Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Κατ΄ έθιμο» αργία η γιορτή του Αγ. Σπυρίδωνος - Να γίνει επίσημη ζητά η Ρόδη Κράτσα

Ρόδη Κράτσα
18 Nov 2022 / 15:44

Ρ. Κράτσα: «Εισαγάγω στο Περιφερειακό Συμβούλιο το αίτημα για να προχωρήσω στις διαδικασίες με το Υπουργείο Εσωτερικών για την αποκατάσταση αυτού του κενού»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στις κατ΄ έθιμο τοπικές αργίες ανήκει μέχρι σήμερα η 12η Δεκεμβρίου, ημέρα εορτής του πολιούχου της Κέρκυρας Αγίου Σπυρίδωνος. Ωστόσο, όπως βεβαιώνει η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων στην "Ε", η ημέρα του Αγίου Σπυρίδωνος δεν περιλαμβάνεται στον  κατάλογο του Υπουργείου Εσωτερικών με τις τοπικές αργίες.

Διευκρινίζεται ότι, εκτός από τις υποχρεωτικές αργίες, έχουν καθιερωθεί από διάφορους οργανισμούς ή μεγάλες επιχειρήσεις και άλλες ημέρες του έτους, εορτάσιμες ή μη, ως ημέρες αργίας. Οι ημέρες αυτές αντιμετωπίζονται ως αργίες, είτε έχουν ορισθεί με Κανονισμό Εργασίας της επιχείρησης, είτε από έθιμο, είτε με Συλλογική Σύμβαση, διαιτητική απόφαση, διάταγμα, εσωτερικό κανονισμό ή από επιχειρησιακή συνήθεια. 

Αμοιβή Κατ' έθιμον Αργιών

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, οι εορτές αυτές δεν περιλαμβάνονται στις εξαιρέσιμες, και συνεπώς είναι εργάσιμες ημέρες για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Έτσι επιτρέπεται κατά την ημέρα αυτή η λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων όσο και η απασχόληση των μισθωτών.

Οι μισθωτοί που απασχολούνται κατά τις ημέρες αυτές:

(α) αν είναι ημερομίσθιοι, δικαιούνται να λάβουν το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους χωρίς καμία προσαύξηση,

(β) αν αμείβονται με μηνιαίο μισθό, δεν δικαιούνται πρόσθετης αμοιβής, πέρα του κανονικού μηνιαίου μισθού τους.

Σημειώνεται ιδιαίτερα για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο εάν δεν απασχοληθούν τις ημέρες αυτές, έστω και για λόγους που δεν οφείλονται σε υπαιτιότητα τους, δεν υπάρχει θέμα για την καταβολή του ημερομισθίού τους.

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο

«Με έκπληξη μου διαπίστωσα ότι ποτέ δεν είχαν γίνει ενέργειες για την καθιέρωση της 12ης Δεκεμβρίου, ημέρα της εορτής του Αγίου Σπυρίδωνα, πολιούχου της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας, όπου στην πρωτεύουσά της βρίσκεται και το Ιερό Σκήνωμα του Αγίου ως δημόσια εορτή τοπικού χαρακτήρα μετά αργίας των δημόσιων υπηρεσιών.
Και να σημειωθεί ότι μεταξύ των τοπικών αργιών που έχουν καθιερωθεί με Προεδρικά Διατάγματα, είναι η εορτή του Αγίου Σπυρίδωνα στα Χανιά, στον Πειραιά και όχι στην Κέρκυρα» δηλώνει η Περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου.

«Εισαγάγω στο Περιφερειακό Συμβούλιο το αίτημα για να προχωρήσω στις διαδικασίες με το Υπουργείο Εσωτερικών για την αποκατάσταση αυτού του κενού με τεράστια αξία για την πολιτισμική κληρονομιά, την ταυτότητα της Κέρκυρας και τον σεβασμό στο θρησκευτικό συναίσθημα και στην παράδοση του λαού» καταλήγει η Περιφερειάρχης.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ