Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας: «Στη Λευκίμμη μένει το 40% των δεμάτων, μέχρι νεωτέρας!»

ΧΥΤΥ Λευκίμμης
13 Φεβρουαρίου 2023 / 17:49

Επισημάνσεις της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για τη μεταφορά των απορριμμάτων από Λευκίμμη σε Βόνιτσα

Και ξαφνικά στις 7/2/23 αναρτήθηκε στη Διαύγεια από τον ΦΟΔΣΑ η ανάθεση  για την μεταφορά των δεματοποιημένων απορριμμάτων από την Λευκίμμη στην Βόνιτσα αντί δαπάνης 579.953 ευρώ  με ΦΠΑ  χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το τέλος ταφής το οποίο ανέρχεται σε 320.000 ευρώ με ΦΠΑ. ενώ απομένουν και 100.000 ευρώ για την αποκατάσταση του ΧΥΤ Λευκίμμης, σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση μεταξύ ΦΟΔΣΑ και ΠΙΝ, αν και για αυτό το τελευταίο δεν υπάρχει μέχρι στιγμής εργολάβος.

Επισημαίνουμε τα εξής:

1. Η προκήρυξη γίνεται 2 χρόνια μετά την έγκριση ποσού 900.000 από την κυβέρνηση (28-4-2021) με καθυστέρηση που δεν δικαιολογείται.

2. Η προκήρυξη αφορά διαγωνισμό με διαπραγμάτευση χωρίς δημοσίευση, απευθείας ανάθεση δηλαδή, την οποία προσπαθούν να δικαιολογήσουν μέσω της επίκλησης έκτακτων καιρικών φαινομένων (έντονες βροχοπτώσεις) και μάλιστα αυτές που έπληξαν το νησί τον Νοέμβρη του 2019 (θεομηνία Βικτώρια), δηλαδή τριάμιση χρόνια μετά. Προφανώς η έκτακτη συνθήκη δεν είναι άλλη από τις επερχόμενες εκλογές, εθνικές και αυτοδιοικητικές, στις οποίες πρέπει να παρουσιάσουν κάποιο, έστω το ελάχιστο έργο.

3. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι  η τελική σύμβαση με τον εργολάβο δεν αφορά και τους 8.000 τόνους της Λευκίμμης, αλλά μόνο 4.872 (τόσο έφταναν τα λεφτά τελικά), πράγμα που σημαίνει ότι τελικά το 40% περίπου των δεμάτων θα παραμείνει στην Λευκίμμη μέχρι την επόμενη απευθείας ανάθεση. Πολύ ωραίος τρόπος να πληρώνει το δημόσιο και να ωφελούνται οι εργολάβοι. Όσο για την αποκατάσταση του ΧΥΤ Λευκίμμης θα δούμε τι θα σκαρφιστούν.

Έγινε πολύ μεγάλη πολιτική εκμετάλλευση της υπόθεσης των απορριμμάτων στις εκλογές του 2019, εθνικές και αυτοδιοικητικές. Με όχημα την υπόθεση αυτή αναδείχτηκαν δήμαρχοι και περιφερειάρχης κραδαίνοντας τις λύσεις για το πρόβλημα αυτό, όπως και για πολλά άλλα, διαστρέφοντας την αλήθεια και υποσχόμενοι τα πάντα. Τριάμιση χρόνια μετά και ενώ πια είμαστε σε προεκλογική περίοδο κανένα από τα μεγάλα προβλήματα της Κέρκυρας δεν έχει λυθεί ή έστω προχωρήσει.

- Εργοστάσιο διαχείρισης αποβλήτων δεν υπάρχει (πολύ πρόσφατα δημοπρατήθηκε, με τεράστια καθυστέρηση, ενώ βρήκαν έτοιμα τα τεύχη δημοπράτησης, και με εκτόξευση του κόστους στο διπλάσιο). Η ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή και μείωση του όγκου των απορριμμάτων είναι σταθερά βαλτωμένη σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αν και βρήκαν έτοιμα κονδύλια για να προχωρήσουν την προβολή της, τις πράσινες γωνιές, τους σταθμούς μεταφόρτωσης.

- Η παραχώρηση του παραλιακού μετώπου, έτοιμη για υπογραφή από το 2019 δεν προχώρησε ποτέ και ούτε θέλουν να την προχωρήσουν.

- Το τείχος της Γαρίτσας (από Δεσύλλα μέχρι Ανεμόμυλο) έμπλεξε στα γρανάζια της ανικανότητάς και της επιθυμίας τους να το κάνουν και αυτό με απευθείας ανάθεση, με  αποτέλεσμα να τους το ακυρώσει το Ελεγκτικό Συνέδριο. Οι τρύπες στο πεζοδρόμια χάσκουν και τους περιγελούν.

- Αθλητικά έργα, με εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις δεν προχώρησαν (Κλειστά Γυμναστήρια Βορρά-Νότου, γήπεδα ποδοσφαίρου) το δε Εθνικό Αθλητικό Κέντρο στην πόλη βρίσκεται στην χειρότερη κατάσταση από ποτέ.

- Το έργο της Ύδρευσης σχεδιάζεται με Σύμπραξη με τον Ιδιωτικό Τομέα που παραδίδει όχι μόνο την κατασκευή, αλλά και την λειτουργία και συντήρηση του έργου για τριάντα χρόνια μαζί με όλα τα συνοδευτικά έργα που ίσως απαιτηθούν στην ανάδοχο εταιρεία.

Μόνο κάποιες ασφαλτοστρώσεις γίνονται και αυτές με τις χρηματοδοτήσεις που είχαν εξασφαλίσει οι προηγούμενες αυτοδιοικητικές αρχές και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι νέοι Δήμαρχοι και Περιφερειάρχης αποδείχτηκαν, όχι απλά χωρίς όραμα και σχέδιο για τον τόπο, αλλά και πολύ κακοί διαχειριστές του δημόσιου χρήματος  και των κονδυλίων που τους παρέδωσαν οι προηγούμενοι.
Οι εκλογές όμως έρχονται. Θα μετρηθούν για όλα τα παραπάνω και για την ανικανότητά τους.