Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τρεπεκλής: Αλλαγή στρατηγικής με την ΕΤΑΔ για το ακίνητο του πρώην 6ου Δημοτικού

πρώην 6ο Δημοτικό
26 Φεβρουαρίου 2024 / 12:30
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Η αξιοποίησή του θα γίνει βάσει της ιεράρχησης των αναγκών. Πολυτέλεια η δημιουργία Ψηφιακού Μουσείου, είπε ο Περιφερειάρχης. Για έλλειψη οράματος πολιτισμού και εξωστρέφειας της Περιφερειακής Αρχής, έκανε λόγο η Ρόδη Κράτσα

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αλλαγή της στρατηγικής σε ό,τι αφορά την υπόθεση της παραχώρησης του ιστορικού διατηρητέου μνημείου, του πρώην 6ου Δημοτικού στην Περιφέρεια μέσω μίσθωσης,  ανακοίνωσε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Κυριακής (25/02) ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Γιάννης Τρεπεκλής.

Αφορμή στάθηκε η επερώτηση της επικεφαλής της παράταξης "Ιόνιο Δυνατά" Ρόδης Κράτσα, η οποία κατά τη θητεία της είχε ανοίξει τον φάκελο του εγκαταλελειμμένου ακινήτου, έτσι ώστε το σημαντικό αυτό τοπόσημο στην περιοχή της Γαρίτσας, να παραχωρηθεί από την ΕΤΑΔ ΑΕ στην Περιφέρεια, έναντι μισθώματος για συγκεκριμένο χρόνο, προκειμένου να αξιοποιηθεί ως Ψηφιακό Μουσείο Επτανησιακής Ιστορίας και Πολιτισμού. Η συμφωνία της παραχώρησης αφορούσε σε 25 χρόνια έναντι συνολικού μισθώματος 300.000 ευρώ και με την υποχρέωση της ΠΙΝ να επισκευάσει και αναβαθμίσει το κτίριο εντός εξαετίας.

Ωστόσο σοβαρές αντιρρήσεις σχετικά με τους όρους διαπραγμάτευσης με την ΕΤΑΔ είχαν εκφραστεί ήδη από τη θητεία του προηγούμενου Περιφερειακού Συμβουλίου, το οποίο τελικά πέρσι τον Ιανουάριο κατέληξε σε ομόφωνη απόφαση για τη διεκδίκηση της δωρεάν και επ’ αόριστον παραχώρησης του ιστορικού κτιρίου του πρώην 6ου Δημοτικού Σχολείου.

Σε συνέχεια μάλιστα της απόφασης αυτής η πρώην Περιφερειάρχης μαζί με τους επικεφαλής των παρατάξεων της ΑΝΑΣΑ Θ. Γαλιατσάτου, της «Ιονίου Συμμαχίας» Σπ. Σπύρου, της ΛΑΣΥ Αλ. Μπαλού και του Πρόεδρου του Συλλόγου Άλσους Γαρίτσας Αλ. Βέργη πραγματοποίησαν συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα στην Αθήνα, παρουσία του τότε διευθύνοντα συμβούλου της ΕΤΑΔ ΑΕ Π. Μπαλωμένου  για την επανεξέταση των όρων διαπραγμάτευσης.

Τότε πάντως ο κ. Σταϊκούρας είχε τονίσει ότι οι δυνατότητες είναι περιορισμένες, καθότι το ακίνητο δεν ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο, ώστε να μπορέσει να παρέμβει, καθότι είναι κυριότητας της ΕΤΑΔ ΑΕ, η οποία βάσει καταστατικού, σκοπό έχει την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου και όχι τη διάθεσή της κατά βούληση.

Άστραψε και βρόντηξε ο Τρεπεκλής

Απαντώντας στην κ. Κράτσα αναφορικά με την εξέλιξη της υπόθεσης παραχώρησης, όπου κατά την ίδια, το θέμα είναι ώριμο προς υπογραφή, ο κ. Τρεπεκλής ανακοίνωσε ότι θα επαναδιαπραγματευτεί τους όρους με την ΕΤΑΔ, στην επικείμενη συνάντηση που θα έχει με τη  νέα διευθύνουσα σύμβουλο της Εταιρείας, και για το ζήτημα αυτό, την προσεχή Τετάρτη στην Αθήνα.Όπως είπε, θα ζητήσει την ολοκληρωτική παραχώρηση του ακινήτου και όχι τη μίσθωση, προκειμένου η Περιφέρεια να το επισκευάσει και το Περιφερειακό Συμβούλιο να αποφασίσει ποια θα είναι η τελική του χρήση.

Για ακόμη μια φορά πάντως ο Περιφερειάρχης άστραψε και βρόντηξε κατά της ΕΤΑΔ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Εταιρεία Ακίνητων του Δημοσίου έχει πολλά προβλήματα ανοιχτά με την Κέρκυρα, αναφερόμενος και στην υπόθεση του έργου αποκατάστασης του Αχιλλείου, το οποίο είναι στην κυριότητά της. «Εμείς εδώ πρέπει να διαπραγματευτούμε. Δεν είναι εύκολο πράγμα από τη μια μεριά να ζητάει οικονομικό αντάλλαγμα για να πιάσει τους στόχους, αυτό που βάζει το Υπουργείο, η κυβέρνηση, στο μάνατζερ και από την άλλη μεριά, εμείς να κατασκευάζουμε τα δικά τους κτίρια και να τα αποδίδουμε την ώρα που έχουν ένα μεγάλο κέρδος και όφελος. Αυτό πρέπει να το δούμε. Δεν λειτουργούμε ανταγωνιστικά», επισήμανε ο κ. Τρεπεκλής.

Τόνισε μάλιστα με νόημα ότι το «Περιφερειακό Συμβούλιο είναι αιρετό, έχει αιρετό Περιφερειάρχη και έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει αυτά που οφείλει η κυβέρνηση και η κεντρική πολιτεία στον τόπο της Κέρκυρας που παράγει πλούτο».

Ιεράρχηση των αναγκών

Τέλος, σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση του ακινήτου του πρώην  6ου Δημοτικού ως Ψηφιακού Μουσείου, χαρακτήρισε τη χρήση αυτή ως πολυτέλεια.

Τόνισε μάλιστα ότι θα πρέπει να γίνει ιεράρχηση των αναγκών, για την αξιοποίησή του, δεδομένου ότι η Περιφέρεια πληρώνει ετησίως 250.000 ευρώ για ενοίκια, παιδιά προσχολικής ηλικίας παρακολουθούν μαθήματα σε κοντέινερ στα Γενικά Λύκεια και υπηρεσίες της εκπαίδευσης λειτουργούν σε μισθωμένους χώρους.

Κράτσα: Έλλειψη οράματος και εξωστρέφειας

Η αλλαγή στρατηγικής για το ακίνητο του πρώην Δημοτικού δεν έμεινε ασχολίαστη από την πρώην Περιφερειάρχη Ρόδη Κράτσα, η οποία έκανε λόγο για  έλλειψη οράματος πολιτισμού και εξωστρέφειας από την Περιφερειακή Αρχή.

Σε ανάρτησή της αναφέρει:

«Δυο σημαντικές πρωτοβουλίες εγκαταλείπονται από την Περιφερειακή Αρχή, το Film Office και η παραχώρηση στην Περιφέρεια του 6ου Δημοτικού Σχολείου Γαρίτσα της Κέρκυρας, από την ΕΤΑΔ ΑΕ για να σωθεί και να αξιοποιηθεί πολιτιστικά και κοινωνικά. Τα Ιόνια νησιά έχουν ανάγκη από συγκριτικά πλεονεκτήματα για την ενδυνάμωση και την χρονική προέκταση της ελκυστικότητας και της επισκεψιμότητας τους.

Η ανταγωνιστικότητα είναι σκληρή σήμερα. Από την μια μέρα στην άλλη αναδύονται νέοι προορισμοί, ενώ ανανεώνονται οι παραδοσιακοί. Δεν πρέπει να μείνουμε στάσιμοι. Με φαντασία και εμπιστοσύνη στις δυνατότητες των νησιών και των κατοίκων μας να δημιουργήσουμε εργαλεία και δράσεις που μας φέρνουν μπροστά, που προβάλλουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μας ανά τον κόσμο. Μην μπερδευόμαστε και μην μπερδεύουμε τους πολίτες. Οι τεχνικές και κοινωνικές υποδομές που λείπουν από τα νησιά μας, όπως και παντού στην χώρα μας, μπορεί να προγραμματισθούν και να γίνουν παράλληλα, από άλλους προϋπολογισμούς από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Μην βάζουμε τον πολιτισμό και την προβολή των νησιών μας, αντιμέτωπο με άλλες ανάγκες».

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.