Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Ούριος» άνεμος για τον θαλάσσιο τουρισμό στην Κέρκυρα

ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
17 Φεβρουαρίου 2023 / 09:40

Τεράστια η ζήτηση για θέσεις ελλιμενισμού. Χρειάζεται προσοχή στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Τι λένε στην «Ε» επαγγελματίες του χώρου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τεράστια είναι η ζήτηση για θέσεις ελλιμενισμού σκαφών στην Ελλάδα με το Ιόνιο να βρίσκεται «ψηλά» στις  προτιμήσεις των επισκεπτών, ενώ ήδη ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι στην κατεύθυνση να καταστεί η Κέρκυρα κέντρο θαλάσσιου τουρισμού. Ωστόσο όπως επισημαίνουν στην «Ε» ειδικοί του χώρου, θα πρέπει ιδιαίτερη προσοχή να δοθεί στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα από την υπερπληθώρα σκαφών, όπως και στη βελτίωση βασικών υποδομών του νησιού.
 
Αν και η Ελλάδα διαθέτει ένα τεράστιο μήκος ακτογραμμής, ωστόσο οι μαρίνες είναι πολύ λιγότερες (60 μαρίνες, 13.000 οργανωμένες θέσεις ελλιμενισμού, 23.537 ιδιωτικά και επαγγελματικά σκάφη), σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Ισπανία, όπου κάθε πόλη διαθέτει και μια.

Η έλλειψη αυτή, όπως είναι επόμενο, δημιουργεί μια τεράστια ζήτηση, με το Ιόνιο να «φιγουράρει» στις πρώτες επιλογές των επισκεπτών, ενώ η Κέρκυρα ως συγκριτικό πλεονέκτημα διαθέτει αεροδρόμιο και λιμάνι που δίνουν ευκολότερη πρόσβαση στην περιοχή.
 
 
Με λίστες αναμονής

Υπερπλήρης και με λίστες αναμονής είναι τα τελευταία χρόνια η μαρίνα των Γουβιών, με τις 1.200 θέσεις να είναι από νωρίς sold out ειδικά για τα μεγάλα σκάφη, ενώ  και η ζήτηση στα τουριστικά καταφύγια σε Μπενίτσες και Αλύπα δεν είναι αμελητέα.

«Η ζήτηση και η πίεση για την Κέρκυρα είναι πολύ μεγάλη και μας βοηθάει ότι αναπτύχθηκαν τα δυο αυτά τουριστικά καταφύγια, καθώς τα σκάφη πληθαίνουν και μεγαλώνουν  και απαιτούν περισσότερο χώρο αλλά και υπηρεσίες. Υπάρχει μεγάλη ανάπτυξη στον θαλάσσιο τουρισμό, καθώς πέρα από τον ελλιμενισμό σκαφών έχουμε και τα επαγγελματικά που ενοικιάζονται σε τρίτους και  τα οποία κάθε χρόνο αυξάνονται. Επιπλέον αξίζει να τονιστεί ότι  βάσει στοιχείων, οι πελάτες από τα σκάφη δαπανούν πενταπλάσια χρήματα από έναν πελάτη ξενοδοχείου», ανέφερε στην «Ε» ο διευθυντής της Μαρίνας Γουβιών Κώστας Καραμπάτσος.

Μάλιστα όπως είπε έως τα τέλη του 2024 οι θέσεις θα αυξηθούν στις 1.350, λόγω της μεγάλης ζήτησης που καταγράφεται.
 
Τα project          
 
Ο «ούριος» άνεμος  που φυσάει για τον θαλάσσιο τουρισμό στην Κέρκυρα, έχει ανοίξει το δρόμο στην ανάπτυξη κι άλλων μαρινών. Ήδη «τρέχει» μεγάλος διεθνής διαγωνισμός για την Μαρίνα MegaYacht, έχει ολοκληρωθεί το MasterPlan και εκπονούνται τα τεύχη δημοπράτησης γ ια την Μαρίνα της Λευκίμμης, εκπονήθηκε το MasterPlan για την Μαρίνα της Ημερολιάς, ξεκίνησαν οι εργασίες για την αναβάθμιση της Μαρίνας Γαΐου Παξών, ενώ υλοποιείται το έργο της Μαρίνας Καφέ Γυαλί.

Παράλληλα η συζήτηση έχει ανοίξει για ένα ακόμη project  στην περιοχή Καλυβιώτη της νότιας Κέρκυρας, για το οποίο αναμένεται να τοποθετηθεί το Δημοτικό Συμβούλιο την προσεχή Δευτέρα.
 
Λείπουν από την Αλβανία

Με δεδομένο μάλιστα ότι η γείτονα Αλβανία δεν διαθέτει τέτοιου είδους υποδομές,  η Μαρίνα των Γουβιών λειτουργεί ως αφετηρία για τον θαλάσσιο τουρισμό, όπως επισημαίνει στην «Ε» ο χωροτάκτης και μελετητής της α’ έκδοσης ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τον τουρισμό Νικηφόρος Μπαλατσινός.

«Βόρεια της Κέρκυρας δεν υπάρχουν οι υποδομές, από τις οποίες θα μπορούσε να ξεκινήσει μια κίνηση από Αδριατική έως Κρήτη. Κάθε 30 μίλια ακτογραμμής πρέπει να υπάρχει μια μαρίνα και ενδιάμεσα, στα 15 μίλια, ένα αγκυροβόλιο για να εξυπηρετούνται τα σκάφη. Η διαδρομή από Βενετία έως Ντουμπρόβνικ  έχει αυτά τα χαρακτηριστικά όχι όμως οι αλβανικές ακτές. Ωστόσο αν αυτό αλλάξει, η Κέρκυρα θα χάσει το χαρακτηριστικό της αφετηρίας και συνεπώς η φαινομενικά μεγάλη ζήτηση για την Κέρκυρα θα αμβλυνθεί», ανέφερε ο κ. Μπαλατσινός.
 
Περιβαλλοντικό αποτύπωμα
 
Η υπερπληθώρα πάντως σκαφών που συναντάται στο νησί των Φαιάκων  θέτει έναν σοβαρό προβληματισμό αναφορικά με την επίδραση στο περιβάλλον και το ενεργειακό αποτύπωμα. «Οι μαρίνες πρέπει και χωροταξικά να είναι κατανεμημένες για να μην υπάρχει υπερπληθωρισμός σκαφών. Θέλουμε θέσεις ελλιμενισμού αλλά όχι η μία πάνω στη άλλη. Πρέπει να προσέξουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα», επισήμανε στην «Ε» ο σύμβουλος επιχειρήσεων Δημήτρης Κουτσοδόντης.
 
Ενίσχυση υποδομών        
 
Επιπλέον , όπως ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Πάνος Βαρούχας, αλλά και έμπειρος επαγγελματίας του χώρου,η ανάπτυξη αυτή που υπάρχει στον θαλάσσιο τουρισμό, θα πρέπει να συνοδευτεί και από την ενίσχυση των υποδομών, όπως είναι το οδικό δίκτυο, ενώ οι μαρίνες θα πρέπει να είναι στα πρότυπα των ανεπτυγμένων χωρών που προσφέρουν ποικιλία υπηρεσιών βοηθώντας και τους ντόπιους να αναπτύξουν μια εμπορική δραστηριότητα  εντός τους.

«Για κάθε μία μαρίνα  θα πρέπει να υπάρχουν και οι υποστηρικτικές δομές, αλλιώς θα δημιουργήσουμε μια κατάσταση σαν την Καραϊβική, που οι επισκέπτες μένουν σε πολυτελείς βίλες και έξω είναι φαβέλα», τόνισε χαρακτηριστικά.
 
 
Στη Λευκάδα
 
Στον θαλάσσιο τουρισμό έχει επενδύσει και η Λευκάδα που κι αυτή δέχεται πληθώρα σκαφών κάθε χρόνο. Πέρα από την μαρίνα σκαφών στην πόλη, δημιουργείται τουριστικό καταφύγιο στο Νυδρί Λευκάδας για 80 σκάφη.







ΦΩΤΟ@ ΠΕ ΛΕΥΚΑΔΑΣ Από τις εργασίες στο Νυδρί



Παράλληλα έχει αδειοδοτηθεί και χωροθετηθεί ήδη Μαρίνα στον Αθερινό Μεγανησίου για άλλα περίπου τόσα σκάφη, ενώ στα στάδιο της μελέτης βρίσκεται το έργο για την δημιουργία αλιευτικού καταφυγίου στον Πόρο, μέσω του οποίου θα αποφορτιστούν θέσεις ελλιμενισμού σκαφών.

Στοιχεία

Όπως επισημαίνει ο κ. Βαρούχας, από τα στοιχεία της  Ένωσης Μαρινών Ελλάδας, και τη μελέτη του ΜΚΟ οργανισμού Διανέοσις, διαπιστώνεται η δυναμική του θαλάσσιου τουρισμού και η ανθεκτικότητά του στην πρόσφατη κρίση της πανδημίας Covid-19 και ότι υπάρχουν μεγάλες προοπτικές σ’ αυτόν τον τουριστικό  κλάδο  καθώς  η Ελλάδα, διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα που ευνοούν αυτή την ανάπτυξη:
 
Αναλυτικά στοιχεία για τις μαρίνες και τα καταφύγια στην Ελλάδα και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, 2020:
Σύμφωνα με το Τμήμα Χωροθέτησης Υποδομών Θαλάσσιου Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού, στην Ελλάδα έχουν χωροθετηθεί με πράξη χαρακτηρισμού 60 μαρίνες με δυναμικό 18.705 θέσεων.

Αρκετές από τις μαρίνες, είναι βραβευμένες από το πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες της Ευρώπης».
Επίσης, έχουν χωροθετηθεί 94 Καταφύγια ή Αγκυροβόλια τουριστικών σκαφών με 6.565 θέσεις ελλιμενισμού καθώς και 12 ξενοδοχειακοί λιμένες/τουριστικές λιμενικές εγκαταστάσεις με δυναμικότητα 362 θέσεων.


Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων καταγράφονται 5 πέντε μαρίνες με 2.229 θέσεις ελλιμενισμού. 

Συγκεκριμένα, οι καταγεγραμμένες μαρίνες ανά Ενότητα είναι:
• Κέρκυρας: Γουβιά (1.068 θέσεις) και Κέρκυρα (98 θέσεις),
• Κεφαλληνίας: Αργοστόλι (190 θέσεις),
• Λευκάδας: Αλυκές (609 θέσεις) και
• Ζακύνθου: Ζάκυνθος (264 θέσεις).

Επίσης, στην Περιφέρεια Ι.Ν. έχουν χωροθετηθεί και (14) δεκατέσσερα Καταφύγια ή Αγκυροβόλια τουριστικών σκαφών (5 στην Κέρκυρα, 5 στην Λευκάδα, 4 στην Κεφαλονιά και 1 στην Ιθάκη) με 1.136 θέσεις ελλιμενισμού καθώς και (1) μια τουριστική λιμενική εγκατάσταση στη θέση Κασσιώπη (εντός παραθεριστικού-τουριστικού χωριού) με 57 θέσεις ελλιμενισμού.
 
Πιο συγκεκριμένα διαθέτουμε ως χώρα:
●  16.000 χλμ ακτογραμμή, 6.000 νησιά και νησίδες.
●  τα σκάφη και οι μαρίνες συμβάλλουν στο 1,41% του ΑΕΠ.
●  43.626 θέσεις εργασίας στο θαλάσσιο τουρισμό, 60 μαρίνες, 13.000 οργανωμένες θέσεις ελλιμενισμού.
●  17.428 ιδιωτικά και 6.109 επαγγελματικά σκάφη.
●  Έως 5 φορές κατά μ.ο. μεγαλύτερες δαπάνες, ανά πελάτη σκάφους, σε σύγκριση με τα ξενοδοχεία.
●  6 άμεσες θέσεις εργασίας σε μαρίνες και 100 έμμεσες για κάθε 100 θέσεις ελλιμενισμού.
 
 
 
 ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ