Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ανάπλαση από Τσάκι ως Μεσογγή: Αντιπαράθεση στο Π.Σ. για προγραμματική με Αναπτυξιακό Οργανισμό

Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων
24 Μαρτίου 2023 / 11:57

Το έργο αφορά στην ανάπλαση και ανάδειξη της τουριστικής ζώνης από το «Τσάκι» Μπενιτσών έως τη Μεσογγή, με πεζοδρόμιο, κιόσκια, παγκάκια και φωτισμό

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με πολλές επιφυλάξεις ως προς το νομικό σκέλος της, εγκρίθηκε χθες κατά πλειοψηφία από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων, η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της ΠΙΝ και του Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης «ΕΥΔΗΜΟΣ ΑΕ», που αφορά στην ανάπλαση και ανάδειξη της τουριστικής ζώνης από την θέση «Τσάκι» Μπενιτσών έως τη Μεσογγή επί της επαρχιακής οδού Κέρκυρας-Λευκίμμης.

Το κακό προηγούμενο με την ΔΕΠΑΝ (Δίκτυο Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη) για το έργο των υδατοδρομίων που υπολείπονται στα Ιόνια Νησιά, δημιούργησε προβληματισμό και ερωτήματα στους περιφερειακούς συμβούλους, ως προς τη νομιμότητα της σύμβασης αλλά και τον διευρυμένο ρόλο που θα έχει ο «ΕΥΔΗΜΟΣ», με την ΠΙΝ στην ουσία να μένει απλός θεατής μέχρι την παράδοση του έργου.

Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση των υδατοδρομίων η σύμβαση της ΠΙΝ με το Υπουργείο Ανάπτυξης και την ΔΕΠΑΝ, κατέπεσε στο Ελεγκτικό Συνέδριο, καθώς διαπίστωσε σημεία «καταστρατήγησης των διατάξεων».

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι, μεταξύ των οποίων και οι νομικοί Π. Δρακουλόγκωνας και Σπ. Ιωάννου, εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους τονίζοντας ότι η σύμβαση είναι επισφαλής, ενώ οι παρατάξεις «ΑΝΑΣΑ» και «ΛΑΣΥ» ζήτησαν το έργο να αναλάβουν οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας διαφορετικά να εκτελεστεί, μέσω προγραμματικών συμβάσεων με τους δήμους. Όπως επισημάνθηκε, οι Τεχνικές Υπηρεσίες της ΠΙΝ δεν θα έχουν άμεση παρέμβαση στο συγκεκριμένο έργο και στην ουσία θα υποκατασταθούν συνολικά από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό.

Το θέμα που έφερε προς λήψη απόφασης στην έκτακτη συνεδρίαση του συλλογικού οργάνου, ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Τεχνικών Έργων Μ. Ορφανουδάκης «άναψε» την συζήτηση, που κράτησε σε διάρκεια μέχρι την ψηφοφορία.

Με 20 ψήφους υπέρ και αρκετές επιφυλάξεις

Εντέλει η προγραμματική σύμβαση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με 20 ψήφους υπέρ αλλά με επιφυλάξεις από αρκετούς περιφερειακούς συμβούλους (όπως Γ. Αρμενιάκος, Κ. Καποδίστριας, Μ. Ανδριώτη, Σπ. Σπύρου, Ολ. Καρδακάρη) αλλά και από τον Πρόεδρο του Π.Σ. Ν. Μουζακίτη. «ΑΝΑΣΑ» και «ΛΑΣΥ» ενέμειναν στην τοποθέτησή τους και ψήφισαν κατά, με συνολικά 10 ψήφους.

Ο ρόλος του «ΕΥΔΗΜΟΥ»

Με βάση την προγραμματική σύμβαση ο «ΕΥΔΗΜΟΣ» , ο οποίος εκτελεί ήδη έργα στην Κεφαλονιά, θα είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου για λογαριασμό της Περιφέρειας που θα είναι ο κύριος του έργου. Η επίβλεψη, η δημοπράτηση, η ανάδειξη του αναδόχου που θα προχωρήσει την εκτέλεση του έργου θα γίνει αποκλειστικά από τον «ΕΥΔΗΜΟ». Το έργο μάλιστα θα πρέπει να έχει δημοπρατηθεί μέχρι το τέλος του 2023, όπως και να έχει αναδειχθεί, ο ανάδοχος, προκειμένου να μην χαθούν οι πιστώσεις για την κατασκευή του.

Σημειώνεται ότι το έργο που θα δημοπρατηθεί με διεθνές ανοιχτό δημόσιο διαγωνισμό, λόγω του προϋπολογισμού του, έχει ήδη εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ύψους 5.900.000 ευρώ. Η μελέτη που ξεκίνησε το 2008 από το Δήμο Αχιλλείων, έχει επικαιροποιηθεί από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της ΠΙΝ, οι οποίες ωστόσο δήλωσαν αδυναμία να το αναλάβουν, λόγω της πίεσης των χρόνων για την δημοπράτηση και την ανάδειξη του αναδόχου μέχρι το τέλος του έτους.

Πεζοδρόμια, παγκάκια και φωτισμός

Στόχος του έργου είναι η κατασκευή μια συνεχούς πορείας διαδρομής για πεζούς, αυτοτελούς και ολοκληρωμένης, κατά μήκος της παραλίας από τη θέση «Τσάκι» μέχρι την Μεσογγή, μήκους 5 χλμ.

Πιο συγκεκριμένα το έργο περιλαμβάνει:
-Κατασκευή πεζοδρομίου πλάτους 1,5μ σε όλο το μήκος της παρέμβασης. Η κατασκευή γίνεται για τη σαφή οριοθέτηση της αμμουδιάς και τη δημιουργία ζώνης ασφαλούς κυκλοφορίας των πεζών κατά μήκος του συγκεκριμένου τμήματος της παραλίας.
-Κατασκευή τοιχίων σε μήκος 250 μέτρων για την σταθεροποίηση των πρανών, πάνω στα οποία θα κατασκευαστεί πεζοδρόμιο.
-Τοποθέτηση σύγχρονων ευφυών φωτιστικών LED με ενσωματωμένο φωτοβολταϊκό με δυνατότητα απομακρυσμένης διαχείρισης για την καταγραφή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο και δημιουργία αναφορών από πολλαπλούς αισθητήρες για τη διαχείριση του συνόλου των λειτουργιών του συστήματος φωτισμού και την παρακολούθηση του ποσού εξοικονόμησης χρημάτων και της κατανάλωσης ενέργειας κάθε μήνα
-Δημιουργία χώρων αναψυχής με κιόσκια, παγκάκια, και χώρους στάθμευσης στο πεζοδρόμιο της υπάρχουσας επαρχιακής οδού.

Η κατασκευή, όπως επισημαίνεται, κρίνεται αναγκαία διότι κατά μήκος της οδού έχουν αναπτυχθεί παραθεραστικές εγκαταστάσεις καθώς και αυτοτελείς χρήσεις εστίασης, λιανεμπορίου, κα.

Παράλληλα αποτελεί ο άξονας αυτός τη μοναδική προσφερόμενη (όχι όμως ασφαλή) δυνατότητα πεζής μετακίνησης και προσπέλασης της παραλίας και των παράλιων και παρόδιων χρήσεων, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ουσιαστική και ολοκληρωμένη πρόβλεψη για την κυκλοφορία πεζών.

Η προγραμματική σύμβαση έχει διάρκεια 36 μήνες από την υπογραφή της, με δυνατότητα παράτασης ενός έτους.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ