Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ιωάννου: «Καθαρά» τα μέχρι στιγμής στοιχεία του «Δημόκριτου» για το Τεμπλόνι

Δημόκριτος
15 Nov 2022 / 13:22

Έρχεται ξανά το κλιμάκιο για να συνεχίσει τις έρευνες - Οι δειγματοληψίες στα ύδατα θα γίνουν σε δέκα σημεία, μεταξύ αυτών και δύο γεωτρήσεις της ΔΙΑΔΕΥΑΔΚ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Καθησυχαστικός παρουσιάστηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Σπύρος Ιωάννου σε συνέντευξη Τύπου, αναφερόμενος στα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των δειγματοληψιών που έχει έχει κάνει το κλιμάκιο του ερευνητικού Ινστιτούτου "Δημόκριτος" στην ευρύτερη περιοχή του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων.

Υπενθυμίζεται ότι οι έρευνες ξεκίνησαν τον Σεπτέμβρη του 2021, και αφορούν την ατμόσφαιρα, τα κτηνοτροφικά - αγροτικά προϊόντα αλλά και τα ύδατα, υπόγεια και επιφανειακά.

Αναλύσεις που είχαν αναθέσει οι κάτοικοι της περιοχής σε ειδικούς επιστήμονες το 2020 είχαν δείξει περιβαλλοντική επιβάρυνση και βαρέα μέταλλα σε αγροτικά προϊόντα και ειδικά στο ελαιόλαδο. Με αυτά τα στοιχεία στα χέρια τους, οι κάτοικοι εκφράζουν ενδοιασμούς για τα καθυσυχαστικά αποτελέσματα του ερευνητικού κέντρου.

Τρίτη και τέταρτη φάση 

Ο Σπύρος Ιωάννου ενημέρωσε για την πορεία των μέχρι τώρα δειγματοληψιών, με αφορμή την έλευση του Δημόκριτου σήμερα το απόγευμα για νέες αναλύσεις. 
«Το έργο αποτελείται από 6 παραδοτέα και ήδη έχουν παραδοθεί στην Περιφέρεια τα αποτελέσματα των δύο πρώτων δειγματοληψιών στον αέρα. Βρισκόμαστε στην παραλαβή του τρίτου και τετάρτου έργου που έχει σχέση με τη δειγματοληψία των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων χημικών αναλύσεων που πραγματοποιείται σε δύο διαφορετικές περιόδους.
Η πρώτη έγινε στις 5 Σεπτεμβρίου του 2021 και η δεύτερη θα διενεργηθεί τώρα».

«Σύμφωνα με την τελευταία επικοινωνία που είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα με τον διευθυντή και επικεφαλής της ερενητικής ομάδας του Δημόκριτου καθηγητή Λεοντιάδη, η αναλυτική αναφορά θα γίνει και θα ανακοινωθεί μετά και το πέρας της δεύτερης αυτής περιόδου» είπε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος.

Κρέατα, αυγά, ελαιόλαδο

«Οι δειγματοληψίες θα αφορούν όχι μόνο τα επιφανειακά ύδατα και τα υπόγεια, θα ληφθούν δείγματα επίσης από αέρα, θα ληφθούν δείγματα της πρώτης περιόδου αιγοπροβείου γάλακτος (τριάντα), κρέατος αιγοπροβάτων (20), χοιρινά (10), πουλερικά (10), αυγά (20) και ελαιόλαδο (10), που είναι η τρίτη φάση της έρευνας που πλέον περνούμε στο πολύ σημαντικό κομμάτι της έρευνας των προϊόντων για να είμαστε βέβαιοι -όπως τουλάχιστον είμαστε εμείς πεπεισμένοι από τις πρώτες ουσιαστικά αναλύσεις-  ότι η περιοχή δεν είναι επιβαρυμένη.
Θα διασκεδαστούν έτσι οι φοβίες ή κάποιοι ενδοιασμοί που είχαν συμπολίτες μας από κάποια έρευνα που είχε προηγηθεί, όχι βέβαια αυτού του επιστημονικού βάθους και έκτασης που γίνεται τώρα, ώστε να αποδείξουμε ότι η περιοχή δεν έχει απολύτως κανένα πρόβλημα». 

Η ερευνητική ομάδα του Δημόκριτου έρχεται ξανά σήμερα το απόγευμα ενώ έχει προηγηθεί τηλεδιάσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους των διευθύνσεων και υπηρεσιών της Περιφέρειας, όπως είναι η Κτηνοτροφική υπηρεσία, η υπηρεσία Πρωτογενούς Τομέα, του Περιβάλλοντος και η Υπηρεσία Υγείας, οι οποίοι θα συνοδεύσουν το κλιμάκιο του δημόκριτου. 

Οι δειγματοληψίες στα ύδατα θα γίνουν σε δέκα σημεία, μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται και δύο γεωτρήσεις της ΔΙΑΔΕΥΑΔΚ.  

Τέσσερις μήνες

Ο Σπύρος Ιωάννου συμπλήρωσε: «Όσον αφορά την πρώτη δειγματοληψία, αυτό που μου επέτρεψε ο Δημόκριτος να αναφέρω πριν τη δική του τελική ανάλυση που θα είναι η συγκριτική των δύο περιόδων είναι ότι δεν έχουν βρεθεί ιδιαίτερα στοιχεία σε σχέση με την πρώτη περίοδο από την πρώτη δειγματοληψία. 

Την αμέσως προσεχή χρονική περίοδο των τριών τεσσάρων μηνών που θα ολοκληρωθεί η χημική εξέταση των δειγμάτων που θα ληφθούν από αύριο το πρωί έως και το πέρας της εβδομάδας, θα έχουμε πλέον και την αναλυτική έκθεση την οποίαν θα ανακοινώσουμε» κατέληξε. 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ