Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ανακοίνωση ΣΕΠΕ Κέρκυρας για δυστύχημα Τεμπών

ΣΕΠΕ Κέρκυρας
02 Μαρτίου 2023 / 19:12

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας εξέδωσε δελτίο τύπου για το δυστύχημα των Τεμπών, που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους. Το χαρακτηρίζει έγκλημα και όχι ατύχημα ενώ επισημαίνει και τις καταγγελίες για ελλιπή μέτρα ασφαλείας στην λειτουργία και κίνηση των τρένων. Τέλος καλεί σε κινητοποιήσεις για την ικανοποίηση των αιτημάτων των σιδηροδρομικών υπαλλήλων. Συγκεκριμένα αναφέρει:

Το Δ. Σ. του Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. Κέρκυρας εκφράζει τα θερμά συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θανόντων και τις ευχές του για γρήγορη ανάρρωση των τραυματιών.

Το πολύνεκρο και τραγικό δυστύχημα με την σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη επιβεβαιώνει τις δραματικές προειδοποιήσεις των εργαζομένων για την έλλειψη των αναγκαίων μέτρων για την ασφάλεια στην λειτουργία και κίνηση των τρένων, ως αποτέλεσμα της καταστροφικής πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων από την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των Σωματείων των Σιδηροδρομικών το σύστημα ελέγχου δεν λειτουργεί εδώ και χρόνια και εν έτει 2023 όλα γίνονται χειροκίνητα, προειδοποιώντας την κυβέρνηση, το υπουργείο μεταφορών και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ότι αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα με εκσυγχρονισμό των συρμών και του δικτύου, αν δε γίνουν άμεσα προσλήψεις προσωπικού θα υπάρχουν πολύνεκρα δυστυχήματα!

0ι κυβερνώντες αγνόησαν τις καταγγελίες των Σιδηροδρομικών και εγκληματούν ασύστολα μετατρέποντας τις μαζικές μεταφορές από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα, που αυτό σημαίνει ότι η ανθρώπινη ζωή μετριέται, υπολογίζεται και κοστολογείται με βάση τα κέρδη των ιδιωτικοποιημένων επιχειρήσεων. Επιπλέον δεν παίρνονται ουσιαστικά μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων και των επιβαινόντων, δεν γίνεται καμιά αναβάθμιση των υποδομών, στην ασφάλεια της κυκλοφορίας, δεν ελέγχονται οι εμπλεκόμενοι φορείς και οι εργολαβίες των ιδιωτών αυξάνονται σε βάρος της σταθερής και μόνιμης εργασίας.

Καταγεγραμμένες έρχονται στο φως συνεχείς προειδοποιήσεις των εργαζομένων για επικίνδυνες ελλείψεις σε προσωπικό και βασικές υποδομές του σιδηροδρομικού δικτύου για τις οποίες κυβερνήσεις και εταιρεία αδιαφορούσαν. Η απάντηση ήταν απολύσεις και περικοπές στο προσωπικό με στόχο την ολοκλήρωση, την «εξυγίανση».  Αντίστοιχα και οι εκπαιδευτικοί έχουμε επισημάνει ότι η ασφαλής και σύγχρονη σχολική στέγη είναι κυριολεκτικά ζήτημα ζωής και πολλές φορές έχουμε καταγγείλει την τραγική κατάσταση των σχολείων (προβλήματα στατικότητας, πτώση σοβάδων, κτλ), την ανάγκη πραγματοποίησης άμεσου προσεισμικού ελέγχου για ζητήματα αντισεισμικής προστασίας και ανθεκτικότητας καθώς τα προβλήματα στις σχολικές μεταφορές του νησιού. Δυστυχώς, αντίστοιχη ήταν η στάση των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και των εκπροσώπων του Υπουργείου Παιδείας με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων να χαρακτηρίζει στην τελευταία παράσταση διαμαρτυρίας τα μέλη των Δ.Σ. ΣΕΠΕ & ΕΛΜΕ ως «δύσκολους και επαγγελματίες συνδικαλιστές».

Με χημικά και κρότου λάμψης, οι δυνάμεις καταστολής αντιμετώπισαν τη μαζική συγκέντρωση για το έγκλημα στα Τέμπη, το απόγευμα της 1ης Μάρτη, έξω από τα γραφεία της HellenicTrain, και την πορεία που ακολούθησε με κατεύθυνση προς το Σύνταγμα, προσπαθώντας να τη διαλύσουν, χωρίς αποτέλεσμα. Η οργή ξεχειλίζει!  Φοιτητές, νεολαίοι, εργαζόμενοι βρέθηκαν στους δρόμους σε όλη τη χώρα, σιωπηλά ή ηχηρά, απέναντι στο καθεστώς της κοινωνικής λεηλασίας και βαρβαρότητας που ιδιωτικοποιεί και ξεπουλά τα δημόσια αγαθά, θυσιάζει και δολοφονεί τους ανθρώπους στο βωμό του κέρδους.
 
Όλοι στους δρόμους του αγώνα ! Στηρίζουμε τα αιτήματα των Σιδηροδρομικών και απαιτούμε:
  • Να διερευνηθούν άμεσα όλα τα αίτια που οδήγησαν σε αυτήν την τραγωδία και να αποδοθούν άμεσα ευθύνες σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς
  • Ολοκλήρωση των έργων υποδομής και ασφαλούς λειτουργίας του σιδηροδρομικού δικτύου.
  • Σωστή συντήρηση και επισκευή του τροχαίου υλικού και της γραμμής – Συντήρηση, επισκευή και εκσυγχρονισμό όλου του τεχνικού εξοπλισμού και όλων των εγκαταστάσεων για ασφαλή εργασία.
  • Μέτρα ασφαλούς κυκλοφορίας των τρένων σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο και ιδιαίτερα κατά τη διέλευσή τους από κατοικημένες περιοχές  
  • Άμεση πρόσληψη στον ΟΣΕ και την HELLENIC TRAIN μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα για την κάλυψη των πολύ μεγάλων και σοβαρών ελλείψεων σε όλες τις ειδικότητες.
  • Τεχνικός Ασφάλειας και γιατρός Εργασίας σε κάθε συγκρότημα.
 
 
Το Δ.Σ.