Τρίτη 23.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ομιλία του Ζέφυρου Καυκαλίδη στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη

Ζέφυρος Καυκαλίδης
14 Μαρτίου 2023 / 11:42

Τετάρτη 15/3 στις 19:30 μμ στην αιθουσα "Εύη Λάσκαρη" της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ομιλία του συγγραφέα Ζέφυρου Καυκαλίδη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 15/3 στις 19:30 μμ στην αιθουσα "Εύη Λάσκαρη" της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης (Αγγλικοί Στρατώνες- Παλαιό Φρούριο) με θέμα:

«Το ψυχιατρικό έργο του Δρ. Αθανασίου Καυκαλίδη και η ανατροπή της Αρχής της Tabula Rasa. Μια περιήγηση στον χώρο της Προγεννητικής Ψυχολογίας».

Ο Ζέφυρος A. Καυκαλίδης είναι συγγραφέας και νομικός και γεννήθηκε στο Κάιρο το 1948. Σπούδασε φιλοσοφία και νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι γιος του ψυχιάτρου Αθανάσιου Καυκαλίδη ο οποίος ασχολήθηκε με την ψυχοθεραπεία με χρήση ψυχοδηλωτικών.

Για το βιβλίο του Στέφανος Ξένος: Σκηνές από το δράμα του ελληνισμού σε Ανατολή και Δύση 1821-1894 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών το 2001. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί μεταξύ άλλων στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Το θεατρικό του έργο Το Δείπνο σκηνοθετήθηκε από τον Κάρολο Κουν στο Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν» το 1976.

Έχει πραγματοποιήσει ανακοινώσεις σε Διεθνή Συνέδρια Φιλοσοφίας και Ψυχολογίας καθώς και δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά του εξωτερικού. Είναι μέλος της International Society of Prenatal and Perinatal Psychology and Medicine.

Αθανάσιος Καυκαλίδης

Ο ψυχίατρος Αθανάσιος Καυκαλίδης, υπήρξε πρωτοπόρος ερευνητής, παράλληλα με τους ψυχιάτρους Stanislav Grof, Humphrey Osmond (ΗΠΑ), Ronald Sandison, Frank Lake (Μ. Βρετανία) και Hanscarl Leuner (Γερμανία), στη χρήση των ψυχοδηλωτικών φαρμάκων ως βοηθητικό μέσο στην ψυχοθεραπεία.

Από το 1960 ως το 1987 αφιέρωσε πολύ χρόνο στην κλινική έρευνα στη ψυχοθεραπευτική εφαρμογή ορισμένων ψυχεδελικών φαρμάκων (LSD κλπ.)

Τα μεγάλα έργα του, τα βιβλία «Η γνώση της μήτρας» και «Η δύναμη της μήτρας», είχαν εκδοθεί πρώτα στην Ελλάδα, το 1980 και το 1987 αντίστοιχα, ενώ ακολούθησαν εκδόσεις έργω του στα Αγγλικά και τα Γαλλικά.