Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Διάλεξη του Κώστα Τσουμάνη - «Κερκυραϊκός Τουρισμός: 200 χρόνια ιστορίας, Προκλήσεις & Προοπτικές»

Τουρισμός
20 Μαρτίου 2023 / 17:56
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Απόψε (Δευτέρα 20/3), στις 20:00, στην Αναγνωστική Εταιρία.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας και η Ένωση Ξενοδόχων Κέρκυρας διοργανώνουν διάλεξη του Κωνσταντίνου Τσουμάνη, ερευνητή - συγγραφέα, με θέμα: «Κερκυραϊκός Τουρισμός: 200 χρόνια ιστορίας, Προκλήσεις & Προοπτικές»
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί απόψε στις 20:00, στην Αναγνωστική Εταιρία.
Θα υπάρχει ταυτόχρονη διαδικτυακή μετάδοση στο κανάλι της Αναγνωστικής Εταιρίας στο YouTube:

https://www.youtube.com/channel/UChyFZ0BTA2bktfFqmCUYImQ

Λίγα λόγια για την ομιλία

Η ομιλία αφορά στην ιστορική εξέλιξη του Κερκυραϊκού τουρισμού η οποία χωρίζεται σε δύο περιόδους:

α) Στην περίοδο του περιηγητισμού από το 1820 έως 1950, όταν η Κέρκυρα βρέθηκε υπό Αγγλική προστασία και καθιερώθηκε από τους Άγγλους ευγενείς ως το αγαπημένο τους τουριστικό θέρετρο. Υπήρξε σημαντικός σταθμός θαλάσσιων μεταφορών για κάθε είδους πλοίο και πλήθος περιηγητών την επισκέπτεται και την αναφέρουν στα ταξιδιωτικά τους βιβλία – χρονικά.

β) Στην περίοδο του οργανωμένου τουρισμού από το 1950 έως σήμερα, όταν εμφανίζεται στη Μεσόγειο η πρώτη γενιά του μαζικού τουρισμού και η Κέρκυρα είναι παρούσα από τις πρώτες περιοχές της Μεσογείου. Οι προκλήσεις για τη διαχείριση του Κερκυραϊκού τουρισμού είναι αρκετές τόσο για τους δημόσιους όσο και για τους ιδιωτικούς φορείς. Οι προοπτικές είναι ευοίωνες, εφόσον η Κέρκυρα μπορεί να φιλοξενήσει το μέγιστο αριθμό ατόμων χωρίς να προκαλέσει καταστροφή του φυσικού, πολιτιστικού και κοινωνικού περιβάλλοντος.

Σύντομο βιογραφικό Κωνσταντίνου Τσουμάνη

Ο κ. Κ. Τσουμάνης αποφοίτησε από τη Σχολή Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων του Τ.Ε.Ι. Λάρισας,  συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι στο Πανεπιστήμιο Paris VIII και μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο Cornell των ΗΠΑ. Το 2006 αναγορεύτηκε διδάκτορας Τουριστικής Οικονομίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
Έχει ένα σημαντικό συγγραφικό και ερευνητικό έργο που άπτεται της περιφερειακής τουριστικής ανάπτυξης. Έχει πλούσια διδακτική εμπειρία στις Σχολές Ξεναγών του ΕΟΤ, του Ιονίου Πανεπιστημίου, στο ΑΤΕΙ Ηγουμενίτσας και σε Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης. Διαθέτει ένα σημαντικό αριθμό δημοσιεύσεων σε εφημερίδες, περιοδικά και ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια.
Από το 2011 επελέγη ως εξειδικευμένος συνεργάτης (expert) από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (W.T.O.) όπου και παραμένει μέχρι σήμερα.
Υπηρετεί από το 1988 μέχρι σήμερα (που τελεί ως Διευθυντής) στην Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Ιονίων Νήσων.
 

ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.