Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η δύναμη του διαφορετικού, το βαλκανικό πλεονέκτημα

ΚΟΤΖΙΑΣ
20 Μαρτίου 2023 / 17:36
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Δυο μέχρι χθες υπουργοί Εξωτερικών των χωρών τους συναντήθηκαν στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο με σκοπό να περιγράψουν το καλό παράδειγμα για την ανάπτυξη των διμερών και των διεθνών σχέσεων.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Πρώτος ομιλητής ήταν ο κ. Ditmir Bushati τ. ΥΠ. ΕΞ. της Αλβανίας έως το 2019 και ξεκίνησε την ομιλία του ευχαριστώντας την ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο για την φιλοξενία, ενώ συνέχισε αποκαλύπτοντας ότι το σημαντικότερο απόκτημα του από την Ελλάδα είναι το όνομα της κόρης του (Ήρα).

Στη συνέχεια έπλεξε το εγκώμιο του κ. Κοτζιά αναφερόμενος στο βάθος της σκέψης του και στην δύναμη των πεποιθήσεών του. Στην καθαυτή ομιλία του, επέλεξε να θίξει τρία σημεία ξεκινώντας με την διαφορετική κατάσταση που έχει δημιουργήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία τόσο στις σχέσεις με τη Ρωσία όσο και στις εσωτερικές σχέσεις στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Υποστήριξε ότι βρισκόμαστε σε μία περίοδο όπου γίνονται κινήσεις περιορισμού της Ρωσίας (ανέφερε την θέληση Σουηδίας και Φιλανδίας να εισχωρήσουν στο ΝΑΤΟ).

Ακολούθως αναφέρθηκε στις αλλαγές που επέφερε ο πόλεμος στην Διεθνή Τάξη, καθώς έχει προκαλέσει παγκόσμιες επιπτώσεις. Θεωρεί ότι η διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας θα είναι νίκη σε μία μάχη. Νίκη του πολέμου όμως θα αποτελεί μια πιο «ευθυγραμμισμένη» παγκόσμια πολιτική.

Επιπροσθέτως υπογράμμισε την ανάγκη της χώρας του να βλέπει προς την Μεσόγειο, καθώς εκεί υπάρχουν οι περισσότερες ευκαιρίες για ανάπτυξη ενώ δεν παρέλειψε να παρουσιάσει τα σημαντικά προβλήματα της περιοχής. Η δημογραφική αιμορραγία, το οικονομικό χάσμα και η κατάπτωση του κράτους δικαίου χρειάζονται τολμηρές μεταρρυθμίσεις ώστε να επιτευχθεί και η είσοδος των χωρών στην ΕΕ.

 

Η εισήγηση Κοτζιά

 

Ο κ. Κοτζιάς τ. ΥΠ. ΕΞ. της Ελλάδας μέχρι το 2018 αφού ευχαρίστησε τον κ. Bushati και στην συνέχεια έκανε μια ιστορική αναδρομή με την οποία ανέδειξε την ποικιλομορφία που έχει διαμορφωθεί στα Βαλκάνια τόσο φυλετικά όσο και θρησκευτικά. Υπογράμμισε ότι οι αναπτυχθέντες αλυτρωτισμοί είναι απότοκα της εμφάνισης των Εθνών- Κρατών και της προσπάθειας αυτοπροσδιορισμού των νέων κρατών.

Τόνισε τις χαμένες ευκαιρίες της Ελλάδας για αναβάθμιση του περιφερειακού της ρόλου τόσο το 1989 όσο και με την πρόσφατη οικονομική κρίση και υπερθεμάτισε για την επανεκκίνηση των ενταξιακών διαδικασιών της Αλβανίας με ταυτόχρονη ενδυνάμωση των δεσμών με την Ελλάδα.

Υπενθύμισε ότι η πολυπολιτιστικότητα έφερε την Ευρώπη στην πρωτοκαθεδρία του παγκόσμιου γίγνεσθαι και δήλωσε ότι «η διαφορετικότητα είναι πλεονέκτημα».

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στον ρόλο που θεωρεί ότι θα πρέπει να παίξει η Ελλάδα, ρόλο διαμεσολαβητή, εγγυητή της σταθερότητας και δύναμης που προστρέχει στον διάλογο για την επίλυση διαφορών. Αναρωτήθηκε γιατί η χώρα δεν είναι πιο ενεργή στην εκπαίδευση ξένων θεσμικών αντιπροσώπων ή στην προστασία γειτονικών κρατών, φέρνοντας ως παράδειγμα τον εναέριο χώρο της Β. Μακεδονίας. Όλα αυτά στην βάση της θεμελίωσης θετικών σχέσεων με τα κράτη των Βαλκανίων.

Κλείνοντας, έκρινε ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει στρατηγική και επακόλουθα ως θέση στην υπεράσπιση του Δ. Δικαίου, της νομιμότητας, της Δημοκρατίας, της συνεννόησης, της καλής γειτνίασης και να προωθήσει την βοήθεια ένταξης των γειτόνων στην ΕΕ, την ανάπτυξη δικτύων συνεργασίας (από πανεπιστήμια, ποδοσφαιρικές ομάδες κ.α.).

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Βασίλης Πανταζόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος), με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις. Επιπλέον, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Reading στις Στρατηγικές Σπουδές.