Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Μετέωρο» παραμένει το αίτημα των Μονίμων Κατοίκων για θέσεις στο πάρκινγκ της Κάτω Πλατείας

Μόνιμοι κάτοικοι
06 Μαρτίου 2023 / 12:33

«Καλούμε έστω και την ύστατη ώρα η Δημοτική Αρχή να μας ακούσει και να μην προβεί σε χρέωση της εισόδου στο χώρο στάθμευσης»

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Μετέωρο» παραμένει το πρόβλημα στάθμευσης των μονίμων κατοίκων Παλιάς Πόλης, ενόψει της επικείμενης λειτουργίας του πάρκινγκ της Κάτω Πλατείας.
Πάγιο αίτημά τους, όπως έχουν τονίσει, να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για τα οχήματά τους χωρίς χρέωση, αλλά και χωροθέτηση-οριοθέτηση θέσεων στάθμευσης για τους μόνιμους κατοίκους, περιμετρικά της παλιάς πόλης.

Στην νέα τους ανακοίνωση αναφέρουν:
Με αφορμή την κινητικότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στο χώρο στάθμευσης της κάτω πλατείας αλλά και τις δηλώσεις της Δημάρχου στα τοπικά ΜΜΕ περί της επικείμενης έναρξης λειτουργίας των μηχανημάτων χρέωσης εισόδου στο χώρο, ο Σύλλογος Μονίμων Κατοίκων Παλαιάς Πόλης επιθυμεί να ενημερώσει τα μέλη του αλλά και την κοινωνία σχετικά με τα εξής:

Πάγια θέση του Συλλόγου είναι ότι πρέπει να υπάρξει περιορισμός της εισόδου και της κίνησης οχημάτων εντός της παλιάς πόλης, υποχρέωση που προκύπτει και από το σχέδιο διαχείρισης της UNESCO.

Ο περιορισμός αυτός δεν μπορεί να ισχύσει για τους ελάχιστους εναπομείναντες μόνιμους κάτοικους, για τους οποίους θα πρέπει να ληφθεί ειδική μέριμνα τόσο για την κυκλοφορία όσο και για την στάθμευση. Οι θέσεις αυτές έχουν παραδοθεί στην εκάστοτε δημοτική αρχή πολλές φορές από το 2018 μέχρι σήμερα όπως και στο μελετητή ΣΒΑΚ και στο γραφείο της UNESCO στο Παρίσι τον Ιούλιο 2022 .

Με βάση αυτές τις αρχές, ο Σύλλογος απέστειλε την 1/7/2022 επιστολή – ψήφισμα προς τη Δήμαρχο για προσωρινά μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν μέχρι την ολοκλήρωση της μελέτης ΣΒΑΚ, με παράλληλο αίτημα να ορίσει συνάντηση με αντιπροσωπία μελών του, συνοδευόμενο από πλέον των 1.000 υπογραφών συνδημοτών μας

Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει ανταπόκριση στα δίκαια, λογικά και αναγκαία αιτήματα του Συλλόγου και των συνδημοτών μας, σε αντίθεση με θέματα άλλων κοινωνικών ομάδων τα οποία ήλθαν πολλαπλά στο Δημοτικό Συμβούλιο και εγκρίθηκαν παρά τις διαφωνίες κατοίκων και επιστημονικών φορέων. Καλούμε έστω και την ύστατη ώρα η Δημοτική Αρχή να μας ακούσει και να μην προβεί σε χρέωση της εισόδου στο χώρο στάθμευσης στην κάτω πλατεία μέχρι να συζητηθούν και επιλυθούν τα αιτήματα των κατοίκων.

Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου είναι στη διάθεση της Δημοτικής αρχής και του Δημ.Συμβουλίου για κάθε διευκρίνηση και επεξήγηση.
Οι μόνιμοι κάτοικοι θα πρέπει να βρίσκονται σε επαγρύπνηση.

Το ΔΣ του Συλλόγου Μονίμων Κατοίκων.


ΨΗΦΙΣΜΑ-ΠΡΟΤΑΣΗ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ

Ύστερα από την οξύτητα που έχει πάρει το ζήτημα των θέσεων στάθμευσης στην Παλιά Πόλη της Κέρκυρας, μετά την κατάργηση του χώρου στάθμευσης της Λαϊκής, το (προσωρινό έστω) κλείσιμο του χώρου στάθμευσης της Κάτω Πλατείας, την επικείμενη κατάργηση θέσεων στάθμευσης στην Σπηλιά και την έναρξη της τουριστικής περιόδου, θα πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα διασφάλισης της εύρυθμης λειτουργίας της πόλης και της ποιότητας ζωής των μόνιμων κατοίκων και λοιπών χρηστών του μνημείου.

Τα μέτρα τα οποία προτείνονται από τους υπογράφοντες είναι:

1. Άμεση χωροθέτηση-οριοθέτηση θέσεων στάθμευσης για τους μόνιμους κατοίκους, περιμετρικά της παλιάς πόλης αλλά και εντός του οικιστικού πυρήνα σε θύλακες στάθμευσης, πάντοτε με κριτήριο την Πολιτική Προστασία και την κάλυψη  των αναγκών όλων των κατοίκων.

2. Έκδοση ΑΜΕΣΑ καρτών ή σημάτων βεβαίωσης ιδιότητας Μονίμου Κατοίκου ανά τομέα.

3. Ο χώρος στάθμευσης στην Κάτω Πλατεία να αποτελεί μέρος των θυλάκων στάθμευσης που θα δοθούν στους μόνιμους κατοίκους, ώστε τα καντούνια να αποσυμφορηθούν από τις λαμαρίνες και να καλυφθούν οι ανάγκες των κατοίκων των περιοχών από την Κοφινέτα έως και τις παρυφές της  Πόρτα Ρεμούντας και του Καμπιέλου. Να μην υπάρξει χρονοχρέωση για τους μόνιμους κατοίκους στο χώρο αυτόν αλλά δωρεάν χρήση. Να διατεθούν για τους μόνιμους κάτοικους εκατό είκοσι (120) θέσεις στάθμευσης.

4. Να λειτουργήσει ΑΜΕΣΑ ο υπαίθριος χώρος στο Φαληράκι σαν χώρος στάθμευσης για τους μόνιμους κατοίκους του Καμπιέλο.

5. Να επαναλειτουργήσει άμεσα ο χώρος στάθμευσης στη Λαϊκή για να καλυφθούν κυρίως οι ανάγκες των επαγγελματιών και πελατών της και μέρους των μονίμων κατοίκων της περιοχής.

6. Να μην χαθεί ούτε μία θέση στάθμευσης στο χώρο στάθμευσης της Σπηλιάς με αναπλήρωση των προσωρινά χαμένων θέσεων λόγω έργων και της επικείμενης εγκατάστασης της Π.Ι.Ν. στα Παλαιά Δικαστήρια, στη γειτονική περιοχή του λιμένα.(ΟΛΚΕ)

7. Να γίνουν ΑΜΕΣΑ οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να εξευρεθούν και να λειτουργήσουν έστω και με προσωρινή άδεια περιφερειακοί  χώροι στάθμευσης για τους επισκέπτες, επαγγελματίες, εργαζομένους κλπ. Ιδιαίτερα για τους τελευταίους η χρήση των χώρων αυτών να είναι δωρεάν.