Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το πιο γευστικό ταξίδι στο 18ο αιώνα… Η ιστορία της «βασιλικής» πίτσας Margherita!

Margherita Pizza Artigianale
09 Φεβρουαρίου 2023 / 17:25

Η ιστορία μας αυτή, μας βρίσκει στην γειτονική Νάπολη της Ιταλίας την χρονιά του 1780 όταν ο νεαρός σεφ Pietro Colicchio ανοίγει στο ιστορικό κέντρο της πόλης μια από τις πρώτες πιτσαρίες της Νάπολης της οποίας το όνομα της τα λέει όλα: «Pizzeria di Pietro e bastacosì» που θα πει «Η πιτσαρία του Pietro και αυτό είναι αρκετό».

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πίτσας ήρθε η στιγμή να σας διηγηθώ μιαπολύ γευστική ιστορία την οποία ήθελα από καιρό. Η ιστορία μας αυτή, μας βρίσκει στην γειτονική Νάπολη της Ιταλίας την χρονιά του 1780 όταν ο νεαρός σεφ Pietro Colicchio ανοίγει στο ιστορικό κέντρο της πόλης μια από τις πρώτες πιτσαρίες της Νάπολης της οποίας το όνομα της τα λέει όλα: «Pizzeria di Pietro e bastacosì» που θα πει «Η πιτσαρία του Pietro και αυτό είναι αρκετό».



Στην συνέχεια την σκυτάλη της επιχείρησης ανέλαβε ο Ενρίκο Μπράντι, ο οποίος με τη σειρά του τη μεταβίβασε στην κόρη του Mαρία μελλοντική σύζυγο του Ραφαέλε Εσποζίτο. Ο τελευταίος έμεινε στην ιστορία και σύντομα θα καταλάβετε γιατί…



Έφτασε η στιγμή για την πιο νόστιμη αναδρομή και δεν είναι άλλη για αυτή της γέννησης της πίτσας Margherita.

Μια φορά και έναν καιρό λοιπόν, το καλοκαίρι του 1889, οι βασιλείς της Σαβοΐας ταξιδεύουν για τη Νάπολη και συγκεκριμένα για το παλάτι του Καποντιμόντε. Η πανέμορφη βασίλισσα Μαργαρίτα κουρασμένη από την γκουρμέ γαλλική κουζίνα που της σέρβιραν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ζήτησε να δοκιμάσει «αυθεντική πίτσα Napolitana».

Πώς ήταν δυνατόν να χαλάσουν το χατίρι μιας γαλαζοαίματης;

Οι υπάλληλοι του παλατιού αναζητούν τον καλύτερο σεφ ο οποίος είχε φήμη στην παρασκευή ασυναγώνιστης πίτσας στην πόλη, Ραφαέλε Εσποζίτο, σεφ της PizzeriaBrandi. Γοητευμένος από την επιλογή του παλατιού να του αναθέσουν το γεύμα της βασίλισσας βάζει όλη του την τέχνη προκειμένου να την εντυπωσιάσει, αφού ως γνωστόν επρόκειτο για μια από τις καλλονές γαλαζοαίματες της Ευρώπης του 19ου αιώνα. Αποφασίζει να  φτιάξει τρία είδη πίτσας.

Η πρώτη ήταν η «bianca» που θα πει λευκή (λευκή οι ιταλοί εννοούν χωρίς σάλτσα), με ελαιόλαδο, τυρί και βασιλικό, η δεύτερη με cecenielle (είδος σαρδέλας) και η τρίτη με μοτσαρέλα, ντομάτα & βασιλικό. Τι σας θυμίζει η τελευταία;; Φυσικά τα χρώματα της σημαίας της γειτονικής Ιταλίας. Τα ζωντανά χρώματα του βασιλικού, της παχύρευστης λιωμένης μοτσαρέλα και η σάλτσα ντομάτας σε συνδυασμό με την ασυναγώνιστή της γεύση ήταν οι λόγοι ώστε η πίτσα αυτή να γίνει η αγαπημένη της Μαργαρίτας της Σαβοΐας. 

Ο Ραφαέλε Εσποζίτο λέγεται πως την ίδια ημέρα έδωσε στην πίτσα του το όνομα Μαργαρίτα. Στην πραγματικότητα, φαίνεται ότι η πίτσα μαργαρίτα γεννήθηκε στη Νάπολη πολύ πριν από το 1889,μεταξύ του 1796 και του 1810, η ονομασία της ωστόσο επήλθε το καλοκαίρι εκείνο. Η φιλόλογος Εμανουέλε Ρόκο, το 1849, μίλησε για συνδυασμούς σάλτσας με διάφορα συστατικά, άναμεσα στα οποία είναι βασιλικός, "ντομάτα" και "λεπτές φέτες μοτσαρέλα". Μια άλλη θεωρία λέει πως η λέξη margherita στα ιταλικά σημαίνει μαργαρίτα, έτσι πολλοί πιστεύουν πως η πίτσα πήρε το όνομά της από τη διάταξη σε σχήμα μαργαρίτα της μοτσαρέλας και του βασιλικού επάνω.



Όπως και να έχει δεν παύει να αποτελεί αγαπημένο πιάτο τόσο των Ιταλών όσο και ολόκληρου του κόσμου και φυσικά δεν θα μπορούσε ένα νησί με τόσο έντονες ιταλικές επιρροές να μην διαθέτει την νοστιμιά αυτή σε όλο της το μεγαλείο.



Στo καντούνι της οδού Αγίων Πάντων εκεί όπου μπορεί κανείς εάν σηκώσει το κεφάλι του προς τον ουρανό να δει ένα κινηματογραφικό σκηνικό με τις απλωμένες μπουγάδες όπως στην γειτονική Νάπολη, θα συναντήσετε το ιταλικό εστιατόριο Margherita Pizza Artigianale.

Ότι και να πω νομίζω πως η αυθεντικότητα και η μαγεία μαρτυρούνται από το ίδιο το όνομα. Antipasti, insalata, pizza, pasta& φυσικά ασυναγώνιστα dolci φιγουράρουν στον κατάλογο και σας περιμένουν να τα δοκιμάσετε.

Καθημερινά στο νησί το καντούνι αυτό μοσχοβολά και ο ξυλόφουρνος παίρνει κυριολεκτικά…φωτιά! Πρωταγωνιστές του μενού δεν είναι άλλες από τις διάσημες αυθεντικές ναπολιτάνικες πίτσες του. Ψημένες στον ξυλόφουρνο, ζυμωμένες στο χέρι με τα πιο αγνά υλικάμέχουν γίνει ανάρπαστες με τα χρόνια τόσο για τους Κερκυραίους όσο και για όσους επισκέπτονται το νησί κάθε χρόνο. Συνδυάστε το γεύμα σας με ένα εκλεκτό aperitivo είτε με κάποιο από την πλήρως ενημερωμένη λίστα κρασιών.



Για την αυθεντική πίτσα Μαργαρίτα η διεύθυνση στο νησί είναι μία. Εσείς; Για πόσο ακόμη θα αντιστέκεστε;;

Margherita Pizza Artigianale
Αγίων Πάντων 19, Παλιά Πόλη
Margheritacorfu.gr
τηλ. 26610 31150
 
EΛΕΑΝΝΑ ΒΑΣΙΛΑΚΗ
ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ - ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ