Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μικρές οι αυξήσεις έναντι των απωλειών

Ξενοδοχοϋπάλληλοι
16 Δεκεμβρίου 2022 / 13:37
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Πελάης: Ελάχιστα τα κέρδη για τους εργαζομένους από τη νέα Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αυξήσεις ψίχουλα θα λάβουν τελικά και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κέρκυρας μετά την υπογραφή της νέας Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που αφορά τα επόμενα δυο έτη, επισημαίνει στην «Ε» ο Πρόεδρος του Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας Σταμάτης Πελάης. 

Η σύμβαση που υπογράφηκε μεταξύ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), σύμφωνα με τον ίδιο έχει ελάχιστα κέρδη για τους εργαζομένους, ενώ ένα σημαντικό μέρος αυτών εξαιρείται από τους νέους όρους αμοιβής που προβλέπονται για το 2023 και το 2024 με αυξήσεις 5,5% και 5% αντίστοιχα.

Αν και η ΠΟΕΕΤ κάνει λόγο για αυξήσεις που αποκαθιστούν τις μισθολογικές απώλειες από την εποχή των μνημονίων, ωστόσο το τοπικό Συνδικάτο διατυπώνει αντίθετη άποψη.

«Οι αυξήσεις που ανακοινώθηκαν δεν μας ικανοποιούν. Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι υπέστησαν το 2012 μια μείωση μισθού της τάξης του 15% στην κλαδική τους σύμβαση, ενώ ο τουρισμός ήταν σε ανοδική πορεία από το 2011 μέχρι και σήμερα. Στην Κέρκυρα ήταν  φέτος η πιο μεγάλη σε κερδοφορία τουριστική χρονιά με βάση τα στοιχεία αφίξεων και διανυκτερεύσεων. Όλο αυτά τα χρόνια και η τουριστική κίνηση ανέβαινε και η κερδοφορία για τις μεγάλες επιχειρήσεις και την ίδια ώρα οι μισθοί ήταν καθηλωμένοι και τα εργατικά δικαιώματα είχαν συντριβεί», ανέφερε ο κ. Πελάης, επισημαίνοντας ότι οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία είχαν μια τεράστια απώλεια στους μισθούς όλα αυτά τα χρόνια με αποτέλεσμα την μείωση του ανθρώπινου δυναμικού στον κλάδο, κάτι που αποτυπώθηκε έντονα και στην Κέρκυρα τη σεζόν που πέρασε.

Εξαιρούνται

Στα «μελανά» σημεία της νέας κλαδικής σύμβασης εργασίας που αφορά αποκλειστικά και μόνο τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία, είναι όπως τονίζει και το γεγονός ότι εξαιρούνται από την αύξηση του μισθού οι απασχολούμενοι στα μικρά ξενοδοχεία έως 20 δωμάτια και κατηγορίας έως 3 αστέρια.

Βάσει της νέας σύμβασης θα αμείβονται στα επίπεδα των εργαζομένων στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, με την ΠΟΕΕΤ να κρίνει την παράμετρο αυτή θετική, καθώς σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις οι εργαζόμενοι στην πλειοψηφία τους αμείβονταν με τον κατώτατο μισθό. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ. Πελάης οι εργαζόμενοι αυτοί «πετάγονται» ουσιαστικά έξω από τον κλάδο. «Πρόκειται για έναν μεγάλο αριθμό εργαζομένων, καθώς υπάρχουν πολλές τέτοιες ξενοδοχειακές μονάδες. Στην Κέρκυρα το σύνολο των ξενοδοχοϋπάλληλων ανέρχεται στις 6.000. Μελετάμε τώρα τα στοιχεία για να δούμε σε πόσους αφορά», διευκρίνισε.

Τα θετικά

Στα θετικά καταγράφεται η ένταξη δυο νέων ειδικοτήτων στην σύμβαση, αυτή του αποθηκάριου στην κατηγορία Α΄ και αυτή του κόπτη κρεάτων στην κατηγόρια Β, όπως και η ένταξη των εργαζομένων από γραφεία ευρέσεως εργασίας (εργολαβικά) στους νέους όρους αμοιβής. Ωστόσο πολλές ειδικότητες που απασχολούνται στα ξενοδοχεία μένουν ακόμη απ’ έξω όπως λογιστές, υπάλληλοι γραφείου, εργάτες γενικών καθηκόντων, τηλεφωνητές, συντηρητές κ.α.

«Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι πρόκειται για μια σύμβαση που έχει ελάχιστα κέρδη για τους εργαζόμενους, τα οποία κερδήθηκαν μέσα από τους αγώνες τους. Η Ομοσπονδία δεν τους αξιοποίησε όπως έπρεπε και μέσα στο 2022 δεν κήρυξε ούτε μια απεργία, ενώ Σωματεία όπως της Κέρκυρας, της Αθήνας και άλλων περιοχών πραγματοποίησαν απεργιακές κινητοποιήσεις. Οι ξενοδόχοι υπό την πίεση αυτών των αγώνων υποχρεωθήκαν σε αυτή την σύμβαση», ανέφερε ο κ. Πελάης.

Ενημέρωση

Για το περιεχόμενο της νέας κλαδικής σύμβασης ενημέρωσε τους ξενοδοχοϋπάλληλους της Κέρκυρας, το μέλος των διοικήσεων της ΓΣΕΕ, της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας, Νίκος Παπαγεωργίου, στο πλαίσιο της γενικής τους συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε χθες στο ΕΚΚ. Όπως είπε, οι αυξήσεις για τους εργαζομένους στα ξενοδοχεία της Κέρκυρας που απασχολούνται πέντε μήνες το χρόνο μεταφράζονται σε 200 ευρώ για το 2023 και κάτι λιγότερο για το 2024, κάτι το οποίο δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες που υπάρχουν λόγω της γενικότερης ακρίβειας.

«Μέσα σε αυτή τη συλλογική σύμβαση διατηρείται επιπλέον και η κατάργηση του πενθημέρου, διατηρείται η μια ώρα διευθέτησης του χρόνου εργασίας κάθε μέρα, οι διαχωρισμοί των εργαζομένων με βάση τον χρόνο απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη και επιπλέον βρήκαν έναν νέο διαχωρισμό και αφορά σε εκείνους που δουλεύουν πάνω από τα 600 μέτρα και σε όσους κάτω από αυτό», ανέφερε ο ίδιος.

Επιπλέον επισήμανε ότι οι ξενοδόχοι διαφημίζοντας μια σύμβαση που προβλέπει συνολικά για τα 2 έτη 10,5% αύξηση, επιχειρούν να εξασφαλίσουν το προσωπικό που τους λείπει, κάτι το οποίο και πάλι δεν θα συμβεί, αφού οι νέοι όροι της δεν θα προσελκύσουν και πάλι κόσμο.
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.