Πέμπτη 18.07.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος

Ολοκαύτωμα
27 Ιανουαρίου 2022 / 20:33

“Ημέρα απόδοσης τιμής στα θύματα του ναζισμού αλλά και ημέρα μνήμης για την αλληλεγγύη των Επτανήσιων και την ηρωική στάση τους προστατεύοντας τους συντοπίτες τους Εβραίους”

ΚΕΡΚΥΡΑ. Δήλωση της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Ρόδης Κράτσα - Τσαγκαροπούλου, για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, 27 Ιανουαρίου 2022:
 
“Η επέτειος απελευθέρωσης του στρατοπέδου του Άουσβιτς είναι μεγάλης σημασίας για όλη την ανθρωπότητα. Θυμίζει την φρικαλεότητα, τους διωγμούς και τα μαρτύρια, που υπέστησαν οι Εβραίοι συμπολίτες μας και στέλνει το μήνυμα ότι ο κόσμος δεν πρέπει να ξαναζήσει τέτοια γεγονότα.
 
Χρειάζεται να υψώνουμε τη φωνή μας, υπέρ της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να στείλουμε το μήνυμα ότι στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, με τις μεγάλες γεωπολιτικές εντάσεις, χρειάζεται μεγαλύτερη κατανόηση μεταξύ των λαών και των ηγετών του κόσμου και μεγαλύτερη συμπόρευση για την ειρήνη.
 
Για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων η σημερινή επέτειος είναι ημέρα απόδοσης τιμής στα θύματα και τις οικογένειές τους. Είναι μια ημέρα μνήμης της αλληλεγγύης των Επτανήσιων προς τους συντοπίτες τους -κυρίως στη Ζάκυνθο και την Κέρκυρα, όπου ζούσαν σημαντικές κοινότητες Εβραίων- για την ηρωική στάση τους απέναντι στη ναζιστική βία και την προστασία που τους προσέφεραν.
 
Αυτά τα αισθήματα με πλημμύριζαν όταν επισκέφθηκα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Εβραίων, ως Ευρωβουλευτής, με συναδέλφους μου από διάφορες χώρες, όπως και επιζώντες Εβραίους. Οι χώροι των στρατοπέδων σήμερα, είναι χώροι επισκέψιμοι με βαθιά συμβολική αξία για την ανθρωπότητα”.
 
 Η Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος καθιερώθηκε με ομόφωνη απόφαση της Βουλής τον Ιανουάριο του 2004 (Ν.3218/04 και Π.Δ. 31/05) και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Ιανουαρίου.