Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης στις δομές υγείας των Παξών - Ερώτηση Γκίκα προς Πλεύρη

Κέντρο Υγείας
17 Φεβρουαρίου 2023 / 13:29

Παραίτηση μίας γιατρού - Με δύο γιατρούς το Κέντρο Υγείας - Χωρίς γιατρό το Περιφερειακό Ιατρείο Λάκκας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ερώτηση στον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη κατέθεσε ο βουλευτής Κέρκυρας της ΝΔ Στέφανος Γκίκας επισημαίνοντας τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης των δομών υγείας των Παξών:

Η ερώτηση Γκίκα

Τον Δεκέμβριο του 2021 το Υπουργείο Υγείας έκανε αποδεκτό ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων των Παξών και ενέκρινε τη δημιουργία ενός Περιφερειακού Ιατρείου στην Λάκκα, ώστε να παρέχονται επιπλέον υπηρεσίες υγείας στους κατοίκους και στους πολυπληθείς επισκέπτες του νησιού. Καθώς στο νησί υφίσταται μόνο ένα Κέντρο Υγείας, η ύπαρξη μίας επιπρόσθετης δομής Υγείας είναι εξαιρετικά κρίσιμη.
 
Το μοναδικό Κέντρο Υγείας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης, αφού μετά την παραίτηση μίας Γενικής Ιατρού, μένουν μόνο δύο ιατροί αυτής της Ειδικότητας, οι οποίοι καλούνται να ανταπεξέλθουν σε μεγάλο αριθμό περιστατικών.

Παράλληλα, στις περιπτώσεις όπου απαιτείται διακομιδή ασθενούς σε Νοσοκομείο της Κέρκυρας ή της Ηπείρου, ένας εκ των δύο συνοδεύει το περιστατικό και απουσιάζει από το Κέντρο Υγείας για πολλές ώρες.

Επιστολές του Διευθυντή του Κέντρου Υγείας
 
Ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας με επανειλημμένες επιστολές του προς το Υπουργείο Υγείας, τονίζει την αναγκαιότητα ενίσχυσης του Κέντρου Υγείας, είτε με Ειδικευόμενο είτε με Επικουρικό Ιατρό Γενικής Ιατρικής.
 
Παράλληλα, προς απογοήτευση των κατοίκων των Παξών, από την ίδρυση του Περιφερειακού Ιατρείου Λάκκας έως σήμερα, δεν έχει προκηρυχθεί θέση Αγροτικού Ιατρού για την στελέχωσή του. Μάλιστα, η από 15/2/2023 προκήρυξη του Υπουργείου Υγείας για την κάλυψη θέσεων Ιατρών Υπηρεσίας Υπαίθρου είναι η τέταρτη κατά σειρά πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που δεν συμπεριλαμβάνει το Περιφερειακό Ιατρείο Λάκκας Παξών.
 
Επειδή οι κάτοικοι των Παξών ζητούν, όπως όλοι οι πολίτες, να έχουν πρόσβαση σε καλά στελεχωμένες Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας,
 
Επειδή οι δύο εναπομείναντες Γενικοί Ιατροί του Κέντρου Υγείας Παξών δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσουν το σύνολο των περιστατικών των μόνιμων κατοίκων του νησιού, πολλώ μάλλον κατά την τουριστική περίοδο που ο πληθυσμός του νησιού είναι πολλαπλάσιος και ο αριθμός των περιστατικών αυξάνεται ραγδαία,
 
Επειδή το Περιφερειακό Ιατρείο Λάκκας πρέπει να στελεχωθεί, ώστε να προσφέρει σε μόνιμη βάση υπηρεσίες υγείας στους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής Λάκκας - Λογγού,
 
Ερωτάται o κ. Υπουργός:
 
1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την καλύτερη στελέχωση του Κέντρου Υγείας Παξών με δεδομένο ότι επίκειται η έναρξη της τουριστικής περιόδου;
 
2. Πότε θα προκηρυχθεί η θέση Αγροτικού Ιατρού για το Περιφερειακό Ιατρείο Λάκκας;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Στέφανος Γκίκας
Βουλευτής ΝΔ – Ν. Κέρκυρας