Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γιάννης Μανιατόπουλος 1927 – 2022

Χρύσανθος Σαρλής
25 Ιανουαρίου 2023 / 16:09

Από την δεκαετία του 1950 είχε διακρίνει την δυναμική προοπτική που έφερνε ο τουρισμός στην Κέρκυρα. Γράφει Ο Χρύσανθος Σαρλής

Στη δύση του 2022, πλήρης ημερών διατρέχων το 96ο έτος της ηλικίας του και έχοντας διανύσει περιπετειώδη ζωή έντονης και ακατάπαυστης επιχειρηματικής δραστηριότητας, απεβίωσε ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΟΠΟΥΛΟΣ, γέννημα της Κέρκυρας της εποχής του μεσοπολέμου, επιχειρηματίας για περισσότερο από 75 χρόνια, 50  από τα οποία, επιτυχημένος ξενοδόχος, ιδρυτής των ξενοδοχείων ΑΚΤΗ ΕΛΑΙΑ (1977) και ΝΑΥΣΙΚΑ στη Δασιά.


Γεννήθηκε τον Μάϊο 1927 στην πόλη της Κέρκυρας (προάστιο Γαρίτσα), έζησε τα παιδικά του χρονια στην ανεπανάληπτης ομορφιάς Κέρκυρα της εποχής εκείνης, η είσοδός του στην εφηβική ηλικία  και τα χρόνια της εφηβείας του ταυτίστηκαν με τα χρόνια του Β΄Π.Π και ιδιαίτερα της ιταλογερμανικής κατοχής της Κέρκυρας.

Βίωσε τις δυσκολίες και τους κινδύνους εκείνης της εποχής όπως και οι άλλοι Κερκυραίοι νέοι. Η ανήσυχη φύση του, οδήγησε τον έφηβο Γιάννη Μανιατόπουλο  εις την αναζήτηση  εφοδιων στην απέναντι ηπειρωτική γη για την αντιμετώπιση της δριμύτατης κρίσης επισιτισμού, που μάστιζε την κατεχόμενη και απομονωμένη λόγω του πολέμου Κέρκυρα, στην οποία (Ήπειρο) όπως και άλλοι τολμηροί Κερκυραίοι, μετέβαινε τις ασέληνες νύκτες κωπηλατώντας επί ώρες μια μικρή βάρκα, αψηφώντας τους κινδύνους.

Από εκείνη της εποχή, άρχισε να αναδεικνύει αεικίνητη δραστηριότητα, δυναμισμό, ευστροφία, τόλμη  και αυτοπεποίθηση, στοιχεία που χαρακτήριζαν την προσωπικότητά του και τον συνόδευσαν σε όλη τη ζωή του.

Οι δυσκολίες και οι κίνδυνοι της εποχής της νεότητάς του, σφυρηλάτησαν τον νεαρό Γιάννη Μανιατόπουλο και στέριωσαν εις αυτόν την θέληση της δημιουργίας στο στίβο της ζωής.

Είχε έντονη και ανεξάρτητη προσωπικότητα και σύμφυτη με τον χαρακτήρα του την επιχειρηματικότητα.

Διήνυσε όλα τα στάδια: της χειρονακτικής εργασίας, ακόμα και της βαριάς, που ποτέ δεν φοβήθηκε, της εμπορικής δραστηριότητας, της μεγαλύτερης στη συνέχεια επιχειρηματικής και ξενοδοχειακής δράσης με αποκορύφωμα τη δημιουργία του  ξενοδοχείου ΑΚΤΗ ΕΛΑΙΑ, (τη ναυαρχίδα όπως το αποκαλούσε) το οποίο δεσπόζει στην περιοχή της Δασιάς, σε συνεχή (εποχιακή) λειτουργία από το 1978. Τα πρώτα χρόνια ασχολήθηκε με την σαπωνοποιΐα, το εμπόριο λαδιού, την παγοποιΐα.

Διέθετε μοναδική ικανότητα να σταθμίζει τις διαγραφόμενες οικονομικές προοπτικές και να επιχειρεί με δυναμισμό και αποφασιστικότητα εύστοχες επιχειρηματικές  πρωτοβουλίες.

Από την δεκαετία του 1950 είχε διακρίνει την δυναμική προοπτική που έφερνε ο τουρισμός στην Κέρκυρα και τότε χάραξε την πορεία του, που θα τον καθιστούσε επιτυχημένο ξενοδοχο επιχειρηματία της Κέρκυρας.

Το 1969 αγόρασε το οικόπεδο στην καρδιά της Δασιάς, στο οποίο το 1975 – 1977 κτιστηκε το ξενοδοχείο ΑΚΤΗ ΕΛΑΙΑ  και αργότερα επίσης στη Δασιά, το οικόπεδο στο οποίο στη συνέχεια έκτισε το ξενοδοχείο ΝΑΥΣΙΚΑ.

Και τα δύο ξενοδοχεία από την έναρξη της λειτουργίας τους, διαγράφουν επιτυχημένη πορεία στον κερκυραϊκό τουρισμό, έχουν δεχθεί στις εγκαταστάσεις τους παραθεριστές από όλο τον κόσμο, έχουν προσφέρει θέσεις εργασίας σε εκατοντάδες στην πλειοψηφία Κερκυραίους ξενοδοχοϋπαλλήλους, οι περισσότεροι των οποίων εργάστηκαν σε αυτά από το ξεκίνημα της καριέρας τους μέχρι την συνταξιοδότησή τους.

Από την Γαρίτσα, στο Σαρόκο και στην οδό Αβραμίου και από κει στην Δασιά, είναι ο άξονας των βημάτων της επαγγελματικής πορείας του Γιάννη Μανιατόπουλου και της επιχειρηματικής του δράσης.

Στη μακρά αυτή χρονική περίοδο, ο αειθαλής και αεικίνητος Γιάννης Μανιατόπουλος με την χαρακτηριστική δυνατή φωνή και ορμητική κίνηση, αποτέλεσε χαρακτηριστικό  εκφραστή του μεταπολεμικού δυναμισμού της Κερκυραϊκής κοινωνίας, η οποία σε πείσμα των δυσκολιών και αντιξοοτήτων κατόρθωσε να πραγματοποιήσει τη δική της ανάπτυξη η οποία εξεπήγασε από τους κόλπους της και έγινε κτήμα ευρύτερου τμήματός της.

Ο Γιάννης Μανιατόπουλος, εραστής της ζωής, έζησε τη μακρά ζωή του σαν μία διαρκή περιπέτεια, στην Κέρκυρα που αγαπούσε, στους κόλπους της Κερκυραϊκής κοινωνίας, με αισθητή και αδιάλειπτη παρουσία, με τον επικοινωνιακό δυναμισμό  που τον διέκρινε και την δημιουργικότητα που τον χαρακτήριζε. Ο Γιάννης Μανιατόπουλος με την στάση του απέναντι στους εργαζομένους εις τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του, είχε από μέρους τους κερδίσει την δίκαιη αναγνώριση "του καλού εργοδότη". 

Δημιούργησε μια στέρεη κερκυραϊκή επιχειρηματική ξενοδοχειακή βάση, με προοπτικές αντοχής εις τον χρόνο και επωφελή για την κερκυραϊκή οικονομία και τον τομέα της απασχόλησης.

Οι διάδοχοί του παραλαμβάνουν σήμερα την σκυτάλη της λειτουργίας των ξενοδοχείων ΑΚΤΗ ΕΛΑΙΑ και ΝΑΥΣΙΚΑ, στελεχωμένων από έμπειρο και αποδοτικά εργαζομένο εις αυτά προσωπικό, το οποίο είναι απόλυτα και συγκινητικά  δεμένο με τα ξενοδοχεία αυτά.

Η κερκυραϊκή κοινωνία έχει την βεβαιότητα ότι και υπό την διεύθυνση των διαδόχων του Γιάννη Μανιατόπουλου, τα ακμαία αυτά ξενοδοχεία που αποτελούν γνήσιες Κερκυραϊκές επιχειρήσεις, θα συνεχίσουν την επιτυχημένη λειτουργία τους.   Άλλωστε η συνέχιση αυτή αποτελούσε σφοδρή επιθυμία και ευχή του Γιάννη Μανιατόπουλου.   
Κέρκυρα 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2023