Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ντόμινο αντιδράσεων για τις παράνομες Επιτροπές των Δήμων

Επιτροπές
15 Δεκεμβρίου 2022 / 14:06

Μιλούν στην «Ε» οι τρεις βουλευτές του νησιού και οι εκπρόσωποι από το ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25 Κέρκυρας

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Φωτιές» έχει ανάψει στην κυβέρνηση η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, που έκρινε ως αντισυνταγματική τη σύνθεση των Επιτροπών Οικονομικών και Ποιότητας Ζωής των Δήμων. Το πρώτο κύμα αντιδράσεων έχει ήδη εκδηλωθεί από δημοτικούς συμβούλους της ελληνικής περιφέρειας, μεταξύ αυτών και του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας, που ζητούν την νόμιμη ανασυγκρότηση των επιτροπών, ώστε να μην αλλοιώνεται ο εκλεγμένος συσχετισμός με βάση τη βούληση των δημοτών - εκλογέων.

Η «καμπάνα» χτυπάει κυρίως για τις Οικονομικές Επιτροπές των Δήμων, στις οποίες έχουν μεταφερθεί ενισχυμένες αρμοδιότητες για λήψη καίριων αποφάσεων που αφορούν τον προϋπολογισμό, με σύνθεση ωστόσο που «γέρνει» απόλυτα προς το μέρος της εκάστοτε δημοτικής πλειοψηφίας (πέντε από τα εννέα μέλη).
 
Οι αντιδράσεις παράλληλα έχουν μεταφερθεί προς το κοινοβούλιο με τα κόμματα να πιέζουν την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία για νομοθετική ρύθμιση που θα επαναφέρει στο πρότερο καθεστώς τη λειτουργία των συγκεκριμένων Επιτροπών. Επί του θέματος τοποθετούνται στην «Ε» οι βουλευτές Κέρκυρας Στέφανος Γκίκας (ΝΔ), Αλέκος Αυλωνίτης (ΣΥΡΙΖΑ) και Δημήτρης Μπιάγκης (ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ) αλλά και οι τοπικοί εκπρόσωποι του ΚΚΕ Γιάννης Μπορμπότης και του ΜέρΑ 25 Βασίλης Καββαδίας.

Στέφανος Γκίκας: Αιφνιδιάστηκα

Οπωσδήποτε η απόφαση του ΣτΕ με αιφνιδίασε. Είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει πολύ σοβαρά το Υπουργείο Εσωτερικών να αντιμετωπίσει. Τις προσεχείς ημέρες θα επιδιώξω συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη για να δω πως το Υπουργείο θα αντιμετωπίσει το θέμα αυτό.

Αλ. Αυλωνίτης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα προβεί σε όλες τις ενέργειες για την αποκατάσταση της νομιμότητας

Αμετάκλητα αντισυνταγματικός ο νόμος Θεοδωρικάκου
Από την αρχή της διακυβέρνησης της ΝΔ παρακολουθούμε ένα κρεσέντο νομοθετικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης στον χώρο των ΟΤΑ, με τρόπο και σε βαθμό που παραβιάζει όλο το καταστατικό και κανονιστικό πλαίσιο της Αυτοδιοίκησης, όπως αυτό διαμορφώθηκε από τη μεταπολίτευση και μετά.

Η απόφαση 2377/2022 της ολομέλειας του ΣτΕ, με την οποία κρίνεται οριστικά και αμετάκλητα ως αντισυνταγματικός ο νόμος Θεοδωρικάκου, τόσο για τη σύνθεση των Οικονομικών Επιτροπών και των Επιτροπών Ποιότητας Ζωής των ΟΤΑ, όσο και για τη μεταβίβαση σε αυτές αποφασιστικών αρμοδιοτήτων, αποτελεί ένα ακόμα ράπισμα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που ομνύει κατά τα άλλα στην αριστεία και τη νομιμότητα.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι στο σκεπτικό της απόφασης καταρρίπτονται οι κυβερνητικές δικαιολογίες περί «κυβερνησιμότητας», αφού το ΣτΕ έκρινε πως δεν υπάρχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος που δικαιολογούσαν τις νομοθετικές αλλαγές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία δεσμεύεται ότι, από την πρώτη κιόλας ημέρα της προοδευτικής κυβέρνησης που θα προκύψει μετά από τις εκλογές, θα καταργήσει το σύνολο των αντισυνταγματικών νομοθετημάτων της ΝΔ.
Πολλές δημοτικές παρατάξεις ανά την Ελλάδα έχουν δηλώσει ότι δεν θα συμμετέχουν από τούδε και στο εξής στις συνεδριάσεις των οργάνων αυτών, μέχρις ότου αποκατασταθεί η νόμιμη συγκρότηση και λειτουργία τους.

Προσωπικά θεωρώ ότι μέχρι την επαναφορά της συγκρότησης της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής των Δήμων, σύμφωνα με τη θέληση των εκλογέων, όπως αυτή έγινε στις δημοτικές εκλογές του 2019 βάσει του νόμου ν. 4555/2018, θα πρέπει οι αποφάσεις της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής να λαμβάνονται από το κυρίαρχο όργανο των Δήμων, το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ –Π.Σ. θα προβεί σε όλες τις ενέργειες για την αποκατάσταση της νομιμότητας και της δημοκρατίας στη Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Δημήτρης Μπιάγκης: Να παύσουν οι συνεδριάσεις των Επιτροπών και να γίνει η ανασυγκρότησή τους με τη νόμιμη σύνθεση

Οι Επιτροπές πρέπει να σταματήσουν να λειτουργούν με τη σημερινή σύνθεση και να μη συνεδριάζουν με τη μορφή που έχουν τώρα. Άμεσα πρέπει να εφαρμοστεί η απόφαση του ΣτΕ, βάσει της οποίας κρίθηκαν ότι είναι αντισυνταγματικές οι διατάξεις συγκρότησης της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας των Δήμων.

Το θέμα μάλιστα ανέδειξε πριν λίγες ημέρες στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του ΥΠΕΣ, η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝΑΛ Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας  και Υπεύθυνη του Τομέα Εσωτερικών, Ευαγγελία Λιακούλη. Από την αρχή το κόμμα μας είχε αναδείξει το σοβαρό αυτό ζήτημα καταψηφίζοντας τόσο την αλλοίωση στη σύνθεση της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής όσο και την αποψίλωση των Δημοτικών Συμβουλίων από αρμοδιότητες, με σωρηδόν μεταφορά τους στις Επιτροπές.
  
Γιάννης Μπορμπότης: Να επιστρέψουν οι αρμοδιότητες στα δημοτικά συμβούλια

Ως γνωστόν, λόγω της νομοθεσίας περί «κυβερνησιμότητας», η Λαϊκή Συσπείρωση δεν συμμετέχει στις επιτροπές αυτές. Ο Γραμματέας της Τ.Ε. του ΚΚΕ Κέρκυρας τονίζει: «Πάγια θέση μας είναι ότι όλες οι αρμοδιότητες πρέπει να γυρίσουν στα δημοτικά συμβούλια, ενώ στις οικονομικές επιτροπές να παραμείνουν απλά ζητήματα που αφορούν στην τρέχουσα λειτουργία των Δήμων».

Το ΚΚΕ αναφέρει μεταξύ άλλων για την απόφαση του ΣτΕ: «Οι αποφάσεις από τις πλασματικές πλειοψηφίες των επιτροπών ενισχύουν περαιτέρω την αδιαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών των δήμων και λειτουργούν στο πλαίσιο των πολιτικών ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, των ιδιωτικοποιήσεων, της ανταποδοτικότητας και των προτεραιοτήτων των τεχνικών προγραμμάτων με τη λογική της επιλεξιμότητας, η οποία αποκλείει τα αναγκαία έργα (αντιπλημμυρικά έργα, αντισεισμικά, αντιπυρικά κλπ) και τις υποδομές προς όφελος του λαού. Οι δυνάμεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στους δήμους και τις Περιφέρειες αγωνίζονται ενάντια σε αυτό το αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο. Μαζί με το εργατικό - λαϊκό κίνημα δίνουν τη μάχη για την οργάνωση του λαού, τη συμμετοχή του στους αγώνες, για την διεκδίκηση των δικών του αναγκών».

Βασίλης Καββαδίας: Ενάντια στο σφετερισμό  της αυτοδιοίκησης από τη ΝΔ

Αυτό που προκύπτει από την απόφαση 2377/2022 της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία κρίνει ως αντισυνταγματικές διατάξεις των νόμων Θεοδωρικάκου 4623/19 και 4625/19 για την τοπική αυτοδιοίκηση και μεταφορά σημαντικών αρμοδιοτήτων από τα Δημοτικά Συμβούλια προς τις Οικονομικές επιτροπές και τις επιτροπές Ποιότητας Ζωής των δήμων είναι ότι, το «εφεύρημα» της «κυβερνησιμότητας» είναι τελικά αντισυνταγματική ανατροπή της λαϊκής βούλησης και αλλοίωση των εκλογικών συσχετισμών, καθώς οι παρατάξεις των δημάρχων απέκτησαν πλασματικές πλειοψηφίες 3/5 στη σύνθεση αυτών των επιτροπών.

Το ΜέΡΑ25 διεκδικεί και παλεύει μέσα και έξω από τη Βουλή για την άμεση αλλαγή του νομικού πλαισίου με την επιστροφή των αρμοδιοτήτων στα συμβούλια (δημοτικά και περιφερειακά) και την κατάργηση όλων των αντιδημοκρατικών νομοθετημάτων των τελευταίων ετών.

Παλεύει ενάντια στην πολιτική που έχει μετατρέψει τα δημοτικά συμβούλια σε διακοσμητικά όργανα και έχει συγκεντρώσει όλες τις εξουσίες στα χέρια των δημάρχων «χειροκροτητών» της κυβέρνησης. 

Άλλωστε είναι αποκαλυπτική και ξεδιάντροπα προκλητική η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών κ. Πέτσα από το βήμα του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ στον Βόλο, όπου ανέφερε προς τους δημάρχους: «Στο τέλος αναρωτηθείτε όχι τι έκανε η κυβέρνηση για σας, αλλά τι θα κάνετε εσείς για την κυβέρνηση του τόπου».

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ - ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ