Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σωτηρία για το «Χαμόγελο του Παιδιού» στους Μαγουλάδες

Χαμόγελο του Παιδιού
28 Δεκεμβρίου 2022 / 15:41

Όλοι οι φορείς της Κέρκυρας και το ΤΕΕ στο πλευρό του για να μην ξεριζωθούν τα παιδιά από το περιβάλλον τους

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ανατρέπεται καθώς φαίνεται η απόφαση του Πρόεδρου του Χαμόγελου του παιδιού Κώστα Γιαννόπουλου για «λουκέτο» στο σπίτι των Μαγουλάδων, μετά από τη επίμονη και ομόφωνη διάθεση στήριξης από όλους τους πολιτικούς και θεσμικούς φορείς που συμμετείχαν στην ενημερωτική συζήτηση στο Δημοτικό Θέατρο.

Μια συζήτηση που, κατά κοινή ομολογία, έπρεπε να έχει γίνει εδώ και μήνες, πριν ανακοινωθεί το κλείσιμο ως τετελεσμένο γεγονός. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Δήμαρχο Βόρειας Κέρκυρας Γιώργο Μαχειμάρη με κεντρικό ομιλητή τον ιδρυτή του Χαμόγελου.

Η είδηση για το επικείμενο λουκέτο έσκασε σαν βόμβα στην κερκυραϊκή κοινωνία και δημιούργησε ένα τεράστιο κύμα αντιδράσεων και συμπαράστασης, ακόμα και από μαθητές, για την τύχη των παιδιών που θα μεταφερθούν στη Μονάδα Προστασίας Παιδιού της  Πωγωνιανής στην Ήπειρο.

«Πόλεμος» για τον νέο νόμο

Αναφερόμενος στην αδιαμφισβήτητα μεγάλη προσφορά της δομής και στο μακροχρόνιο έργο που επιτελεί το Χαμόγελο του Παιδιού επί δεκαετίες, ο ιδρυτής του στάθηκε ιδιαίτερα στον νέο νόμο που ισχύει από τον προηγούμενο Μάιο και που έχει γίνει αιτία για την μεγάλη σύγκρουση με την Κυβέρνηση. Οι αυστηρότερες προδιαγραφές που θεσπίστηκαν για τα ακίνητα που στεγάζουν τα παιδιά, έφερε σε δυσχερή θέση το ίδρυμα και αντιμέτωπο με μεγάλα πρόστιμα, ακόμα και καθαίρεση της Διοίκησης.

Ο Κώστας Γιαννόπουλος επεσήμανε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι το έργο του ιδρύματος «δεν μπορεί να κρίνεται από τα τετραγωνικά των κτιρίων».
Απαρίθμησε τη σειρά επαφών που έχει κάνει με την κυβέρνηση, τονίζοντας ότι το μόνο που εισέπραξε ήταν αόριστες απαντήσεις και δυσφημιστικά δημοσιεύματα εναντίον του. Όσον αφορά το κτήριο στη Χαμηλή Μαγουλάδων επεσήμανε ότι είναι αδύνατον να γίνει ανακατασκευή του.
 
Αναπάντητο ερώτημα

Ωστόσο από όλους τους φορείς που συμμετείχαν διατυπώθηκε ένα κοινό ερώτημα, το οποίο έμεινε αναπάντητο: γιατί δεν ζητήθηκε η στήριξη των φορέων εδώ και μήνες, από τότε που άρχισε να γίνεται ορατός ο κίνδυνος.
«Είμαστε στη διάθεση του Χαμόγελου για να γίνει ό,τι χρειάζεται, ώστε να μην κλείσει το σπίτι των Μαγουλάδων και να μην ξεριζωθούν τα 14 αυτά παιδιά». Παρά τις διαφοροποιήσεις τους σε πολιτικό επίπεδο, αυτό διατυπώθηκε ως μια φωνή από τα χείλη και των τριών βουλευτών. Το ίδιο διαβεβαίωσε και η Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας Μελίτα Ανδριώτη, η Πρόεδρος του ΣΥΚΟΙΠΑ Μαρία Ζερβού αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι  του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας.
 
Όπως υποστήριξαν όλοι, πρέπει να εξαντληθεί κάθε περιθώριο ανεύρεσης λύσης, είτε αυτό αφορά κατασκευαστικά ζητήματα, είτε ακόμα και μεταστέγαση σε άλλο ακίνητο στην Κέρκυρα (υπάρχει δωρεά ακινήτου στον Άγιο Ιωάννη).

 

Ο βουλευτής της ΝΔ Στέφανος Γκίκας υποστήριξε ότι ήταν λανθασμένη επιλογή να ανακοινωθεί, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, στα παιδιά ότι θα φύγουν από το σχολικό και κοινωνικό τους περιβάλλον, όταν υπάρχει ακόμα περιθώριο έξι μηνών και να διάθεση από όλους να στηρίξουν. «Έπρεπε να γίνει διαβούλευση και να κατατεθούν προτάσεις στο Υπουργείο. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει αυτό» ανέφερε ο κ. Γκίκας. «Εγώ βλέπω ότι υπάρχει καλό κλίμα από όλους, κανείς δεν έχει κλείσει την πόρτα. Η θέση μου είναι καθαρή, εγώ θέλω να παραμείνει, όλοι θέλουμε, άρα δεν βλέπω το λόγο να κλείσει»



«Ήρθαμε αντιμέτωποι με ένα δεδομένο, την απόφαση  να κλείσει, και το ερώτημα είναι: γιατί τέτοια βιασύνη;» Αναρωτήθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Αυλωνίτης. «Είμαστε διατεθειμένοι να διατηρήσουμε τη δομή, γιατί να λειτουργήσει ως Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας; Γνωρίζουμε ότι ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στην Περιφέρεια να σας ενισχύσει. Μπορεί να συνδράμει το ΤΕΕ και να βρεθεί μια λύση, είτε να ανακατασκευαστεί το κτήριο, είτε να βρεθεί άλλο συμπληρωματικό είτε να γίνει μεταφορά του σε άλλη περιοχή» τόνισε.



«Αυτή τη συζήτηση έπρεπε να την έχουμε κάνει πιο πριν, αφού θέλουμε και μπορούμε να βοηθήσουμε, θέλουμε να μας νιώσετε δίπλα σας, να μας πείτε πού χωρούν παρεμβάσεις και που μπορούμε να βοηθήσουμε. Για τον νόμο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι προβληματικός και έχουμε δώσει μάχη γι αυτό στη Βουλή», τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μπιάγκης.
 
Σύμμαχος το ΤΕΕ
   
Παίρνοντας τον λόγο η Αντιπεριφερειάρχης Μελίτα Ανδριώτη τόνισε ότι η Περιφέρεια δεν είχε γίνει έως σήμερα κοινωνός του προβλήματος, παρά μόνον όταν ανακοινώθηκε ως ειλημμένη η απόφαση του κλεισίματος.



Κάλεσε τον κ. Γιαννόπουλο να ζητήσει από την Περιφέρεια ό,τι χρειάζεται, ώστε να υπάρξουν οι λιγότερο δυνατοί κραδασμοί για τα παιδιά.  Ζήτησε επίσης από τον ίδιο να καταθέσει έγγραφο αίτημα στο Υπουργείο για παράταση της προθεσμίας, ώστε να ολοκληρωθούν οι εργασίες στον χώρο.

Πρότεινε μάλιστα να συγκροτηθεί επιτροπή με επικεφαλής το ΤΕΕ, το οποίο μπορεί να συνδράμει επιστημονικά και τεχνικά στις αναγκαίες μετατροπές του ακινήτου.
Την πρόταση αποδέχθηκε άμεσα ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιάννης Μεταλληνός και εν τέλει  και ο ίδιος ο Πρόεδρος του Χαμόγελου.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι δυνατότητα ερωτήσεων στους δημοσιογράφους δεν δόθηκε.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ