Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επιτέλους δημοπρατήθηκε η επισκευή του κτιρίου του ΕΚΑΒ Κέρκυρας

EKAB
29 Μαρτίου 2023 / 09:09

Οι εργασίες, όπως αναγράφεται στην διακήρυξη του διαγωνισμού, αφορούν αποκλειστικά στην αντιμετώπιση φθορών για την προστασία του κτιρίου αλλά και των εργαζομένων

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τόπο έπιασαν οι συνεχείς εκκλήσεις των εργαζομένων του ΕΚΑΒ προς πάσα κατεύθυνση για την επισκευή του κτιρίου του Τομέα Κέρκυρας, στην Πλατυτέρα μέχρι να βρεθεί κατάλληλο κτίριο για να μεταστεγαστεί η Υπηρεσία. Το έργο επιτέλους δημοπρατήθηκε από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, σε συνέχεια της προγραμματικής σύμβασης που υπέγραψε η Ρόδη Κράτσα με την διοίκηση του ΕΚΑΒ στην Αθήνα, τον περασμένο Δεκέμβριο.
 
Ένα μήνα μετά την έγκριση του προϋπολογισμού της ΠΙΝ (στον οποίο εντάσσεται το συγκεκριμένο έργο) από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, βγήκε στον «αέρα» ο ανοιχτός διαγωνισμός μέσω του ΕΣΗΔΗΣ, για την ανάδειξη του αναδόχου που θα προβεί στις απαιτούμενες επισκευές.

Αν και σε αυτές δεν συμπεριλαμβάνεται η απομάκρυνση αμιάντου από την σκεπή, παρά ταύτα οι εργασίες που θα γίνουν θα βελτιώσουν σημαντικά την καθημερινότητα των 25 περίπου εργαζομένων που στεγάζονται εκεί (διασώστες και διοίκηση), μέχρι να βρεθεί νέος κατάλληλος χώρος που θα πληροί τις προϋποθέσεις για την μετεγκατάσταση της Υπηρεσίας.
 
Ειδικότερα, όπως αναγράφεται στην διακήρυξη του διαγωνισμού, οι εργασίες αφορούν αποκλειστικά στην αντιμετώπιση φθορών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την προστασία του κτιρίου αλλά και των εργαζομένων. Συγκεκριμένα προβλέπονται οι ακόλουθες εργασίες:
- Αντικατάσταση της ψευδοροφής στο σύνολο της επιφάνειας του κτιρίου από γυψοσανίδες
- Αντικατάσταση των φωτιστικών οροφής που υπάρχουν από φωτιστικά εσωτερικού χώρου τύπου Panel Led οροφής χωνευτό
-Αντικατάσταση 11 παραθύρων και 2 μπαλκονόπορτων, καθώς και ο χρωματισμός των παντζουριών. –
-Αντικατάσταση της θύρας εισόδου του ΕΚΑΒ από ξύλινη θύρα
- Ανακαίνιση των χρωματισμένων επιφανειών των παντζουριών
- Ανακαίνιση των εσωτερικών χρωματισμένων επιφανειών
 
Σε ένα χρόνο
 
Το έργο έχει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης ένα χρόνο από την υπογραφή της σύμβασης. Ως ημερομηνία και ώρα λήξης της προθεσμίας υποβολής των προσφορών ορίζεται η Δευτέρα 10 Απριλίου (ώρα 10 π.μ.), ενώ η ηλεκτρονική αποσφράγιση των προσφορών θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 13 Απριλίου στις 10 το πρωί.
 
 
Από το 2003
 
Το Παράρτημα ΕΚΑΒ Κέρκυρας στεγάζεται από το 2003, στον 1ο όροφο κτιρίου, επί της οδού Ευαγγέλου Ναπολέοντος, στην Πλατυτέρα. Ο χώρος παραχωρήθηκε με δωρεάν χρήση από την παλιά Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου. Κατά καιρούς με πρωτοβουλία των εργαζομένων γίνονταν ελαφριές εργασίες για την συντήρησή του (π.χ ελαιοχρωματισμοί), ωστόσο οι φθορές έχριζαν σοβαρότερης παρέμβασης.

Συχνά – πυκνά μάλιστα δεν έλειπαν και σχετικά αιτήματα προς τις Τεχνικές Υπηρεσίες της ΠΙΝ, προκειμένου να έρθει το κτίριο σε μια καλύτερη λειτουργική κατάσταση για τους εργαζομένους, μέχρι να βρεθεί νέος κατάλληλος χώρος. Το κτίριο μάλιστα λόγω της μη επαρκούς συντήρησής του αλλά και της έλλειψης του αναγκαίου χώρου στάθμευσης θεωρείτο ακατάλληλο για την στέγαση του Παραρτήματος ΕΚΑΒ Κέρκυρας.

Σημειώνεται ότι στον εξωτερικό χώρο του υφιστάμενου κτιρίου μπορούν να σταθμεύουν έως και 5 οχήματα από τα συνολικά 7, ενώ δεν λείπουν περιπτώσεις που τα οχήματα βρίσκονται τρακαρισμένα, λόγω της αναγκαστικής στάθμευσή τους στο δρόμο, ελλείψει διαθέσιμων θέσεων. Μάλιστα ο στόλος αναμένεται να αυξηθεί , μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την προμήθεια επιπλέον 9 ασθενοφόρων, μέσω του ΕΣΠΑ 2014-20. 
 
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ