Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Φωταγώγηση του Σαν Τζιάκομο για την Ημέρα του Ολοκαυτώματος

Ολοκαύτωμα
25 Ιανουαρίου 2023 / 13:01

Η Κέρκυρα έχει πληρώσει τον δικό της πολύ βαρύ φόρο αίματος καθώς το ναζιστικό μένος εξολόθρευσε το 91% του εβραϊκού πληθυσμού της

ΚΕΡΚΥΡΑ. Φωταγώγηση του ιστορικού δημαρχείου Σαν Τζιάκομο θα γίνει την Πέμπτη στις 7 το απόγευμα, παραμονή της Ημέρας Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος (27 Ιανουαρίου).

Η Κέρκυρα έχει πληρώσει τον δικό της πολύ βαρύ φόρο αίματος καθώς το ναζιστικό μένος εξολόθρευσε το 91% του εβραϊκού πληθυσμού της. Υπολογίζεται ότι 1700 περίπου Εβραίοι της Κέρκυρας εξοντώθηκαν τότε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, με ελάχιστους μόνον,180 περίπου, να καταφέρνουν να γλιτώσουν και να επιστρέφουν στις εστίες τους. 

Η φωταγώγηση θα γίνει από τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας σε συνεννόηση με την Εβραϊκή Κοινότητα.

Στη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, της μεγαλύτερης γενοκτονίας στην παγκόσμια ιστορία, υπολογίζεται ότι μόνο στα στρατόπεδα εξολόθρευσης θανατώθηκαν περίπου τρία εκατομμύρια Εβραίοι. Το σύνολο των Εβραίων που θανατώθηκαν από την άνοδο του Ναζιστικού Κόμματος στην εξουσία μέχρι την κατάρρευσή του, ανέρχεται σε έξι περίπου εκατομμύρια.

Η «Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος» καθιερώθηκε με ομόφωνη απόφαση της Βουλής τον Ιανουάριο του 2004 (Ν.3218/04 και Π.Δ. 31/05) και τιμάται κάθε χρόνο στις 27 Ιανουαρίου, για να τιμηθεί η μνήμη των χιλιάδων Ελλήνων Εβραίων, που έχασαν τη ζωή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης

Ως Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος καθιερώθηκε η 27η Ιανουαρίου από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την 1η Νοεμβρίου 2005.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ