Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κ. Ζορμπάς: Νέο δελφίνι για Παξούς - Κέρκυρα που θα εξυπηρετεί και το χειμώνα

ΠΑΞΟΙ
21 Φεβρουαρίου 2023 / 08:59

Ο συγκοινωνιακός αποκλεισμός του νησιού, συζητήθηκε στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων, ύστερα από επερώτηση της ΑΝΑΣΑ

ΠΑΞΟΙ. Την δρομολόγηση μιας νέας γραμμής που θα συνδέει απευθείας τους Παξούς με την Κέρκυρα και τους χειμερινούς μήνες, ανακοίνωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας Κώστας Ζορμπάς, κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων.

Ο συγκοινωνιακός αποκλεισμός του νησιού κατά τη διάρκεια του χειμώνα, συζητήθηκε το περασμένο Σάββατο (18/02), στην τακτική συνεδρίαση του συλλογικού οργάνου, μετά από επερώτηση του επικεφαλής της ΑΝΑΣΑ Θεόδωρου Γαλιατσάτου.

Όπως τόνισε ο πρώην Περιφερειάρχης, από τον περασμένο Νοέμβριο, δεν υπάρχει σταθερή και απευθείας συγκοινωνία των Παξών με την Κέρκυρα και η απευθείας σύνδεσή τους γίνεται από τη Λευκίμμη δύο φορές την εβδομάδα, ενώ όσοι επιλέξουν να μετακινηθούν με το ferry boat (κάθε Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή και Κυριακή) με ενδιάμεσο  σταθμό την Ηγουμενίτσα χρειάζονται 4,5 ώρες για να φτάσουν στον προορισμό τους, με αποτέλεσμα τη μεγάλη ταλαιπωρία όσων χρειάζεται να μεταβούν στην Κέρκυρα για επαγγελματικές ανάγκες, ιατρικές επισκέψεις κ.α.
 
Νέο δελφίνι
 
Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα ο κ. Ζορμπάς, επισήμανε ότι ήδη μια πλοιοκτήτρια εταιρεία έχει εκφράσει το ενδιαφέρον της για να δρομολογηθεί μια επιπλέον γραμμή υδροπτέρυγου στην σύνδεση Παξών - Κέρκυρας, η οποία θα καλύπτει και το επίμαχο διάστημα του χειμώνα.

«Η γραμμή θα μπει, είναι προαποφασισμένο και θα λειτουργεί 2 – 3 φορές την εβδομάδα ως εναλλακτική. Σε 20 ημέρες θα έχουμε απάντηση στο 100%. Η Περιφέρεια δεν έχει δυνατότητα να πάρει την απόφαση, μπορεί όμως να πιέζει και έχουμε κάνει ήδη παρεμβάσεις στο αρμόδιο Υπουργείο. Το υφιστάμενο δελφίνι ξεκινάει τα δρομολόγια στα μέσα Μαρτίου και τα σταματάει στα μέσα Νοεμβρίου. Πιέζουμε η σύμβαση να είναι 11μηνη και όχι εφτάμηνης διάρκειας. Περισσότερες πληροφορίες θα έχουμε το επόμενο 20μερο», ανέφερε ο ίδιος.
 
Απελευθέρωση
 
Στο μεταξύ την απελευθέρωση του ανώτατου ορίου χρέωσης όπως και της ολικής ναύλωσης το χειμώνα, ζητάει ο Πρόεδρος της Kamelia Lines Αλέξανδρος Παπαστελιανός, που διατηρεί το δρομολόγιο Παξοί – Λευκίμμη και αντίστροφο. Όπως τόνισε στην «Ε», με τη συγκεκριμένη λύση η μετακίνηση θα γίνεται πιο οικονομικά και χωρίς την ταλαιπωρία που υπάρχει τώρα.

«Το 80% των κατοίκων μεταβαίνουν στην Κέρκυρα, μέσω Λευκίμμης, γιατί δεν υπάρχει άλλη λύση. Χρειάζονται επιπλέον μια ώρα με το λεωφορείο για να φτάσουν στην πόλη, δαπανώντας και 8 ευρώ επιπλέον για το πούλμαν. Εμείς θα μπορούσαμε να εξυπηρετούμε με απευθείας δρομολόγιο στο λιμάνι της Κέρκυρας, όμως η γραμμή είναι κατοχυρωμένη σε άλλη εταιρεία. Ο μοναδικός τρόπος είναι με ολική ναύλωση, η οποία απαιτεί όμως την επιβολή υψηλότερου αντιτίμου από την τακτική γραμμή, ώστε να μην δημιουργηθεί ανταγωνισμός. Κάτι τέτοιο όμως θα προκαλέσει την αντίδραση του κόσμου. Το Υπουργείο Ναυτιλίας οφείλει να απελευθερώσει την τιμή και να αφήσουν τις εταιρείες να διαμορφώσουν την χρέωση χωρίς όρους ανώτατης χρεώσης ή όλικής ναύλωσης», επισήμανε ο κ. Παπαστελιανός.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ