Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την απομάκρυνση των δεμάτων από το ΧΥΤΥ Λευκίμμης

ΧΥΤΑ
05 Ιανουαρίου 2023 / 11:56

Κ. Μοθωναίου: Σήμερα κατακυρώνεται ο ανάδοχος- Σε ένα μήνα αναμένεται να ξεκινήσει η μεταφορά. Υπογράφηκε η προγραμματική σύμβαση για την υγειονομική ταφή και την αποκατάσταση του αναγλύφου και του τοιχίου στο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στη διαδικασία του προσυμβατικού ελέγχου βρίσκεται η προγραμματική σύμβαση για την αποκατάσταση των καταστροφών στο ΧΥΤΑ  Τεμπλονίου που προκλήθηκαν από τη θεομηνία Μπάλλος τον Οκτώβριο του 2021.

Εφόσον ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές  διαδικασίες το επίμαχο έργο για την αποκατάσταση του μισογκρεμισμένου τοιχίου στην περίμετρο του Α΄κυττάρου θα ξεκινήσει εντός τριμήνου, όπως τόνισε στην «Ε» η Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Κατερίνα Μοθωναίου, μέλος του ΔΣ στον ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων.

Οι εργασίες

Σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση προβλέπονται να εκτελεστούν εργασίες αντιστήριξης τοιχίου στην περίμετρο του Α’ κυττάρου ΧΥΤΑ Κέρκυρας με αποκατάσταση του κατεστραμμένου τμήματος του τοίχου που συγκρατούσε το απορριμματικό πρανές, καθώς επίσης εργασίες ενίσχυσης των μη βλαφθέντων γειτονικών τμημάτων του τοίχου βαρύτητας τα οποία κινδυνεύουν άμεσα με αστοχία και ανατροπή.

Παράλληλα προβλέπεται η αποκατάσταση του αναγλύφου και η μεταφορά και ενσωμάτωση των 90.000 κυβικών απορριμμάτων εντός των κυττάρων ΧΥΤΑ Κέρκυρας.
Σημειώνεται ότι σε οικόπεδο διπλανό και όμορο του ΧΥΤΑ στην περιοχή του Τεμπλονίου και σε μη στεγανοποιημένη επιφάνεια είχαν εναποτεθεί προσωρινά και σε διάφορες χρονικές περιόδους, ποσότητες απορριμμάτων που καταλαμβάνουν σύμφωνα με την κ. Μοθωναίου όγκο περίπου 80.000 κ.μ. καθώς και σε αριθμητική ποσότητα 10.000 δεματοποιημένων απορριμμάτων.

Κατά την περίοδο ωστόσο της θεομηνίας και των έντονων βροχοπτώσεων προκλήθηκε μετακίνηση και πτώση των απορριμμάτων αυτών καλύπτοντας το περιμετρικό οδικό δίκτυο, με δημιουργία ανεξέλεγκτης ροής υγρών αποβλήτων, ενώ η διασπορά του όγκου των απορριμμάτων αποτελούσε κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Υπενθυμίζεται ότι για την ενσωμάτωση των 90.000 κυβικών απορριμμάτων εντός των κυττάρων, το ΥΠΕΝ έχει ανάψει το «πράσινο» φως προ καιρού (Αύγουστος 2021), ενώ όπως διευκρίνισε η κ. Μοθωναίου όσα δέματα δεν θα μπορέσουν να ταφούν, θα μεταφερθούν στην Πάλαιρο.

Για τις παραπάνω εργασίες η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων  έχει χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών με το ποσό του 1 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της Πράξης Επιχορήγηση των ΟΤΑ για «Πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από Θεομηνίες στους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού της Χώρας».

Αντιρρήσεις

Τις αντιρρήσεις της πάντως για τις ποσότητες των απορριμμάτων που βρίσκονται στο Τεμπλόνι εκφράζει η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Τεμπλονίου Μάγδα Παπανικολοπούλου, επισημαίνοντας ότι παρότι ο ΧΥΤΑ έχει κλείσει από το 2019, τα βουνά σκουπιδιών ωστόσο μεγαλώνουν. «Πως γίνεται να μεταφέρεται το σύνολο των απορριμμάτων, ενώ τα βουνά παραμένουν εκεί; Δεν είναι δυνατόν να είναι μόνο 10.000 τα δεματοποιημένα απορρίμματα, όταν και δια γυμνού οφθαλμού φαίνονται πολύ περισσότερα», ανέφερε η ίδια.
 
Στο ΧΥΤΥ Λευκίμμης

Όσον αφορά την αποκατάσταση του ΧΥΤΥ Λευκίμμης, το οποίο βρίσκεται σε αναμονή εδώ και πολύ καιρό, λόγω εμπλοκής που υπήρξε στην αρχική προγραμματική σύμβαση, το έργο μπαίνει σύντομα σε τροχιά υλοποίησης. Σήμερα μάλιστα αναμένεται να συνεδριάσει το ΔΣ του ΦΟΔΣΑ  για την κατακύρωση του αναδόχου που θα αναλάβει το έργο της μεταφοράς των δεμάτων εκτός Κερκύρας. «Μέχρι τέλος Ιανουαρίου έως μέσα του Φεβρουαρίου η μεταφορά των δεμάτων από το ΧΥΤΥ Λευκίμμης θα έχει ξεκινήσει», κατέληξε η κ. Μοθωναίου.
 
 ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ