Τετάρτη 17.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Καθηγητές και ακαδημαϊκοί συνεργάζονται και συνδημιουργούν στα σχολεία

ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
09 Δεκεμβρίου 2022 / 09:20

Μαθητές του Γυμνασίου με Λ. Τ Σκριπερού θα συμμετέχουν σε ένα πρωτότυπο workshop, αποτέλεσμα της συνεργασίας του σχολείου με το Τμήμα Τουρισμού του Ιονίου Πανεπιστημίου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το Τμήμα Τουρισμού του Ιονίου Πανεπιστημίου συναντά το Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Σκριπερού, δίνοντας την ευκαιρία μέσα από ένα πρωτότυπο εγχείρημα να ακουστεί η φωνή των μαθητών σε ένα μόνιμα επίκαιρο και πάντα ζητούμενο για την Κέρκυρα, τον βιώσιμο τουριστικό προορισμό.

Ένα πρωτότυπο workshop θα λάβει χώρα την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου στο χώρο του σχολείου, όπου οι 25 μαθητές της Β΄Λυκείου θα μυηθούν στις βασικές έννοιες του βιώσιμου τουρισμού αναλαμβάνοντας ενεργούς ρόλους και επιχειρηματολογώντας κατά τη διάρκειά του.

Η δράση πραγματοποιείται χάρη στην πρωτοβουλία του μαθηματικού του σχολείου Κωνσταντίνου Κωστάλη και της επίκουρης καθηγήτριας του Τμήματος Τουρισμού Σοφίας Καράμπελας με την υποστήριξη της υποψήφιας διδακτόρισας Αίγλης Κολιοτάση.
 


H επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Τουρισμού Σοφία Καράμπελα 


Παιχνίδι ρόλων
 
Οι μαθητές θα προσπαθήσουν να προσομοιώσουν την πραγματικότητα σε θέματα σχεδιασμού, πολιτικής και διαχείρισης της παράκτιας ζώνης μέσα από ένα παιχνίδι ρόλων, βασισμένοι στην κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον. Κάθε μια από τις πέντε ομάδες θα αναλάβει και έναν συγκεκριμένο.

Μια θα αντιπροσωπεύει τους κατοίκους, άλλη τους επενδυτές, άλλη τους επαγγελματίες τουρισμού, άλλη την τοπική αυτοδιοίκηση και άλλη μια περιβαλλοντική ΜΚΟ. Το project πάνω στο οποίο θα κληθούν να αναπτύξουν την επιχειρηματολογία τους δεν είναι άλλο από εκείνο του Ερημίτη. Μια επένδυση που έχει εγείρει ποικίλες αντιδράσεις.  

«Μέσα από αυτή την διαδικασία οι μαθητές θα μάθουν τις βασικές έννοιες της βιωσιμότητας λαμβάνοντας υπ’ όψιν την κοινωνία, την οικονομία και το περιβαλλοντικό σύστημα μέσα από έναν συμμετοχικό συνδυασμό. Στόχος είναι να μάθουν να συνεργάζονται», τόνισε στην «Ε» η κ. Καράμπελα.
 
Προετοιμασία
 
Η προετοιμασία των μαθητών έχει ήδη ξεκινήσει με συγκέντρωση του απαραίτητου υλικού, ώστε οι μαθητές να μπορούν να επιχειρηματολογήσουν κατά τη διάρκεια του workshop. «Ένα εργαστήρι για την ανάπτυξη βιώσιμου τουριστικού προορισμού σε μία σχολική μονάδα της Κέρκυρας δεν μπορεί παρά να έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Τα παιδιά είναι πολύ ενθουσιασμένα», ανέφερε ο κ. Κωστάλης.

Το δεύτερο σκέλος του workshop, περιλαμβάνει ένα ψηφιακό παιχνίδι προσομοίωσης παράκτιας ζώνης, όπου οι μαθητές θα κληθούν να προχωρήσουν σε μια επένδυση λαμβάνοντας παράλληλα υπ’ όψιν τις παραμέτρους της προηγούμενης διαδικασίας.
 
Δίαυλος επικοινωνίας
 
Όπως τόνισε η κ. Καράμπελα είναι η πρώτη φορά που υλοποιείται το projecτ. Βούληση πάντως αποτελεί να συνεχιστεί αυτός ο δίαυλος επικοινωνίας που ανοίγει το Τμήμα Τουρισμού με την εκπαιδευτική κοινότητα και με άλλα σχολεία.
 
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ