Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εγκρίθηκε μετ΄ επαίνων ο Κανονισμός Πρασίνου του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας

Κανονισμός Πρασίνου
15 Δεκεμβρίου 2022 / 10:29

Το Άλσος Γαρίτσας, του οποίου η ανάπλαση είναι σε εξέλιξη, θα διαθέτει δικό του Κανονισμό, διευκρίνιση που θα διατυπωθεί ρητά στον Κανονισμό που εγκρίθηκε χθες

ΚΕΡΚΥΡΑ. Κανονισμό Πρασίνου αποκτά πλέον ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας, μετά τη χθεσινή έγκρισή του, μετά από αναβολές σχεδόν τριών μηνών, από το Δημοτικό Συμβούλιο. 

Την εισήγηση έκανε ο Αντιδήμαρχος Καθημερινότητας Χάρης Γιώτης, παρουσία του Προϊσταμένου της Υπηρεσίας Πρασίνου Γιώργου Ζάραγκα.

Εγκρίθηκε με αυξημένη πλειοψηφία - όπως απαιτείται για κάθε Κανονισμό- και μάλιστα μετά πολλών επαίνων από την πλειονότητα των παριστάμενων δημοτικών συμβούλων προς την Υπηρεσία Πρασίνου και τον Γιώργο Ζάραγκα.

Από τους 28 παρόντες, 25 σύμβουλοι ψήφισαν θετικά, ενώ οι δύο σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης ψήφισαν "παρών".

Προσθήκες

Το ενδιαφέρον στοιχείο της συζήτησης ήταν οι προσθήκες - διευκρινήσεις που ζήτησαν σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, οι οποίες έγιναν στο σύνολό τους δεκτές από τον Αντιδήμαρχο. Ο Χάρης Γιώτης ζήτησε μάλιστα να του αποσταλούν εγγράφως οι παρατηρήσεις, ώστε να ενσωματωθούν στο τελικό κείμενο που θα αποτελέσει το νέο "πράσινο σύνταγμα" του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την ευαισθητοποίηση των δημοτών.

Ο κανονισμός είχε ήδη ξεκινήσει να συντάσσεται από την προηγούμενη δημοτική αρχή, ωστόσο δεν προχώρησε. Το πρώτο σχέδιο είχε μάλιστα γίνει από τον Κωσταντίνο Γρηγοριάδη, γεωπόνο, σημερινό σύμβουλο της "Εκκίνησης", ο οποίος εργαζόταν τότε στην Υπηρεσία Πρασίνου.  
«Εφόσον διαπίστωσε ότι υπάρχουν κάποιες ενέργειες συμπολιτών μας, που έδειξαν ότι δεν σέβονται το περιβάλλον, ζήτησα από τον Προϊστάμενο Γιώργο Ζάραγκα να προχωρήσουν στη σύνταξη Κανονισμού» σημαίωσε ο Αντιδήμαρχος Καθημερινότητας.

«Φυσικά λήφθηκε υπόψη το σχέδιο του κ. Γρηγοριάδη καθώς επίσης και Κανονισμοί που ισχύουν σε άλλους δήμους της Ελλάδας, Ιωαννιτών, Καβάλας, Γλυφάδας, Ηρακλείου, λήφθηκαν υπόψη τοπικά δεδομένα, η κλιματική αλλαγή, ο οργανισμός του Δήμου και η πρόσφατη Πυροσβεστική Διάταξη 20/2022, για τους καθαρισμούς εντός οικισμών».

Όχι για το Άλσος Γαρίτσας

Διευκρινίζεται ότι ο Κανονισμός Πρασίνου, δεν περιλαμβάνει το Άλσος Γαρίτσας-Ανεμομύλου, όπως απάντησε ο κ. Γιώτης σε ερώτημα της δημοτικής συμβούλου Άντζελας Ρίγγα. Το Άλσος, του οποίου η ανάπλαση είναι σε εξέλιξη, θα διαθέτει δικό του Κανονισμό, διευκρίνιση που θα αναγράφεται και στον Κανονισμό που εγκρίθηκε χθες από το Σώμα.

Το τελικό, ολοκληρωμένο κείμενο του Κανονισμού θα δημοσιευθεί αφού ενσωματωθούν οι προσθήκες και παρατηρήσεις των δημοτικών συμβούλων.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ