Συγκέντρωση στη ΔΕΥΑΚ για το νερό (photos)
Μετά τη συγκέντρωση, αντιπροσωπεία του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου και εκλεγμένοι αυτοδιοικητικοί συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ, θέτοντάς του τα άμεσα αιτήματα της κινητοποίησης
ΚΕΡΚΥΡΑ. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έγινε το πρωί της Τετάρτης 21/08 στα γραφεία της ΔΕΥΑΚ ενάντια στην πολιτική της Κυβέρνησης και των τοπικών διοικήσεων για το νερό. Στην συγκέντρωση έδωσε το παρόν, μεταξύ άλλων, το Εργατικό Κέντρο, η ΛΑ.ΣΥ. Ιονίων Νήσων αλλά και των δήμων της Κέρκυρας, εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ και των Συλλόγων Συνταξιούχων κ.α.
Μετά τη συγκέντρωση, αντιπροσωπεία του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου και εκλεγμένοι αυτοδιοικητικοί συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ, θέτοντάς του τα άμεσα αιτήματα της κινητοποίησης.
Η «Ε» επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ Αχ. Μάζη και την επικεφαλής της ΛΑ.ΣΥ. Ιονίων Νήσων Αλ. Μπαλού οι οποίοι μας μίλησαν για το περιεχόμενο της σύσκεψης.
Απουσία των αρμοδίων
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ θεωρεί ότι τέτοιου είδους διαμαρτυρίες είναι θετικές, καθώς κινούνται σε ένα διεκδικητικό πλαίσιο. ενώ θεωρεί σωστό το μεγαλύτερο μέρος της ανακοίνωσης του Εργατικού Κέντρου, όπως τα κομμάτια που αφορούν τις χρηματοδοτήσεις και τη διευθέτηση του προβλήματος με τη ΔΕΗ.
Αναφέρει μάλιστα ότι η ΔΕΥΑΚ ζήτησε τον Απρίλιο του 2024 χρηματοδότηση ύψους 700.000 ευρώ για γεωτρήσεις για την κάλυψη της λειψυδρίας και δεν πήρε τίποτα. Επίσης, τονίζει το πρόβλημα της υποστελέχωσης, αφού το 2011 η ΔΕΥΑΚ είχε 220 εργαζομένους και τώρα έχει φτάσει στους 100.
Όπως λέει, επικοινώνησε με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ Γ. Στάσση και η πρόταση της ΔΕΥΑΚ περιλάμβανε την εξυπηρέτηση της οφειλής σε 100 μηνιαίες δόσεις, οι οποίες δυνητικά θα μπορούσαν να μειωθούν στις 80 και εξόφληση των τρεχόντων λογαριασμών. Πρόταση για την οποία αναμένεται η απάντηση της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ λόγω της οφειλής προς τη ΔΕΗ, από τον Απρίλιο του 2023 δεν έχει συνδεθεί κανένα αντλιοστάσιο.
Σύμφωνα με τον Αχ. Μάζη, η συνάντηση με τους εκπροσώπους των συμμετεχόντων στη διαμαρτυρία έγινε σε θετικό κλίμα, ενώ συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες συνάντηση ανάμεσα στο Εργατικό Κέντρο και τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ με σκοπό την ολοκληρωμένη ενημέρωση και την κατάθεση προτάσεων, απόψεων και θέσεων για όλα τα ζητήματα που αφορούν τη ΔΕΥΑΚ.
Ανάγκη συνολικού σχεδιασμού
Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των συμμετεχόντων, μέσα από την ανακοίνωσή τους δημοσιοποίησαν τα αιτήματα τους, τα οποία αφορούν την έκτακτη χρηματοδότηση και ενίσχυση με προσωπικό για την αποκατάσταση των βλαβών στο δίκτυο ύδρευσης, τη δημιουργία νέων γεωτρήσεων και παροχή ρεύματος από τη ΔΕΗ για τη λειτουργία τους αλλά και όσων υπάρχουν και δεν αξιοποιούνται λόγω των χρεών της ΔΕΥΑΚ προς τη ΔΕΗ και την τροφοδοσία των δεξαμενών με βυτία και υδροφόρες για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών.
Όπως είπε η Αλ. Μπαλού, απαιτείται συνολικός σχεδιασμός έργων για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, γιατί δεν χρειάζονται μόνο άμεσα έργα στο δίκτυο, πρέπει να βρεθεί λύση για τη συγκέντρωση και διαχείριση των υδάτων που χάνονται.
Ακόμη, εξέφρασε και πάλι την αντίθεση της ΛΑ.ΣΥ. με την εμπορευματοποίηση- ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών και του νερού.
Κλείνοντας, τόνισε την ανάγκη άσκησης πίεσης προς την κυβέρνηση, ενώ απηύθυνε πρόσκληση για συμμετοχή και προς την τοπική διοίκηση.
Η ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου
Μέσω της ανακοίνωσης που εξέδωσε το Εργατικό Κέντρο, μεταξύ άλλων, τονίζει ότι «Η κλιματική αλλαγή, η ελάττωση των βροχοπτώσεων και ο περιορισμός των αποθεμάτων του νερού δεν αποτελούν δικαιολογία για τις εγκληματικές ενέργειες και παραλείψεις των τοπικών διοικήσεων και της Κυβέρνησης. Προφανώς και δεν φταίει η λειψυδρία για:
- την έλλειψη μέτρων αντιμετώπισής της από τις δημοτικές αρχές
- την απουσία έργων υποδομής
- την κακή διαχείριση των υδάτων που σφετερίζονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι υπέρ της κερδοφορίας τους
- την απώλεια νερού από τις βλάβες στο πανάρχαιο υδρευτικό σύστημα – «σουρωτήρι»
- την αξιοποίηση μικρού μόνο ποσοστού από τα συνολικά υδάτινα αποθέματα
Μάλλον η λειψυδρία αξιοποιείται κατάλληλα από τις κυβερνήσεις, τα πιόνια τους και τους επιχειρηματικούς ομίλους ώστε, μαζί με την απαξίωση του δημόσιου συστήματος διαχείρισης των υδάτων, να μας φέρουν ως ώριμο φρούτο την ιδιωτικοποίηση του νερού.»
ΦΩΤΟ@ ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΓΙΑΤΑΚΗΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Βασίλης Πανταζόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος), με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις. Επιπλέον, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Reading στις Στρατηγικές Σπουδές.