Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Κολλημένη» στο Υπ. Πολιτισμού, η ανακαίνιση της παιδικής χαράς Κασσιόπης

Κασσιόπη
17 Μαρτίου 2023 / 09:16

Καινούργια παιχνίδια έχουν ήδη αγοραστεί με ποσό που συγκέντρωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κασσιόπης - Τα παιδιά παίζουν στον δρόμο και στην πλατεία

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Στο περίμενε» έχει το Υπουργείο Πολιτισμού τους κατοίκους της Κασσιόπης, για την ανακαίνιση της παιδικής του χαράς, όπως αναφέρει ο Πολιτιστικός Σύλλογος της περιοχής. Η εθελοντική πρωτοβουλία τους να συγκεντρώσουν χρήματα για την αντικατάσταση των παλιών επικίνδυνων και μη πιστοποιημένων παιχνιδιών στην Παιδική Χαρά της περιοχής τους, έχει βρεθεί μετέωρη.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος, όπως αναφέρει, έχοντας προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, έφθασε και στην Εφορία Αρχαιοτήτων, η οποία αντιμετώπισε θετικά το αίτημά τους, με την προϋπόθεση να ανανεωθεί το παραχωρητήριο του Υπουργείου Πολιτισμού που υπήρχε από το 1985. 

Από το 2020

Το αίτημα της Τοπικής Κοινότητας Κασσιόπης προς το Υπουργείο Πολιτισμού εκκρεμεί από το 2020 (!), ενώ η Εφορία Αρχαιοτήτων έχει αναστείλει τις εργασίες στο οικόπεδο μέχρι διευθέτησης της παραχώρησης του, από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Εν αναμονή μιας απάντησης από το Υπουργείο Πολιτισμού, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κασσιόπης έχει βρεθεί σε αδιέξοδο, τη στιγμή που τα καινούργια παιχνίδια έχουν παραληφθεί και βρίσκονται σε αποθήκη:



Ο Πολιτιστικός Σύλλογος αναφέρει:

«Τον Μάρτιο του 2022 το Δ.Σ του Πολιτιστικού συλλόγου Κασσιόπης αποφάσισε να μαζέψει χρήματα από ανθρώπους που είχαν εκφράσει την επιθυμία να βοηθήσουν για την ολική αντικατάσταση των παιχνιδιών της παιδικής χαράς του χωριού μας που επι σειρά ετών δεν είχε ανακαινιστεί. Τα παιχνίδια ήταν παλιάς τεχνολογίας στερουμένων πιστοποιήσεων και επικίνδυνα για τα παιδιά.Στείλαμε αμέσως μετά την σχετική μελέτη για την παιδική χαρά από την εταιρία Interfun και ζητήσαμε την σχετική άδεια από τον Δήμο Βόρειας Κερκυρας, που είναι στο πλευρό μας σε αυτή την δράση, για να συνεχίσουμε στην συγκέντρωση των χρημάτων για το έργο που ήταν 24.490€+ΦΠΑ.

Έως τα μέσα Οκτωβρίου, μετά από μεγάλη ανταπόκριση των χωριανών μας και ανθρώπων από το εξωτερικό που μένουν την Κασσιόπη, είχαμε μαζέψει όλο το ποσό και ήμασταν έτοιμοι για το επόμενο βήμα.

Την 24η Οκτωβρίου 2022 υποβάλαμε στην Εφορία Αρχαιοτήτων και στο Δήμο Βόρειας Κερκυρας πλήρη τεχνική έκθεση, περιγράφοντας τις εργασίες που θα γίνουν στον χώρο «αποξήλωση των παλαιών παιχνιδιών και στο σημείο στήριξης αυτών, τοποθέτηση των νέων, χωρίς καθόλου νέες εκσκαφές».

Η Εφορία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας ανταποκρίθηκε άμεσα και θετικά (τους ευχαριστούμε θερμά γι αυτό) στην πρόταση μας και την 9η Νοεμβρίου επισκέφτηκε το χωριό μας η Προϊσταμένη Ρηγάκου για την επίλυση των υπαρχόντων προβλημάτων του χώρου της παιδικής χαράς.

Η ίδια μας εξέφρασε την θετική υποστήριξή της για την αλλαγή των παιχνιδιών, αλλά έπρεπε πρώτα να προβεί σε διαδικασίες εκ νέου παραχώρησης του χώρου από το Υπουργείου Πολιτισμού για να προχωρήσει το έργο, καθώς το παλιό παραχωρητήριο που είχε δωθεί το 1985 δεν είχε ανανεωθεί από τότε. 

Το 2020 η Τοπική Κοινότητα Κασσιόπης είχε υποβάλει αίτημα για εκ νέου παραχώρησης του χώρου για την αναμόρφωση και ανακαίνιση της παιδικής χαράς, αλλά δεν είχε λάβει απάντηση.

Στη συνέχεια παραγγέλθηκαν τα καινούργια παιχνίδια με προκαταβολή 13000€ από την “Interfun” που τα έχουμε παραλάβει από τις 15 Δεκεμβρίου και βρίσκονται στην αποθήκη της στην πόλη της Κέρκυρας.

Κατόπιν συνεχών και έντονων πιέσεων από κατοίκους της ευρύτερης περιοχής αλλά και των χορηγών που αδυνατούν να καταλάβουν ότι για να αλλάξουμε τα παιχνιδια στην παιδική χαρά απαιτείται τόσος χρόνος και λόγω άφιξης των παιχνιδιών, χωρίς να δημιουργήσουμε καμία εκσκαφή (τραβώντας τα με ιμάντες) αφαιρέσαμε τα Παλαιά υπάρχοντα παιχνίδια με την βοήθεια και στήριξη του Δήμου Βόρειας Κερκυρας που θα αναλάβει όλες τις τεχνικές εργασίες που απαιτούνται στο χώρο.



Αναστολή εργασιών

Η Εφορία Αρχαιοτήτων Κερκυρας στην συνέχεια μας ανέστειλε τις εργασίες στο οικόπεδο μέχρι διευθέτησης της παραχώρησης του, από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Με την υποστήριξη του Δήμου Βόρειας Κερκυρας και του Τοπικού Συμβουλίου Κασσιόπης από πλευράς μας σαν Πολιτιστικός Σύλλογος είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε άμεσα στην αντικατάσταση των παιχνιδιών μόλις λάβουμε την επίσημη θετική απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού που όπως γνωρίζουμε είναι στην τελική ευθεία.

Ελπίζουμε οι αρμόδιοι του Υπουργείου Πολιτισμού να λάβουν υπόψην τους την αναγκαιότητα της άμεσης ολοκλήρωσης του έργου και να επισπεύσουν τις διαδικασίες, ώστε τα παιδιά μας να έχουν έναν ασφαλή χώρο να παίζουν.

Σε δρόμους και πλατείες

Ζητάμε συγνώμη από τους συγχωριανούς μας για αυτή την καθυστέρηση σε ένα τόσο σημαντικό έργο, που έχει αναγκάσει τα παιδιά να παίζουν στον δρόμο και στην πλατεία, αλλά όταν ξεκινήσαμε δεν γνωρίζαμε ότι χρειάζονταν η εκ νέου παραχώρηση ούτε ότι αυτή η διαδικασία θα ήταν τόσο χρονοβόρα για το δημόσιο παρόλο που όλα τα παιχνιδια είναι πληρωμένα από ιδιώτες».

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ