Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Με το φιλανθρωπικό στοιχείο ως κοινό σημείο αναφοράς οι συναυλίες των ημερών

Τμήμα Μουσικών Σπουδών
16 Δεκεμβρίου 2022 / 10:12

Από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών, το Ωδείο Κέρκυρας και το Ιόνιο Ωδείο

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τη σκέψη προς τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη και την ανάλογη φιλανθρωπική δράση είχαν ως κοινό παρανομαστή όλες οι εορταστικές μουσικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, εν όψει και των Χριστουγέννων.

Οι φοιτητές Μονωδίας του Τ.Μ.Σ.

Η αρχή έγινε την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου, στον Ιερό Καθολικό Καθεδρικό Ναό των Αγίων Χριστοφόρου και Ιακώβου (Duomo), με τη χριστουγεννιάτικη συναυλία των φοιτητών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, από τον Τομέα Μονωδίας της Κατεύθυνσης Εκτέλεσης (υπεύθυνη καθηγήτρια: Ρόζα Πουλημένου). Ακούστηκαν έργα των Antonio Vivaldi, André Campra, Johann Sebastian Bach, Henry Purcell, Joseph Hande, Gabriel Fauré, Felix Mendelssohn, Georges Bizet, Claude Debussy, Charles Gounod, Camille Saint-Saěns κ.ά.


Ελπίδα Ζαβιτσάνου - Άκης Καλμούκης

Ως soloists συμμετείχαν φοιτητές Εύα Καργιοφύλη, Μαργαρίτα Στάντλερ, Χρύσα Σιδηροπούλου, Δανάη Καλπάκη, Κατερίνα Παπαϊακώβου, Ελπίδα Ζαβιτσάνου, Κωνσταντίνα Ρούτση, Χριστίνα Μπότση, Αλίκη Παππά (soprani), Ελισσώ Ντάβλη (mezzo soprano), Άκης Καλμούκης, Λευτέρης Καλπακτσίδης (tenori) και Λευτέρης Αντωνιάδης (βαρύτονος). Στο πιάνο τους συνόδευσαν οι Μαριλένα Ελούλ, Σωκράτης Τουλόπουλος και Παναγιώτης Γαρμπής. Η συναυλία έκλεισε με το φωνητικό σύνολο Camerata Vocalis. Στον χώρο της εκδήλωσης το κοινό μπορούσε να αφήσει είτε τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, είτε κάποιο χρηματικό ποσό που θα διατεθεί για φιλανθρωπικό σκοπό.

Από το Ωδείο Κέρκυρας

Την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου σειρά είχε το Ωδείο Κέρκυρας που συνδιοργάνωσε και φέτος με το Τμήμα Κέρκυρας των AHEPA (HJ-34 CORCYRA) τη καθιερωμένη Συναυλία Αλληλεγγύης & Αγάπης, συμπράττοντας και με άλλους καλλιτεχνικούς φορείς.

Στη συναυλία, που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο, έλαβαν μέρος τα σύνολα των Σχολών του Ωδείου Κέρκυρας. Πιο συγκεκριμένα, εμφανίστηκαν κατά σειρά το Σύνολο Φλάουτων (διδασκαλία/διεύθυνση: Λουίζα Βέργη), το Σύνολο Τρομπονιών (διδασκαλία: Σπύρος Φαρούγγιας, Νίκος Καίσαρης, διεύθυνση: Νίκος Καίσαρης) και το Σύνολο Τρομπετών (διδασκαλία/διεύθυνση: Σωκράτης Άνθης). Ακολούθησαν η κοινή συμφωνική ορχήστρα του Μουσικού Σχολείου Κέρκυρας και του Ωδείου Κέρκυρας (διεύθυνση: Σπύρος Ράλλης, σολίστ στο τραγούδι: Ιωάννα Βλάχου) και η Ορχήστρα Εγχόρδων του Ωδείου Κέρκυρας (διεύθυνση: Βλαδίμηρος Κοτάνης, σολίστ στο βιολοντσέλο: Αμβρόσιος Βλαχόπουλος). Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με ένα αφιέρωμα στον Giuseppe Verdi από τη Δημοτική Χορωδία «San Giacomo» (διεύθυνση: Antoniy Ivanov, διδασκαλία: Ανδρέας Γκούσης, πιανιστική συνοδεία: Μαριλένα Ελούλ) και με τη σύμπραξη αυτής με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Ωδείου Κέρκυρας (σολίστ ο βαρύτονος Ανδρέας Γκούσης), υπό τη διεύθυνση του καλλιτεχνικού του διευθυντή, Κίμωνα Χυτήρη.

Όπως και τις προηγούμενες χρονιές, στην είσοδο του Δημοτικού Θεάτρου συγκεντρώθηκαν τρόφιμα για τις ανάγκες του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Ιεράς Μητρόπολης Κέρκυρας, Παξών & Διαποντίων Νήσων.

Η επόμενη εκδήλωση του Ωδείου Κερκύρας είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου, στην Αναγνωστική Εταιρία Κέρκυρας. Στη μαθητική αυτή συναυλία θα εμφανιστούν ξεχωριστά οι μικρότεροι σπουδαστές των διαφόρων Σχολών του Ωδείου.

Από το Ιόνιο Ωδείο

Τέλος, την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου τη σκυτάλη έλαβε το Ιόνιο Ωδείο πραγματοποιώντας τη δική του εορταστική συναυλία με τίτλο «Christmas Concert», επίσης στον Καθολικό Καθεδρικό Ναό των Αγίων Χριστοφόρου και Ιακώβου (Duomo). Η συναυλία τέθηκε υπό την αιγίδα της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Κέρκυρας και της Ενορίας του Ιερού Καθολικού Μητροπολιτικού Ναού, στην είσοδο του οποίου επίσης συγκεντρώθηκαν τρόφιμα για την ενίσχυση του ανθρωπιστικού έργου της Καθολικής Εκκλησίας.


Ιόνιο Ωδείο

Το πρόγραμμα της συναυλίας ξεκίνησε με το Κουαρτέτο Κλαρινέτων (τάξη του Δημήτρη Αργυρού), για να ακολουθήσουν κατά σειρά το Σύνολο Φλάουτων (τάξη Τόνιας Τόμπρου), οι μαθητές της Σχολής Μονωδίας και του Τμήματος Σύγχρονου Τραγουδιού (τάξεις Έλλης Καρύδη και Λίας Κολυτά), το Τρίο Τρομπονιών (τάξη Σπύρου Ρουβά) και το Ionian Horn Ensemble (τάξη Κώστα Σίσκου, προετοιμασία: Νάσια Μοτσενίγου). Η συναυλία ολοκληρώθηκε με την Παιδική Χορωδία του Ιονίου Ωδείου και τους μικρούς μαθητές του Τμήματος Μουσικοκινητικής (διδασκαλία/διεύθυνση: Ράνια Δακανάλη) και, τέλος, με το Ionian Brass Ensemble (προετοιμασία/διεύθυνση: Σπύρος Θύμης).

Υπενθυμίζεται ότι αυτή ήταν η δεύτερη εκδήλωση του Ιονίου Ωδείου το τελευταίο διάστημα, καθώς την Κυριακή 27 Νοεμβρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Παλαιάς Φιλαρμονικής, είχε προηγηθεί η συναυλία των καθηγητών του Ιωάννη Καρανικόλα (πιάνο) και Δημήτριου Αργυρού. Το πρόγραμμα περιλάμβανε έργα μουσικής δωματίου, ενώ συμμετείχαν ακόμη η καθηγήτρια του Ιονίου Ωδείου υψίφωνος Έλλη Καρύδη και οι κλαρινετίστες Χρύσανθος Μάνδυλας και Κωνσταντίνος Σιραγάκης.