Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ασφυκτικά γεμάτη η Πνευμονολογική από τις νοσηλείες

ΙΩΣΕΙΣ
12 Ιανουαρίου 2023 / 09:17

Έξαρση των λοιμώξεων σε ενήλικες και παιδιά. Αυξημένη η ροή στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Πάρτυ» κάνουν οι εποχικές ιώσεις και η γρίπη που έχουν «σαρώσει» τον παιδικό και ενήλικο πληθυσμό με τη ροή στα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου Κέρκυρας να είναι αυξημένη, ενώ η πληρότητα στην Πνευμονολογική Κλινική από ασθενείς με λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού έχει ξεπεράσει το 100%.
 
Η πίεση που ξεκίνησε να δέχεται η Πνευμονολογική Κλινική  από την προηγούμενη εβδομάδα είναι μεγάλη. Σύμφωνα με το ιατρικό προσωπικό χθες νοσηλεύονταν 35 ασθενείς, μεταξύ των οποίων και περιστατικά γρίπης, με τη  δυναμικότητα όμως των κλινών  να ανέρχεται στις 31 (πληρότητα 113%).

Οι νοσηλείες  στη συγκεκριμένη κλινική, το τελευταίο δεκαήμερο κινούνται σε υψηλά νούμερα, αντίστοιχου επιπέδου, ωστόσο όπως επισημαίνουν υγειονομικοί δεν είναι κάτι ασυνήθιστο, καθώς κάθε χρόνο τέτοια εποχή η πίεση είναι μεγάλη.
 
Και στην Παιδιατρική

Αυξημένες νοσηλείες με λοιμώξεις του αναπνευστικού και γρίπη παρατηρούνται και στην Παιδιατρική Κλινική. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν χρειάστηκε κάποιο περιστατικό να διακομιστεί εκτός Κέρκυρας για παροχή υγειονομικής φροντίδας σε κάποιο τριτοβάθμιο νοσοκομείο.
 
Χθες οι νοσηλείες ανήλθαν στις 11, ενώ κατά την περίοδο των εορτών καλύφθηκαν και οι 18 κλίνες της Παιδιατρικής. Οι λοιμώξεις πάντως του αναπνευστικού δεν γνωρίζουν ηλικίες,  καθώς οι νοσηλείες αφορούν ακόμη και σε βρέφη ημερών έως και παιδιά 16 ετών.
 
«Η πανελλαδική εικόνα δείχνει ότι η γρίπη είναι σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με άλλες χρονιές προ κορονοϊού, ενώ παράλληλα υπάρχει μεγάλη έξαρση και άλλων λοιμώξεων. Αναμένουμε την κορύφωσή τους στα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου. Σε έξαρση βρίσκονται και οι παιδικές ιώσεις. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία από τους γονείς  και παρατηρείται πολύ μεγάλη προσέλευση στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου. Θα πρέπει να υπάρχει ψύχραιμη αντιμετώπιση», τόνισε στην «Ε» ο επιδημιολόγος Γιάννης Αλαμάνος.
 
Όπως είπε, λόγω της πανδημίας τα τελευταία δυο χρόνια και των αυξημένων μέτρων πρόληψης, η επαφή μας με τους ιούς είχε περιοριστεί, με αποτέλεσμα το ανοσοποιητικό μας σύστημα να έχει ατονήσει και να είμαστε πιο ευάλωτοι πλέον στις ιώσεις και στη γρίπη.
 
Χαμηλή η εμβολιαστική κάλυψη
 
Στο γεγονός αυτό συντείνει και η χαμηλή ανταπόκριση στον αντιγριπικό εμβολιασμό. Όπως ανέφερε στην «Ε» ο Αντιπρόεδρος του ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κέρκυρας Αλέξανδρος Σταματάκος, παρότι η διαδικασία πλέον έχει απλοποιηθεί και δεν χρειάζεται ιατρική συνταγή δεν υπάρχει το αναμενόμενο ενδιαφέρον. «Επάρκεια εμβολίων υπάρχει, καθώς για πρώτη φορά λάβαμε το 95% της προπαραγγελίας, το απόθεμα ωστόσο παραμένει στα ψυγεία μας», ανέφερε ο ίδιος.
 
Πρόσθεσε δε πως το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων παραμένει, ενώ η μόνη διαθέσιμη παιδική αντιβίωση σε πόσιμη μορφή είναι μόνο η σεφακλόρη. «Το αντιβιοτικό κλαριθρομικίνη δεν υπάρχει πλέον, έχει εξαφανιστεί, όπως και τα εισπνεόμενα κορτιζονούχα», επισήμανε ο κ. Σταματάκος.
 
Απουσίες από τα σχολεία

Στο μεταξύ η πρώτη ημέρα έναρξης των σχολείων μετά τις γιορτές βρήκε τον μαθητικό πληθυσμό της Κέρκυρας με ελλείψεις. Σύμφωνα με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων Πέτρο Αγγελόπουλο η καταγραφή έδειξε ότι τη Δευτέρα 09/01 στα σχολεία της δευτεροβάθμιας απουσίαζε το 7,5% των μαθητών και στην πρωτοβάθμια το 17%! «Δεν ξέρουμε αν έλειπαν, λόγω γρίπης ή άλλων ιώσεων ή δεν προσήλθαν για λόγους προφύλαξης», διευκρίνισε στην «Ε» ο κ. Αγγελόπουλος.
 
Υπενθύμισε ότι σε ισχύ βρίσκεται η εγκύκλιος του Υπ. Παιδείας για τις απουσίες έως πέντε εργάσιμων ημερών που αφορούν σε μαθητές που νοσούν με γρίπη, με την προϋπόθεση της προσκόμισης ιατρικής βεβαίωσης από νοσοκομείο ή ιδιώτη γιατρό.
 
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ