Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επιστροφή αρμοδιοτήτων στο Δημοτικό Συμβούλιο με τροπολογία Βορίδη

Μάκης Βορίδης
18 Ιανουαρίου 2023 / 09:30

Πέρασε με τις ψήφους της ΝΔ - Ποιες αρμοδιότητες επιστρέφουν στο Δημοτικό Συμβούλιο - Δεν αλλάζει η συγκρότηση της Οικονομικής Επιτροπής και Επιτροπής Ποιότητας Ζωής

ΑΘΗΝΑ. Με ...μισή συμμόρφωση απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), σύμφωνα με την οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικές διατάξεις των «νόμων Θεοδωρικάκου».

Με την νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τους βουλευτές της ΝΔ αργά χθες το βράδυ για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, αρκετές αποφασιστικές αρμοδιότητες επιστρέφουν στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά η συγκρότηση των Επιτροπών με τις πλασματικές πλειοψηφίες, παραμένει ως έχει.

Το μόνο που αλλάζει είναι η διάρκεια της θητείας της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής. Από διετής γίνεται ετήσια και ορίζεται ότι το δημοτικό συμβούλιο την πρώτη Κυριακή του Ιανουαρίου κάθε έτους εκλέγει μεταξύ των μελών του με μυστική ψηφοφορία τα μέλη των επιτροπών. Η ετήσια θητεία θα ισχύσει για τις δημοτικές και περιφερειακές αρχές που θα προκύψουν από τις εκλογές της 8 Οκτωβρίου 2023.

Γιατί

Όπως υποστήριξε ο κ. Βορίδης, το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό το πλέγμα διατάξεων που άλλαζαν τη σύνθεση των Οικονομικών Επιτροπών και των Επιτροπών Ποιότητας Ζωής στους Δήμους και των Οικονομικών Επιτροπών στις Περιφέρειες, αλλά σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη μεταφορά σημαντικών αρμοδιοτήτων από το δημοτικό συμβούλιο. Για τον λόγο αυτό δεν υπήρξε ανάλογη απόφαση για την αλλαγή των συνθέσεων Δ.Σ. των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης, από τη στιγμή που δε συνοδεύτηκε από ταυτόχρονη αλλαγή αρμοδιοτήτων.

Αίσθηση πάντως προκάλεσε η αναφορά του υπουργού Εσωτερικών στην πιθανότητα εκ νέου μεταφοράς αρμοδιοτήτων στις Επιτροπές, στην περίπτωση που προκύψουν προβλήματα στην κυβερνησιμότητα των δήμων και των περιφερειών.

Οι αρμοδιότητες που επιστρέφουν

Με την νέα τροπολογία επιστρέφει στο Δημοτικό Συμβούλιο η έγκριση απολογισμών, προϋπολογισμών, ισολογισμών, ετήσιων προγραμμάτων. Επίσης οι αποφάσεις για την υποβολή αιτημάτων πρόσληψης του πάσης φύσεως προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων των νομικών συμβούλων και των συμβασιούχων μίσθωσης έργου καθώς και αποφάσεις για την αναγκαιότητα πρόσληψης του προσωπικού.

Σημαντική επίσης θεωρείται η αρμοδιότητα για την τροποποίηση του φυσικού ή οικονομικού αντικειμένου των συμβάσεων και για την έγκριση των όρων και τη σύναψη κάθε είδους σύμβασης. 

Σε όλες αυτές τις αποφάσεις η Οικονομική Επιτροπή διατηρεί εισηγητικό ρόλο. 

Τα δημοτικά συμβούλια θα αποφασίζουν επιπλέον για θέματα:

- διαγραφής χρεών και απαλλαγής από προσαυξήσεις

- χρηματοδότησης κοινωφελών επιχειρήσεων

- σύναψης χρηματοδοτικών μισθώσεων (leasing) μηχανολογικού εξοπλισμού και οχημάτων του Δήμου

- καθορισμού ή αναπροσαρμογής των τελών και εσόδων των δημοτικών κοιμητηρίων

- ίδρυσης ή συμμετοχής του Δήμου σε Αναπτυξιακό Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης

- ορισμού εκπροσώπου του δήμου στις γενικές συνελεύσεις Ανωνύμων Εταιρειών και Αναπτυξιακών Οργανισμών

- αποδοχής ή απόρριψης προτάσεων περί παραχώρησης χρήσης ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου, της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, του ΤΑΙΠΕΔ της ΕΤΑΔ προς τους ΟΤΑ α΄ βαθμού καθώς και η έγκριση του ανταλλάγματος και των όρων της σύμβασης παραχώρησης.

Όχι τα ευρωπαϊκά προγράμματα

Ωστόσο υπάρχουν αρμοδιότητες που η «τροπολογία Βορίδη» δεν επαναφέρει στα δημοτικά συμβούλια, όπως η αρμοδιότητα απόφασης διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και χρηματοδοτικών εργαλείων που εντάσσονται στα πάσης φύσεως αναπτυξιακά προγράμματα ή προγράμματα επιχορήγησης. 

Σημείο - κλειδί

Με τη νέα τροπολογία επιστρέφουν πολλές, αλλά όχι όλες οι αρμοδιότητες που είχαν αποσπαστεί από το ανώτατο όργανο του Δήμου, ωστόσο περιέχει ένα σημείο - κλειδί: Το δημοτικό συμβούλιο μπορεί για θέματα ιδιαίτερα σοβαρά, με ειδική αιτιολογία και με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του, να αποφασίζει το ίδιο για κάποια από τις αρμοδιότητες της επιτροπής Οικονομικών ή Ποιότητας Ζωής. Αυτό βεβαίως προϋποθέτει μια ευρύτατη "εναρμόνιση" πολλών παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής Ενημέρωσης