Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σε συλλαλητήριο αύριο οι εργαζόμενοι στον τουρισμό

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
16 Φεβρουαρίου 2023 / 13:12

Ζητούν μεταξύ άλλων την παράταση του επιδόματος ανεργίας στους έξι μήνες και την υπογραφή τοπικών κλαδικών ΣΣΕ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στους δρόμους βγαίνουν αύριο το πρωί εργαζόμενοι στον τουρισμό στην Κέρκυρα, με κύριες διεκδικήσεις την επέκταση του επιδόματος ανεργίας στους εποχιακούς αλλά και την υπογραφή τοπικών κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας με ευνοϊκότερους όρους και πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς.

Το συλλαλητήριο έχουν προκηρύξει τα Σωματεία Ξενοδοχοϋπαλλήλων Επισιτισμού – Τουρισμού και στηρίζεται από το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 π.μ. έξω από το ΕΚΚ και θα ακολουθήσει πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Τα αιτήματα

Οι διεκδικήσεις αφορούν την παράταση του επιδόματος ανεργίας στους έξι μήνες, την αναγνώριση της εποχικότητας για όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους που εργάζονται εποχιακά στον τουρισμό, το «ξεπάγωμα» των τριετιών και των επιδομάτων προϋπηρεσίας, την κατάργηση του ΦΠΑ για τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και την επαναφορά του εφάπαξ των εποχιακά ξενοδοχοϋπαλλήλων στην 20ετία.
 
Υπογραφή τοπικών ΣΣΕ

Όπως τόνισε σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, ο Πρόεδρος του ΕΚΚ Σταμάτης Πελάης, η αυριανή κινητοποίηση είναι μια μεγάλη μάχη για την υπογραφή τοπικών κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας με ευνοϊκότερους όρους και πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς.

Μάλιστα σύντομα αναμένεται να κατατεθεί πρόταση προς την Ένωση Ξενοδόχων Κέρκυρας με αυξήσεις στους μισθούς, καθώς το 5,5% που ανακοινώθηκε για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους για την τρέχουσα χρονιά «μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο ως αστείο», όπως είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος. Ανάλογες προσπάθειες γίνονται και από άλλους κλάδους, όπως  είναι οι οδηγοί  τουριστικών λεωφορείων.

«Δίνουμε τη μάχη με αυτά τα υπερώριμα αιτήματα που είναι τα ελάχιστα για να διασφαλιστεί εισόδημα για τους εργαζόμενους στον τουρισμό. Αυτούς τους εργαζόμενους που με τον κόπο και τον ιδρώτα τους παράγουν ένα από τα μεγαλύτερα κομμάτια της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα μας. Έχουν δημιουργηθεί τέτοιες προϋποθέσεις που ουσιαστικά αυτοί οι εργαζόμενοι χτυπιούνται αλύπητα  από παντού και οδηγούνται στη έξοδο από τα τουριστικά επαγγέλματα», επισήμανε ο Πρόεδρος του ΕΚΚ.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ