Τρίτη 30.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στις αδυναμίες των ΔΕΥΑ αποδίδει την ανάγκη Ρυθμιστικής Αρχής ο Βορίδης (video)

Μάκης Βορίδης
24 Μαρτίου 2023 / 18:28

«Όταν έχεις τη διαχείριση ενός πόρου και είσαι κρατικός φορέας, δεν σημαίνει ότι θα το πληρώνει ο φορολογούμενος με επιχορηγήσεις»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ως "σκόνη" χαρακτήρισε ο Υπουργός Εσωτερικών τη θύελλα αντιδράσεων που σήκωσε ο νόμος για τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, Υδάτων και Αποβλήτων, αποδίδοντάς την σε ρητορική της Αριστέράς, η οποία χρησιμοποιεί την ιδιωτικοποίηση ως "μπαμπούλα", για να μην γίνουν πράγματα που πρέπει να γίνουν.

Αποτυχημένη διαχείριση

Σε ερώτηση της "Ε" για τις υπερχρεωμένες ΔΕΥΑ και τον κίνδυνο να εισέλθουν με αυτόν τον τρόπο, ιδιώτες στο δημόσιο αγαθό του νερού, ο Μάκης Βορίδης απάντησε ότι οι υπερχρεωμένες ΔΕΥΑ είναι αποτέλεσμα ενός διαχειριστικού μοντέλου που έπρεπε να αλλάξει και θεραπεύεται με τον νέο νόμο.

«Για ποιο λόγο είναι οι ΔΕΥΑ υπερχρεωμένες; Γιατί δεν κάνουν σωστή τιμολόγηση, ή γιατί δεν κάνουν σωστή διαχείριση νερού. Σήμερα το νερό είναι ένας πολύτιμος πόρος, είναι περιβαλλοντικά ένας πόρος που χρειαζόμαστε και πρέπει να τον σεβόμαστε. Έχουν γίνει αυτά που πρέπει να γίνουν στα δίκτυα; Υπάρχει ο έλεγχος της απώλειας των υδάτων; Υπάρχουν αποτελεσματικές επενδύσεις για την εξοικονόμηση και για τον έλεγχο του νερού; Τέλος, υπάρχει ορθολογική τιμολόγηση;»

Δεν πρέπει να πληρώσει ο φορολογούμενος τα χρέη των ΔΕΥΑ

Μολονότι οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, μεταξύ αυτών και το Δημοτικό Συμβούλιο Κεντρικής Κέρκυρας, ζήτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου και τη στήριξη των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης αποχέτευσης με πόρους και προσωπικό, ο Υπουργός Εσωτερικών τόνισε «όταν έχεις τη διαχείριση ενός πόρου και είσαι κρατικός φορέας, δεν σημαίνει ότι θα το πληρώνει ο φορολογούμενος με επιχορηγήσεις. Αυτό δεν γίνεται και δεν είναι σωστό. 

Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ορθολογικές πολιτικές τιμολόγησης και επαρκείς πολιτικές διαχείρισης του νερού. Το σύστημα που είχαμε μέχρι σήμερα προφανώς είναι ένα σύστημα που δεν μας έφερνε αυτό το αποτέλεσμα. Αυτό που αλλάζουμε τώρα είναι ότι βάζουμε σε μια Αρχή, μια δουλειά την οποία κανονικά έπρεπε να την κάνει η πολιτεία και δεν την έκανε επαρκώς. 

Εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί σηκώνεται "σκόνη", τη λέξη ιδιωτικοποίηση δεν είπε κανείς. Λέμε ότι πρέπει να έχουμε πολιτικές διαχείρισης νερού και μέσα σε αυτές είναι και η ορθολογική τιμολόγηση».

Κατά τη διάρκεια συνάντησής του με την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα, ο Υπουργός Εσωτερικών έκανε δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ, απαντώντας μεταξύ άλλων στο "καυτό" θέμα της διάσπασης της ΔΙΑΔΕΥΑΔΚ,  για την οποίαν βρίσκεται σε διαβούλευση με τους τρεις Δημάρχους της Κέρκυρας, ώστοσο, όπως τόνισε «κάθε διάσπαση είναι πολύ πιο σύνθετο εγχείρημα από οποιαδήποτε συνένωση». 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ