Τρίτη 13.05.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

106 μαθητές και μαθήτριες από την Α΄ τάξη έξι Λυκείων της Κέρκυρας συμμετείχαν στον μαθητικό διαγωνισμό Αλίκης Παδοβά (photos)

ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ
12 Μαΐου 2025 / 10:23
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Τα θέματα, σχετικά με την κερκυραϊκή/επτανησιακή πολιτισμική κληρονομιά, επέλεξε τριμελής επιτροπή φιλολόγων, αποτελούμενη από την κ. Μαρία Μιζότερα, και τους κ.κ. Κώστα Λιντοβόη και Νίκο Κοσκινά.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την Παρασκευή, 09 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε η απονομή των βραβείων και επαίνων του ετήσιου μαθητικού διαγωνισμού που διοργάνωσε και φέτος, για δέκατη συνεχή χρονιά, η Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας, αφιερωμένου στη μνήμη της Μεγάλης Ευεργέτιδας της Αναγνωστικής Εταιρίας Αλίκης Παδοβά.

 

 

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά εκατόν έξι (106) μαθητές και μαθήτριες από την Α΄ τάξη έξι Λυκείων της Κέρκυρας (2ο ΓΕΛ, 3ο ΓΕΛ, 4ο ΓΕΛ, 5ο ΓΕΛ, ΓΕΛ Αγρού και Λυκειακές τάξεις Αργυράδων).

 

 

 

Φέτος, τα βραβεία απονεμήθηκαν ως εξής:

Το 1ο στη μαθήτρια Ιωάννα Κοντζιάλη του Θεόδωρου και της Μαργαρίτας (4ο ΓΕΛ)

Το 2ο στη μαθήτρια Αγγελική Στασινού του Βασιλείου και της Αναστασίας (3ο ΓΕΛ)

Το 3ο βραβείο, λόγω του ότι τα γραπτά ήταν εφάμιλλα, απονεμήθηκε εξ ίσου στις μαθήτριες:

- Κωνσταντίνα Μουζακίτη του Ευστάθιου και της Μαρίας (ΓΕΛ Αγρού)

- Γεωργία Σώμα του Ευάγγελου και της Ανθούλας (5ο ΓΕΛ)

- Στο Μουσικό Σχολείο Κερκύρας απονεμήθηκε έπαινος για τη μουσική πλαισίωση στην εκδήλωση, και

- στο Γενικό Λύκειο Αγρού απονεμήθηκε έπαινος για τη μεγαλύτερη συμμετοχή μαθητών του στον Διαγωνισμό.

Εκ μέρους της Δ.Ε., μίλησε ο Έφορος Βιβλιοθήκης της Αναγνωστικής Εταιρίας κ. Κώστας Λιντοβόης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στη διεκπεραίωση και του εφετινού διαγωνισμού.

Χαιρετισμό απηύθυναν οι κ.κ.:

- Πέτρος Αγγελόπουλος, Διευθυντής Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων,

- Μάριος Πούλος, Κοσμήτορας της Σχολής Επιστήμης της Πληροφορίας και Πληροφορικής,

- Θεόδωρος Κοντζιάλης, Αντιπεριφερειάρχης Ιονίων Νήσων, και

- Θωμάς Σούλος, Πρόεδρος της Κερκυραϊκής Ένωσης Αθηνών.

Για την Αλίκη Παδοβά μίλησε ο καθηγητής Νίκος Κοσκινάς και για τον φετινό διαγωνισμό μίλησε η καθηγήτρια Μαρία Μιζότερα.

Ακολούθησε το σύνολο εγχόρδων των μαθητών και μαθητριών του Μουσικού Σχολείου Κέρκυρας, με υπεύθυνη συνόλου την κυρία Ιωσηφίνα Αρμένη και την πιανιστική συνοδεία του κ. Χρήστου Καβούρ.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε η απονομή των βραβείων, καθώς και των επαίνων συμμετοχής.

- Η βιντεοσκόπηση της εκδήλωσης είναι ήδη αναρτημένη στο κανάλι της Αναγνωστικής Εταιρίας: https://www.youtube.com/watch?v=7BBJy_1BiGo

Τα θέματα, σχετικά με την κερκυραϊκή/επτανησιακή πολιτισμική κληρονομιά, επέλεξε τριμελής επιτροπή φιλολόγων, αποτελούμενη από την κ. Μαρία Μιζότερα, και τους κ.κ. Κώστα Λιντοβόη και Νίκο Κοσκινά.

Η Δ.Ε. της Αναγνωστικής Εταιρίας εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες της προς την τριμελή επιτροπή φιλολόγων που έχουν την ευθύνη οργάνωσης αυτού του διαγωνισμού, προς τον Περιφερειακό Διευθυντή της Α/βάθμιας & Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων κ. Πέτρο Αγγελόπουλο και τον Διευθυντή Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Κέρκυρας κ. Χαρίλαο Αλαμάνο για την εξαιρετική συνεργασία, καθώς και προς όσους εκπαιδευτικούς υποστήριξαν αυτήν την προσπάθεια.

Κυρίως δε, ευχαριστεί και συγχαίρει όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας και παράλληλα προσκαλεί όλους τους νέους του νησιού μας, να γνωρίσουν την Αναγνωστική Εταιρία και, γενικότερα, να συνδεθούν με την ιστορία και την παράδοση του τόπου μας.

Λίγα λόγια για την Αλίκη Παδοβά:

H αείμνηστη Αλίκη Παδοβά, κόρη του δικηγόρου Αντωνίου Παδοβά και της Μαρίας Παδοβά, το γένος Αργυροπούλου, γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1936. Στην Κέρκυρα πέρασε τα χρόνια της Κατοχής, ενώ μεταπολεμικά τελείωσε το Γυμνάσιο Θηλέων. Το 1958 έφυγε με υποτροφία για τις ΗΠΑ σπουδάζοντας Οικιακή Οικονομία στο Purdue University της Indiana. Εκεί έζησε και το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της, απέκτησε τέσσερις μεταπτυχιακούς τίτλους στην κοινοτική ανάπτυξη, κοινωνική εργασία, εκπαιδευτική επιμόρφωση και οικιακή οικονομία και ακολούθησε πανεπιστημιακή καριέρα.

Όμως, κράτησε μέσα στην ψυχή της την Κέρκυρα, την οποίαν επισκεπτόταν τακτικά. Ανάμεσα στις άλλες δραστηριότητές της, δημοσίευσε βιβλίο μαγειρικής, με θέμα αυθεντικές κορφιάτικες συνταγές, ενώ συχνά παρέδιδε κύκλους μαθημάτων ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού στο Μιζούρι, όπου κατοικούσε, και αλλού. Με διαθήκη, στο τέλος της ζωής της (2011), κληροδότησε μια σημαντική ακίνητη περιουσία στην Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας, που προσπαθεί -με όσα μέσα διαθέτει- να διασώσει και να προβάλει τον επτανησιακό πολιτισμό σε όλες τις εκφάνσεις του.

Η Αναγνωστική Εταιρία, έχοντας ως μέλημα να τιμήσει τη μνήμη της Μεγάλης Ευεργέτιδάς της αλλά και να μεταλαμπαδεύσει στις νέες γενιές την αγάπη για την Κέρκυρα, θέσπισε, κατόπιν εγκρίσεως του Υ.ΠΑΙ.Θ. (28-4-2014 αριθ.πρωτ.64779/Γ2) και σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων, τη διενέργεια ετήσιου μαθητικού διαγωνισμού, με ένα συμβολικό χρηματικό βραβείο για μαθητές της Α΄ Λυκείου του Νομού Κέρκυρας, γύρω από θέματα σχετικά με την κερκυραϊκή και γενικότερη επτανησιακή πολιτισμική κληρονομιά, όπως αυτή νοείται στις μέρες μας (ιστορική, μνημειακή, άυλη, περιβαλλοντολογική).

Ο ετήσιος μαθητικός διαγωνισμός «Αλίκης Παδοβά» στοχεύει να αναπτύξει την άμιλλα και το ενδιαφέρον μεταξύ των μαθητών/τριών σε ζητήματα που άπτονται της επτανησιακής πολιτισμικής ιστορίας και φιλοδοξούμε να αποτελέσει σταδιακά έναν εκπαιδευτικό θεσμό στο νησί μας.

ΦΩΤΟ@ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ

ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.