Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δράσεις στο Αθηναγόρειο για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Αθηναγόρειο
06 Δεκεμβρίου 2022 / 12:08

Αφορμή για την παραπέρα ανάδειξη της μέρας αυτής αποτέλεσε ο θάνατος της 22χρονης Ιρανής Μαχσά Αμίνι

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μια ιδιαίτερη δράση πραγματοποιήθηκε στο 4ο Πειραματικό σχολείο Κέρκυρας – Αθηναγόρειο αφιερωμένη στη Διεθνή ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Αφόρμηση για την παραπέρα ανάδειξη της μέρας αυτής αποτέλεσε ο θάνατος της 22χρονης Ιρανής Μαχσά Αμίνι στις 16 Σεπτεμβρίου, ενώ βρισκόταν υπό κράτηση από τις ιρανικές αρχές, επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντήλα (χιτζάμπ) και δεν τήρησε  τον ενδυματολογικό κώδικα του Ισλάμ.



Στο σχολείο έγινε συζήτηση πάνω στο περιστατικό και στους όρους έμφυλη βία, βία κατά των γυναικών, σεξισμός, πατριαρχία. Συζήτηση έγινε και για τις μορφές της βίας και στη δυτική κοινωνία, αλλά και για τη δική μας ευθύνη απέναντι σε όσα συμβαίνουν, στο τι μπορούμε να κάνουμε εμείς.

Έγιναν προβολές βίντεο σχετικών με το περιστατικό  στο Ιράν, τα στατιστικά στοιχεία για τη βία κατά των γυναικών γενικότερα, και μαρτυρίας μουσουλμάνας για την καταπίεση που βιώνουν σε  κάποιες χώρες.

Έγινε ανάγνωση και μελέτη του συγκλονιστικού ποιήματος του Τούρκου λογοτέχνη Αζίζ Νεσίν με τίτλο «Σώπα μη μιλάς» από τους μαθητές των μεγάλων τάξεων.
Τέλος, τα παιδιά έφτιαξαν ένα βίντεο  και αφίσες διαμαρτυρίας για τη βία κατά των γυναικών.
.
 
Ο Διευθυντής
Παναγιώτης Ποζίδης