Βορίδης: Δεν αλλάζει η σύνθεση, αλλά οι αρμοδιότητες των Επιτροπών

Βορίδης: Δεν αλλάζει η σύνθεση, αλλά οι αρμοδιότητες των Επιτροπών

Στιγμιότυπο από επίσκεψη του Μάκη Βορίδη στην Κέρκυρα - ΦΩΤΟ@ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Αλλαγές όχι στη σύνθεση, αλλά στις αρμοδιότητες των Επιτροπών Οικονομικών και Ποιότητας Ζωής, προβλέπει η τροπολογία που κατατέθηκε, με στόχο τη συμμόρφωση με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας

17
Ιανουαρίου / 2023

ΑΘΗΝΑ. Την επιστροφή στα δημοτικά συμβούλια, αρμοδιοτήτων που μέχρι σήμερα είχαν οι Επιτροπές Οικονομικών και Ποιότητας Ζωής, δρομολογεί το Υπουργείο Εσωτερικών, με νομοθετική παρέμβαση και τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, στο ν/σ για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση. Η σύνθεση των Επιτροπών ωστόσο διατηρείται ως έχει. 

Το Υπουργείο Εσωτερικών επιχειρεί με αυτόν το τρόπο να «θεραπεύσει» τον νόμο Θεοδωρικάκου για την κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ, ο οποίος κρίθηκε αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας δημιουργώντας "μπλοκάρισμα" στις αποφάσεις των επιτροπών των ΟΤΑ και σε όσους τις στελέχωναν.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο νόμος Θεοδωρικάκου κρίνεται αντισυνταγματικός και ακυρώνονται όλες οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί στις Οικονομικές Επιτροπές και Επιτροπές Ποιότητας Ζωής από 1η Δεκεμβρίου 2022 σε όλους του Δήμους και της Περιφέρειες της χώρας. 

Με βάση την τροπολογία, δρομολογείται η επιστροφή αρμοδιοτήτων από τις Οικονομικές Επιτροπές και τις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής προς τα Δημοτικά – Περιφερειακά Συμβούλια, επακαθορίζονται αρμοδιότητες και διευκρινίζονται ζητήματα ως προς τη σύνθεσή τους.

«Θα διατηρήσουμε τη σύνθεση των Οικονομικών Επιτροπών και των Επιτροπών Ποιότητας Ζωής, αλλά θα επιστρέψουμε αρμοδιότητες στο δημοτικό συμβούλιο. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η συμμόρφωση», ανέφερε πρόσφατα ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης από τα Γιάννενα, όπου βρέθηκε με αφορμή πολιτική εκδήλωση. 

Γιατί

Όπως υποστήριξε ο κ. Βορίδης, το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό το πλέγμα διατάξεων, που άλλαζαν τη σύνθεση των Οικονομικών Επιτροπών και των Επιτροπών Ποιότητας Ζωής στους Δήμους και των Οικονομικών Επιτροπών στις Περιφέρειες, αλλά σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη μεταφορά σημαντικών αρμοδιοτήτων από το δημοτικό συμβούλιο. Για τον λόγο αυτό δεν υπήρξε ανάλογη απόφαση για την αλλαγή των συνθέσεων Δ.Σ. των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης, από τη στιγμή που δε συνοδεύτηκε από ταυτόχρονη αλλαγή αρμοδιοτήτων.

Αίσθηση πάντως προκάλεσε η αναφορά του υπουργού Εσωτερικών στην πιθανότητα εκ νέου μεταφοράς αρμοδιοτήτων στις Επιτροπές, στην περίπτωση που προκύψουν προβλήματα στην κυβερνησιμότητα των δήμων και των περιφερειών.
«Το λέω όμως από τώρα, θα το πω και στο Κοινοβούλιο. Εάν διαπιστώσουμε από την εφαρμογή της αποφάσεως του ΣτΕ δυσλειτουργίες στους Δήμους και στις Περιφέρειες, εξαιτίας της συμπεριφοράς των αντιπολιτεύσεων, τότε θα ξανανομοθετήσω και θα επαναφέρω τις αρμοδιότητες που γυρνάω τώρα στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, με βάση μάλιστα και την επιχειρηματολογία του ΣτΕ, στις Οικονομικές Επιτροπές και στις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής. Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος και το λέω από τώρα», τόνισε ο κ. Βορίδης.
Ο ίδιος μάλιστα τόνισε ότι ένα από τα επιχειρήματα του ΣτΕ για να κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος, ήταν το ότι η αποτελεσματική διακυβέρνηση δεν είχε κριθεί, καθώς ο νόμος Θεοδωρικάκου ψηφίστηκε τον Αύγουστο και οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές αναλάμβαναν τον Σεπτέμβριο. Από τη στιγμή, όμως, που θα δοθεί ο χρόνος για να δοκιμαστεί στην πράξη και προκύψουν ζητήματα κυβερνησιμότητας, τότε θα υπάρχει η αιτιολόγηση μεταβίβασης των αρμοδιοτήτων.

Με πληροφορίες από aftodioikisi.gr