12:29

Ανακινεί και πάλι την υπόθεση η ΔΕΥΑΚ σε μια προσπάθεια να μειώσει το ενεργειακό κόστος

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε αναζήτηση οικοπέδου βρίσκεται η ΔΕΥΑΚ για τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου, προκειμένου να αντιμετωπίσει το αβάστακτο ενεργειακό κόστος που πλέον έχει εκτοξευτεί στα 8,5 εκατ. ευρώ.

Τμήμα του αποκαταστημένου μέρους του παλιού ΧΥΤΑ Τεμπλονίου εξετάζεται θετικά από την ΔΕΥΑΚ, προκειμένου να στηθεί εκεί το φωτοβολταϊκό πάρκο, μετά την άκαρπη προσπάθεια για αγορά ιδιωτικής γης για το σκοπό αυτό, λόγω των απαγορευτικών τιμών στην κτηματαγορά της Κέρκυρας.

Μάλιστα την περασμένη Παρασκευή (31/03), το θέμα εισήλθε στην κατεπείγουσα συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Πόλης, με το Σώμα ωστόσο να γνωμοδοτεί αρνητικά, κατά πλειοψηφία, για την παραχώρηση 20 στρεμμάτων του εν λόγω δημοτικού οικοπέδου στο Τεμπλόνι, προκειμένου να αναπτυχθεί εκεί το φωτοβολταϊκό πάρκο.

«Εδώ και δυο τρία χρόνια κάναμε αίτηση για να αναπτυχθούν σε αυτούς τους χώρους αθλητικές εγκαταστάσεις και σκοπευτήριο. Δεν έχει γίνει τίποτα από τότε. Ο χώρος στο Τεμπλόνι είναι ακατάλληλος για τον σκοπό που τον θέλει η ΔΕΥΑΚ, διότι οι κάτοικοι δεν ανέχονται άλλο την υποβάθμιση της περιοχής», ανέφερε στην «Ε» ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Πόλης Αλέκος Αλαμάνος.

Και το 2020

Όπως είπε, ο συγκεκριμένος χώρος, είχε ξαναζητηθεί για τον ίδιο σκοπό και το 2020 από την ΔΕΥΑΚ, ωστόσο το αίτημα απορρίφθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Μπροστά πάντως στους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος, που έχουν διπλασιαστεί μετά τις ανατιμήσεις στην ενέργεια, η ΔΕΥΑΚ αναζητά λύση για να κατεβάσει τα αυξημένα αυτά κόστη. Τα 4 εκατ. ευρώ έχουν φτάσει πλέον τα 8,5 εκατ., δημιουργώντας ένα δυσβάσταχτο φορτίο στην Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Κέρκυρας και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου εμφανίζεται ως λύση για την κάλυψη μέρους των λογαριασμών.

«Θέλουμε να μειώσουμε το ενεργειακό κόστος της ΔΕΥΑΚ και γι’ αυτό ψάχνουμε να βρούμε κάποιο οικόπεδο για να στηθεί φωτοβολταϊκό πάρκο, ώστε να υπάρχει αντιστάθμιση του ενεργειακού κόστους που έχουμε. Εξετάσαμε και ιδιωτικά οικόπεδα για αγορά, όπως στον Κεφαλόβρυσο και στον Βάτο αλλά ήταν πολύ ακριβά και πήγαμε στο προφανές», τόνισε στην «Ε» το μέλος του ΔΣ της ΔΕΥΑΚ Βασίλης Αργυρός, διευκρινίζοντας ότι αν και η γνωμοδότηση του Τοπικού Συμβουλίου Πόλης ήταν αρνητική, ωστόσο για το ζήτημα θα αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο Κεντρικής Κέρκυρας.

Σε επίπεδο διερεύνησης

Η διαδικασία ωστόσο είναι σε επίπεδο διερεύνησης για την ώρα. Δεν υπάρχει ούτε μελέτη αλλά ούτε και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Όπως εξήγησε ο κ. Αργυρός, η σύνταξη μελέτης για την κατασκευή του, θα γίνει εφόσον εξασφαλιστεί το οικόπεδο που θα υποδεχθεί την εγκατάσταση, ενώ η χρηματοδότηση θα γίνει μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ