Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εντός Μαρτίου παραδίδεται στο Δήμο προς χρήση το Άλσος

ΑΛΣΟΣ ΓΑΡΙΤΣΑΣ ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΥ
06 Μαρτίου 2024 / 10:07
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Α. Καρδόνας: Το Άλσος θα αποκτήσει Κανονισμό Λειτουργίας για την προστασία του. Οι πολίτες να σεβαστούν το έργο που έχει γίνει

ΚΕΡΚΥΡΑ. Εντός Μαρτίου αναμένεται να γίνει η οριστική διαδικασία παράδοσης προς χρήση του Άλσους της Γαρίτσας - Ανεμόμυλου στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας, αν και ήδη πολίτες κάθε ηλικίας τον επιλέγουν για μια βόλτα.

Το έργο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί στο σύνολό του και απομένουν μόνο κάποιες τελευταίες «πινελιές» που αφορούν βαψίματα στο γήπεδο του μπάσκετ και κούρεμα του γκαζόν που τοποθετήθηκε πρόσφατα για να κλείσουν και οι τελευταίες εκκρεμότητες. Οι εξωτερικές αυτές εργασίες δεν μπορούσαν να γίνουν το προηγούμενο διάστημα, λόγω των βροχοπτώσεων, που δεν επέτρεπαν την εκτέλεσή τους, ωστόσο θα πραγματοποιηθούν με τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών. Με το κούρεμα του γκαζόν αναμένεται να αφαιρεθούν πάντως και τα πλαστικά πλέγματα που έχουν τοποθετηθεί γύρω από μεγάλα τμήματα επιφανειών με χλοοτάπητα, με στόχο την προστασία τους.

Το κύριως ζητούμενο από εδώ και στο εξής είναι η διατήρησή του, η προστασία του από κακόβουλες ενέργειες αλλά και η αποτελεσματική συντήρησή του, ώστε να μην απαξιωθεί, όπως έχει συμβεί με πολλά άλλα έργα.

Με Κανονισμό Λειτουργίας

Όπως τόνισε στην «Ε» ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων – Τεχνικών Υπηρεσιών Ανδρέας Καρδόνας, το Άλσος θα έχει Κανονισμό Λειτουργίας με σκοπό την προστασία του, ενώ σε δεύτερη φάση θα εξεταστεί ο τρόπος λειτουργίας των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος που έχουν αναπτύξει δραστηριότητα εκεί. Όπως διευκρίνισε όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί για αυτές τις επιχειρήσεις θα τηρηθούν σε αυτή τη φάση. Υπενθυμίζεται ότι το θέμα του Κανονισμού Λειτουργίας είχε προτάξει η προηγούμενη δημοτική αρχή. Μάλιστα στο θέμα αυτό αναφέρθηκε, κατά την άτυπη παράδοση του έργου, τον περασμένο Δεκέμβριο, η πρώην Δήμαρχος Μερόπη Υδραίου, επισημαίνοντας ότι ο Κανονισμός Λειτουργίας είναι έτοιμος και ότι πρέπει να προχωρήσει η απαιτούμενη διαβούλευση πριν την ψήφισή του από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Το έργο

Το έργο για την ανάπλαση του Άλσους Γαρίτσας – Ανεμόμυλου συμβασιοποιήθηκε στις 12-01-2022 αντί του ποσού 1.142.834,29 ευρώ (με την έκπτωση του μειοδότη που ανήλθε στο 45,12%) και αφορούσε σε παρεμβάσεις ήπιας μορφής, με στόχο την αναζωογόνηση και τον εκσυγχρονισμό του Άλσους έτσι ώστε να είναι λειτουργικό και αισθητικά προσιτό.

Ως χρόνο εκτέλεσης είχε τους 15 μήνες από την συμβασιοποίησή του, ήτοι έως τις 12-04-2023. Ωστόσο χρειάστηκε να δοθούν τρεις συνολικά παρατάσεις μετά από αίτημα του εργολάβου, με τελευταία την 28η Φεβρουαρίου του 2024. Επί της ουσίας η παράταση αυτή απαιτήθηκε, άνευ υπαιτιότητας του αναδόχου, διότι εκκρεμούσε η διαδικασία σύνταξης και έγκρισης του 2ου ΑΠΕ (Ανακεφαλαιωτικός Πίνακας Εργασιών) από τις Υπηρεσίες του Δήμου. Το θέμα πάντως έχει ήδη επιλυθεί, αφού πρόσφατα εγκρίθηκε  το σχέδιο του 2ου ΑΠΕ από την Δημοτική Επιτροπή, ώστε μετά την πιστοποίηση των εκτελεσμένων εργασιών να γίνει η πληρωμή του αναδόχου.

ΦΩΤΟ@ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.