Κυριακή 22.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σε αδράνεια εδώ και πέντε χρόνια η Επιτροπή Παρακολούθησης του Φορέα Διαχείρισης UNESCO

UNESCO
16 Nov 2022 / 10:19

«Το έγγραφο του Υπουργείου Πολιτισμού, δεν το έχουμε παραλάβει επίσημα», λέει η δήμαρχος

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ορίστηκαν με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού οι εκπρόσωποί του που θα συμμετέχουν στην Επιτροπή Παρακολούθησης του τροποποιημένου μνημονίου συνεργασίας για τη διαχείριση της παλιάς πόλης της Κέρκυρας, χαρακτηρισμένης ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Το παζλ για την επαναλειτουργία του οργάνου, μετά και την απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, να ορίσει τα πέντε τακτικά και τα πέντε αναπληρωματικά μέλη στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Διεπιστημονικού- Διαθεσμικού Φορέα Διαχείρισης του μνημείου UNESCO που βρισκόταν σε εκκρεμότητα, ολοκληρώνεται σιγά - σιγά.

Οι εκπρόσωποι του ΥΠΠΟΑ

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση ορίζονται ως εκπρόσωποι του ΥΠΠΟΑ, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων Ιουλία Παπαγεωργίου με αναπληρώτρια την Σοφία Σταυριανοπούλου, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων Θεμιστοκλής Βλαχούλης, με αναπληρώτρια την Σταυρούλα Χίλντα Γούναλη, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προστασίας και Αναστήλωσης Νεότερων και Σύγχρονων Μνημείων Ιωάννα Καράνη, με αναπληρώτρια την Ευανθία Αλβέρτη, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κέρκυρας Διαμάντω Ρηγάκου, με αναπληρώτρια την Αγγελική Ροδίτη και ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Νεoτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου Βορείου Ιονίου και Δυτικής Μακεδονίας Βασίλειος Κασκάνης, με αναπληρώτρια την Μαρία Καξίρα.

Το θέμα της μη λειτουργίας της Επιτροπής λόγω του κολλήματος που υπήρχε στο ΥΠΠΟΑ είχε αναδείξει η «Καθημερινή Ενημέρωση» στο φύλλο με ημερομηνία 12-11-2022. Κατά δήλωση της Δημάρχου Μερόπης Υδραίου, η οποία κατέχει τη θέση της Προέδρου στην Επιτροπή, οι διαδικασίες τόσο από πλευράς Δήμου όσο και Περιφέρειας Ιονίων Νήσων είχαν ολοκληρωθεί και απέμεναν οι αντίστοιχες ενέργειες από το ΥΠΠΟΑ για τον ορισμό των μελών που θα συμμετείχαν. «Σε πρόσφατη επίσκεψη που είχα στο ΥΠΠΟΑ με ενημέρωσαν ότι πολύ σύντομα θα διευθετηθεί το θέμα. Αμέσως μετά το Σώμα θα συσταθεί και θα λειτουργήσει.  Είναι κάτι που το αναμένουμε κι εμείς», είχε δηλώσει στην «Ε» η κ. Υδραίου.

11 ημέρες πριν

Ωστόσο η υπουργική απόφαση που αναμένονταν είχε ήδη εκδοθεί 11 ημέρες πριν και συγκεκριμένα την 1η Νοεμβρίου 2022 με τον δήμο Κεντρικής Κέρκυρας να εμφανίζεται στον πίνακα διανομής της απόφασης ως τον αποδέκτη για ενέργειες.

Σε νέα επικοινωνία της «Ε» με την κ. Υδραίου, η δήμαρχος δήλωσε ότι ενημερώθηκε κατόπιν για την εξέλιξη αυτή και ότι ο δήμος βρίσκεται εν αναμονή της επίσημης απόφασης από το ΥΠΠΟΑ. «Το έγγραφο δεν το έχουμε παραλάβει επίσημα. Αφού δούμε τα μέλη θα συγκληθεί το όργανο για την πρώτη συνεδρίαση. Έχουμε ζητήσει ήδη επίσημα απ’ όλους τους φορείς που συμμετέχουν, να ορίσουν τα μέλη τους στην Επιτροπή», επισήμανε η κ. Υδραίου.

Απορίας άξιο πάντως είναι πώς η ίδια η Πρόεδρος της Επιτροπής δεν ήταν ενήμερη για κάτι,  το οποίο αναμένεται διακαώς, προκειμένου επιτέλους να μπει σε τροχιά λειτουργίας το όργανο που έχει τη συνολική ευθύνη, την εποπτεία και τον επιτελικό έλεγχο της εφαρμογής του σχεδίου διαχείρισης για την παλιά πόλη της Κέρκυρας.

Από το 2017

Η τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής ήταν το 2017 επί δημαρχίας Κ. Νικολούζου. Στο διάστημα που ακολούθησε η θητεία της Επιτροπής έληξε, ενώ οι χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούνταν για την επανασύστασή της, σε συνδυασμό με τις εκλογές του 2019 και την πανδημία έβαλαν σε αδράνεια το όργανο που έχει να συνεδριάσει εδώ και χρόνια.

«Αν η επιτροπή λειτουργούσε θα αξιολογούνταν μέσω αυτής διάφορες δράσεις, θα παρακολουθούνταν πως εξελίσσονται και όπου απαιτούνταν διορθώσεις θα γίνονταν. Το πιο σημαντικό είναι ότι το όργανο έχει έδρα την Κέρκυρα και είναι ο μόνος Φορέας που συμμετέχουν οι τοπικοί φορείς και προεδρεύεται από τον ίδιο τον Δήμαρχο», δήλωσε στην «Ε» ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Κέρκυρας Γιάννης Μεταλληνός.

Αξίζει να διευκρινιστεί πάντως ότι αρκετά από τα ζητήματα που θέτει το σχέδιο διαχείρισης της παλιάς πόλης (π.χ τραπεζοκαθίσματα, ρύθμιση της έκθεσης των εμπορευμάτων στις όψεις κ.α.), αντιμετωπίζονται ανάλογα με τη φύση και το αντικείμενό τους από τον αρμόδιο φορέα  που συμμετέχει στην Επιτροπή Παρακολούθησης με τη ίδια να ασκεί κυρίως ένα συντονιστικό ρόλο για τις δράσεις που πρέπει να υλοποιηθούν.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ