Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Παραμένει η έλλειψη προσωπικού στη Διεύθυνση Μεταφορών της ΠΕ Κέρκυρας

Κέρκυρα
01 Απριλίου 2023 / 10:35
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Καθυστερήσεις, γκρίνια και εκνευρισμό δημιουργεί η υποστελέχωση της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της ΠΕ Κέρκυρας, καθώς για να λάβει κάνεις στα χέρια του, το πολυπόθητο δίπλωμα οδήγησης πρέπει κυρίως να εξοπλιστεί με περίσσια υπομονή

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στα «κάγκελα» βρίσκονται πολίτες αλλά και επαγγελματίες οδηγοί που είναι με δεμένα χέρια εδώ και μήνες μπορεί και χρόνο, αναμένοντας την ανανέωση, έκδοση ή την αντικατάσταση του διπλώματος οδήγησής τους. Καθυστερήσεις, γκρίνια και εκνευρισμό δημιουργεί η υποστελέχωση της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της ΠΕ Κέρκυρας, καθώς για να λάβει κάνεις στα χέρια του, το πολυπόθητο δίπλωμα οδήγησης πρέπει κυρίως να εξοπλιστεί με περίσσια υπομονή. Οδηγοί σε ειδικού τύπου van λεωφορεία έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά, βλέποντας ορατό τον κίνδυνο να χάσουν τη φετινή σεζόν, καθώς ακόμη δεν έχουν παραλάβει τα νέου τύπου διπλώματα που αναμένουν, ωστόσο από πέρσι.

Στην ίδια μοίρα βρίσκονται και οι επαγγελματίες οδηγοί ταξί, όπως επισημαίνει στην «Ε» ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ταξί Κέρκυρας «Ο Ταξιάρχης» Θ. Γελάτσορας. «Υπάρχει καθυστέρηση και στην έκδοση των διπλωμάτων που μπορεί να φτάνει και τον ένα χρόνο. Οι οδηγοί έχουν στα χέρια τους ένα προσωρινό χαρτί για να μπορούν να δουλέψουν. Παράλληλα μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και στην άδεια που έχει σχέση με την αντικατάσταση του οχήματος. Κανονικά πρέπει να γίνεται μέσα σε 2 - 3 ημέρες, ενώ τώρα απαιτούνται 20 – 25 ημέρες», ανέφερε ο ίδιος.

Δυο μόνιμοι και ένας συμβασιούχος

Όμως και απλοί πολίτες είναι στα όρια της απόγνωσης, όπως επισημαίνουν ιδιοκτήτες Σχολών Οδηγών της Κέρκυρας, αναφερόμενοι στην κατάσταση που επικρατεί εδώ και αρκετό καιρό στο Τμήμα Αδειών Οδήγησης, αρμόδιο για τις ανανεώσεις και αντικαταστάσεις διπλωμάτων (λόγω φθορών ή απώλειας). Δυο μόνο μόνιμοι υπάλληλοι και μια συμβασιούχος, που η θητεία της ωστόσο λήγει, σε δυο περίπου μήνες, καλούνται να σηκώσουν στους ώμους τους το βαρύ φορτίο.

 Μετά από έναν και πλέον χρόνο

Είναι χαρακτηριστικό ότι ιδιοκτήτης Σχολής Οδηγών στην Κέρκυρα, που ωστόσο θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του (τα στοιχεία του υπάρχουν στη διάθεση της «Ε»), μόλις πριν δυο 24ωρα παρέλαβε περίπου 30 διπλώματα, τα οποία ωστόσο ανέμενε από πέρσι τον Ιανουάριο.

Οι εκκρεμότητες

 Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», σε εκκρεμότητα βρίσκονται περίπου 1.500 διπλώματα οδήγησης που αφορούν στα έτη 2021 και 2022, για να αποσταλούν στην Αθήνα για την διεκπεραίωσή τους από το Τμήμα Διαβατηρίων της ΕΛΑΣ και κατόπιν να επιστραφούν πίσω στην Υπηρεσία για να δοθούν στους δικαιούχους. Παράλληλα στην αναμονή βρίσκονται από τον περασμένο Αύγουστο και όσες αιτήσεις και δικαιολογητικά υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά για την έκδοση άδειας οδήγησης, αφού δεν υπάρχει προσωπικό για να τα «τρέξει». Όπως επίσης και τα ξένα διπλώματα που ανέρχονται στα 300, εκ των οποίων η πλειοψηφία αυτών, 200 στον αριθμό, είναι στο…περίμενε από τον Αύγουστο του 2020.

Διεκπεραιώθηκαν

 Όσο πάντως το Τμήμα υποστηρίζονταν από τέσσερις 8 μηνίτες που συνέδραμαν το έργο των μόνιμων υπαλλήλων, η διαδικασία μπήκε σε μια καλή ροή και το 2022 «έκλεισε» με 5.500 διπλώματα διεκπεραιωμένα. Εξ αυτών τα 3.500 – 4.000 παραλήφθηκαν και δίνονται ή θα παραδοθούν στους δικαιούχους. Η διαδικασία πάντως κι αυτή απαιτεί χρόνο, καθώς ο υπάλληλος θα πρέπει να ανατρέξει στον φάκελο του πολίτη, να βρει την αίτησή του και εν συνεχεία να τον καλέσει για να παραλάβει το δίπλωμά του. Μάλιστα εκτιμάται ότι οι αιτήσεις που κατατίθενται κάθε μήνα από ενδιαφερόμενους πολίτες, είτε για ανανεώσεις αδειών είτε για νέα διπλώματα φτάνουν τις 400 περίπου.

Εν αναμονή πάντως των διπλωμάτων, στους οδηγούς παρέχεται μόνο ένα πρωτοκολλημένο έγγραφο με την ημερομηνία κατάθεσης των δικαιολογητικών. Με αυτό γίνεται η μετακίνησή τους εντός και εκτός νομού Κέρκυρας με τετράμηνη ισχύ. Τα πράγματα όμως δυσκολεύουν, όταν παρέλθει ο χρόνος αυτός, καθώς δεν αναγνωρίζεται από την Τροχαία.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.