Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σε συμπόρευση Υπουργείο Παιδείας και Πρυτάνεις για τις καλλιτεχνικές σπουδές (video)

Σύνοδος πρυτάνεων
23 Μαρτίου 2023 / 17:32

Μπλόκο ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων στη «θερμή» υποδοχή που επεφύλαξαν στη Ν. Κεραμέως εκπαιδευτικοί, γονείς και φοιτητές

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με φόντο την πρωινή διαμαρτυρία εκπαιδευτικών, εργαζομένων, γονέων και φοιτητών ολοκληρώθηκαν απόψε, οι εργασίες της 102ης Συνόδου Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων, παρουσία της Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, και του Υφυπουργού Άγγελου Συρίγου. 

Η πορεία διαμαρτυρίας που ξεκίνησε λίγο μετά τις 11.30 το πρωί από το Μαράσλειο με κατεύθυνση το Corfu Palace, όπου διεξάγονταν η Σύνοδος, ανεκόπη από αστυνομικές διμοιρίες, λίγα μέτρα μακριά από το ξενοδοχείο. Κι ενώ οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα κατά της κυβερνητικής πολιτικής σε θέματα παιδείας, η κ. Κεραμέως από το βήμα της Συνόδου, έκανε αναδρομή στα πεπραγμένα της ως Υπουργός Παιδείας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, κάνοντας ειδική μνεία στην ενίσχυση της εξωστρέφειας των ΑΕΙ, μέσω των συνεργασιών με τα ιδρύματα του εξωτερικού, αλλά και την υλοποίηση έργων μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης όπως είναι τα «Βιομηχανικά Διδακτορικά», αλλά και πράξεις που έπονται για τους επισκέπτες καθηγητές και ερευνητές στα ΑΕΙ.

Απολογισμός τετραετίας από την Υπουργό

Κάνοντας τον απολογισμό τετραετίας τόνισε ότι σε σχέση με το 2019, η τακτική χρηματοδότηση των πανεπιστημίων έχει αυξηθεί κατά 30%, και από 90-91 εκατ. ευρώ το 2019 που παρέλαβε ως Υπουργός, έχει ανέλθει πλέον στα 117 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον επισήμανε ότι υπάρχουν 1.850 νέες θέσεις καθηγητών, με θετικό ισοζύγιο 122 περισσότερες προσλήψεις σε σχέση με τις αποχωρήσεις. Παράλληλα ανέφερε ότι τα ΑΕΙ έχουν πολύ μεγαλύτερη αποκέντρωση και συνολικά κινούνται σε μια πολύ σημαντική ανοδική αναπτυξιακή τροχιά.

«Η δουλειά αυτής της κυβέρνησης θα ολοκληρωθεί με την τελευταία ημέρα της θητείας, σε ότι αφορά το κυβερνητικό έργο και το Υπ. Παιδείας. Συνεχίζουμε λοιπόν με την έκδοση πράξεων που χρειάζονται τα πανεπιστήμιά μας για να προχωρήσουν πιο ψηλά στον μέλλον που συνολικά αξίζει στους φοιτητές και στους πανεπιστημιακούς μας», τόνισε σε δηλώσεις της, η Υπουργός Παιδείας.

Αναγνώρισαν

Οι πρυτάνεις αναγνώρισαν ότι η αύξηση της τακτικής χρηματοδότησης είναι αρκετά σημαντική και θα βοηθήσει τα πανεπιστήμια να προχωρήσουν με μια αναπτυξιακή προοπτική σε θέματα καθημερινότητας. Θετικό κρίθηκε και το γεγονός ότι τείνει προς επίλυση το ζήτημα των επαγγελματικών προσόντων αποφοίτων, σε τομείς όπως η Γεωπονία, με τροπολογία που ετοιμάζεται. Ωστόσο δεν παρέλειψαν να θέσουν και κάποια διαχρονικά αιτήματα, όπως είναι η υποστελέχωση των ΑΕΙ και οι σημαντικές ελλείψεις σε τεχνικό και διοικητικό προσωπικό αλλά και οι Οργανισμοί των Ιδρυμάτων.

Επί τάπητος τέθηκε και το στεγαστικό ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές στα περιφερειακά κυρίως ΑΕΙ, ζητώντας τη συνδρομή του Υπ. Παιδείας για την εύρεση κινήτρων στις τοπικές κοινωνίες, παρότι δεν είναι στην αρμοδιότητά του.



Για τα πτυχία καλλιτεχνικών σπουδών

Επιμέρους συζήτηση με πρωτοβουλία του οικοδεσπότη της Συνόδου και Προεδρεύοντα αυτής, Πρύτανη Ανδρέα Φλώρου, έγινε για το ζήτημα των πτυχίων των καλλιτεχνικών σπουδών, για το οποίο υπάρχει συμπόρευση με το Υπουργείο Παιδείας για την επίλυσή του. Υπενθυμίζεται ότι το Ιόνιο Πανεπιστήμιο έχει πρωτοστατήσει στην κινητοποίηση της ακαδημαϊκής κοινότητας για τα συγκεκριμένο θέμα, με βασικό ζητούμενο την διαβάθμιση των πτυχίων των καλλιτεχνικών σπουδών σε συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό πλαίσιο προσόντων αλλά και την υπαγωγή της Σχολής στο Υπουργείο Παιδείας.



«Επιμένει η Σύνοδος στο θέμα ότι θα πρέπει, η όποια Σχολή Παραστατικών Τεχνών δημιουργηθεί, οπουδήποτε στην Ελλάδα, να υπάγεται στα πανεπιστήμια που ήδη υπάρχουν. Είναι ένα θέμα που θα συζητήσουμε και στο μέλλον», διευκρίνισε ο κ. Φλώρος. Η κ. Κεραμέως ξεκαθάρισε πάντως ότι η Ανώτατη Σχολή Παραστατικών, θα είναι δομή που θα υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας και ήδη προχωρούν οι συζητήσεις με το Υπουργείο Πολιτισμού, στο πλαίσιο μιας Επιτροπής που συνεδριάζει κάθε εβδομάδα, για την επίλυσή του. Και οι δυο πλευρές πάντως αναφέρθηκαν στο καλό κλίμα που υπάρχει μεταξύ της Συνόδου και του Υπ. Παιδείας με διαρκής επικοινωνία, που στη βάση εποικοδομητικής συζήτησης μπορεί να βρει λύσεις.

Εκτός ξενοδοχείου

Ηχηρό «παρών» στην πορεία διαμαρτυρίας που μπλοκαρίστηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις έδωσαν τα σωματεία των εκπαιδευτικών, ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ, καθώς και το Εργατικό Κέντρο, η ΑΔΕΔΥ, η Ένωση Γονέων και η η ΟΓΕ. Οι συγκεντρωμένοι εν συνεχεία πραγματοποίησαν πορεία με κατεύθυνση αυτή τη φορά το ιστορικό Δημαρχείο Σαν Τζιάκομο.

Απευθυνόμενοι στη Δήμαρχο Μ. Υδραίου, οι διαδηλωτές κατήγγειλαν την αστυνομοκρατία και τον αποκλεισμό τους από την ΕΛΑΣ. Η κ. Υδραίου τους κάλεσε να συζητήσουν τα θέματα που τους απασχολούν, ωστόσο από την πλευρά τους ζήτησαν να συγκληθεί ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κ. Κέρκυρας με αποκλειστικό θέμα τις κτιριακές υποδομές των σχολείων και θέματα παιδείας.

Η Μ. Υδραίου τους κατηγόρησε για λαϊκισμό, καθώς παρά την πρόθεσή της να συνομιλήσουν εκείνοι αρνήθηκαν να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ