Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Άσκηση ετοιμότητας και επιτήρησης των στενών της Κέρκυρας

Άσκηση
22 Φεβρουαρίου 2023 / 16:54

Ενημέρωση Στ. Γκίκα από Αν. Διευθυντή Κέντρου Μελετών Ασφαλείας για την Ευρωπαϊκή Άσκηση Επιτήρησης Θαλασσίων Στενών της Κέρκυρας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Συνάντηση με τον Αναπληρωτή Διευθυντή του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας (ΚΕ.ΜΕ.Α.) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Γερασιμίδη, που επισκέπτεται την Κέρκυρα, είχε ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας Στέφανος Γκίκας.
        

Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο διεξαγωγής άσκησης ετοιμότητας και επιτήρησης των στενών της Κέρκυρας, του Ευρωπαϊκού Έργου “PROMENADE – imPROved Maritime awarENess by means of AI and BD mEthods”, το οποίο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα της Ε.Ε. για την Έρευνα και την Καινοτομία Horizon 2020,  όπου το ΚΕ.ΜΕ.Α. συμμετέχει ως εταίρος. Στο επίκεντρο του PROMENADE βρίσκονται οι δραστηριότητες, τα γεγονότα, αλλά και οι απειλές που υπάρχουν στον θαλάσσιο χώρο και μπορούν να επηρεάσουν τη θαλάσσια δραστηριότητα στα ύδατα της ΕΕ.

Η άσκηση επιτήρησης πραγματοποιήθηκε φυσικά με την συνεργασία του Λιμενικού Σώματος, ενώ η εικόνα των στενών μεταφερόταν σε πραγματικό χρόνο στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος.

Οι Τεχνολογίες του Έργου θα επικυρωθούν και θα αξιολογηθούν σε τρία επιχειρησιακά σεμινάρια στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κέρκυρα, όπως και στην Ισπανία και στην Λιθουανία που έχουν οριστεί από τις συμμετέχουσες αρχές θαλάσσιας επιτήρησης.

Όπως σημείωσε ο κ. Γερασιμίδης, στόχος του Ευρωπαϊκού Έργου PROMENADE είναι η αποτελεσματικότερη παρακολούθηση των πλοίων που πλέουν στα ευρωπαϊκά ύδατα, η ανάλυση της συμπεριφοράς τους και η αυτόματη ανίχνευση ανωμαλιών μέσω της εφαρμογής τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence) και επεξεργασίας Μεγάλο Όγκου Δεδομένων (Big Data). Κατά αυτό τον τρόπο θα ενισχυθεί η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των Αρχών Θαλάσσιας Επιτήρησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υποστηρίζοντας το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, το ΚΕ.ΜΕ.Α. έχει προβεί στην προμήθεια, την εγκατάσταση και παραμετροποίηση εξειδικευμένου εξοπλισμού θαλάσσιας επιτήρησης συνόρων. Ο νέος εξοπλισμός δοκιμάζεται σε πραγματικές συνθήκες στην Ελληνική Πιλοτική Δοκιμή που πραγματοποιείται αυτή την περίοδο στην περιοχή της Κέρκυρας.

Το κόστος του σύγχρονου και υψηλών προδιαγραφών εξοπλισμού που έλαβε το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή ξεπερνά τις 63.000 Ευρώ. Συγκεκριμένα το Κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Κέρκυρας έλαβε με 10 αλεξίσφαιρα γιλέκα και 20 πλάκες για αλεξίσφαιρα γιλέκα.