Τρίτη 16.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Περιφέρεια αποφάσισε να διεκδικήσει τη δωρεάν παραχώρηση του κτιρίου του πρώην 6ου Δημοτικού Σχολείου

Σύλλογος Γαρίτσας
27 Ιανουαρίου 2023 / 19:37

Ο σχεδιασμός της Περιφερειακής Αρχής για την αξιοποίηση του ακινήτου αφορά τη δημιουργία Ψηφιακού Μουσείου Επτανησιακής Ιστορίας και Πολιτισμού.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα τη διεκδίκηση της δωρεάν παράχωρησης του ιστορικού κτιρίου του πρώην 6ου Δημοτικού Σχολείου στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Για το σκοπό αυτό θα συσταθεί διαπαραταξιακή επιτροπή με επικεφαλής την Περιφερειάρχη και συμμετοχή των επικεφαλής των παρατάξεων και εκπροσώπου του Συλλόγου για να συζητηθεί το θέμα αυτό με τον Υπουργό Οικονομικών.


Η απόφαση ελήφθη χθες το βράδυ, κατά τη συνεδρίαση όπου έκαναν παρέμβαση και οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Άλσους Γαρίτσας, προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την αξιοποίηση του ιστορικού κτιρίου.


Η αξιοποίηση


Ο σχεδιασμός της Περιφερειακής Αρχής για την αξιοποίηση του ακινήτου αφορά τη δημιουργία Ψηφιακού Μουσείου Επτανησιακής Ιστορίας και Πολιτισμού.

Όπως τόνισε η κ. Κράτσα, ήδη η Περιφέρεια έχει υποβάλλει πρόταση για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ωστόσο εκκρεμεί ακόμη η εξέτασή της, όπως και άλλων αιτημάτων από άλλους φορείς. «Αν δεν εγκριθεί, θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ της ΠΙΝ 2021-2027 για να μπορέσει να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός. 


Ο επιστημονικός συνεργάτης του συλλόγου Αρχιτέκτων Πολεοδόμος Ξενοφών Βλάχος - Πολίτης


Η πρόταση του Συλλόγου


Στην παρέμβασή του ο Σύλλογος πρότεινε, σε ό,τι αφορά την χρήση του κτηρίου, να προστεθούν μορφωτικές, πολιτιστικές και κοινωνικές δράσεις. Για παράδειγμα να γίνονται ομιλίες, διαλέξεις, σεμινάρια, και να χρησιμοποιείται για καλλιτεχνικές ή άλλες εκδηλώσεις, παράλληλα με την χρήση του μουσείου. Ιδιαίτερα, το κτήριο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για δωρεάν προετοιμασία μαθητών, για την εισαγωγή τους στη τριτοβάθμια εκπαίδευση με εθελοντές καθηγητές, εν ενέργεια και συνταξιούχους, στο πλαίσιο των λαϊκών μαθημάτων αλληλεγγύης που προτίθεται να διοργανώσει ο σύλλογος».
 

Με αίτημα στον φορέα


Η Ρόδη Κράτσα τόνισε ότι η Κέρκυρα πράγματι πάσχει από χώρους πολιτισμού και εκδηλώσεων και όπως είπε μόνο η αίθουσα του Επιμελητηρίου είναι τελικά διαθέσιμη,  χαρακτηρίζοντας ως «απαράδεκτο» τον χώρο του Δημοτικού Θεάτρου. Ωστόσο διευκρίνισε, απευθυνόμενη στους κατοίκους, ότι η χρήση του από πολιτιστικούς συλλόγους ή άλλους φορείς θα μπορεί να γίνει εφόσον εγκριθεί το αίτημα που θα υποβάλλουν στον Φορέα που διαχειρίζεται το κτίριο. «Εγώ για να είμαι ειλικρινής δεν είμαι υπέρ του να γίνονται σε αυτόν τον χώρο μαθήματα και φροντιστήρια» είπε. «Αυτή την ώρα όμως θα πρέπει να το δούμε σαν ένα κτίριο που θα προσφέρει στην πόλη, στην παρακαταθήκη της και στην κοινωνία» επεσήμανε η Περιφερειάρχης. 


ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ