Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τοξικά βαρέα μέταλλα σε ελαιόκαρπο από το Τεμπλόνι - Ακατάλληλο προς βρώση

Τεμπλόνι
14 Δεκεμβρίου 2020 / 00:14

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μόλυνση σε ελαιόκαρπο από αγροκτήματα στην ευρύτερη περιοχή του ΧΥΤΑ, διαπιστώθηκε κατόπιν χημικών αναλύσεων, όπως δημοσίευσε ο Σύλλογος Τεμπλονίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συλλόγου, στις 9-11-2020 ιδιοκτήτης αγροκτήματος της περιοχής του Τεμπλονίου έκανε αναλύσεις σε καρπούς ελιάς των δέντρων του για την ύπαρξη βαρέων μετάλλων.

«Τα αποτελέσματα που έλαβε στις 17-11-2020 τα οποία και μας παρέδωσε, έδειξαν συγκεντρώσεις από Ολικό Χρώμιο, Χαλκό και Κάδμιο που καθιστούν τις ελιές και τα παράγωγά τους όπως το ελαιόλαδο κλπ ΑΚΑΤΆΛΛΗΛΑ ΠΡΟΣ ΒΡΩΣH .

Στην συνέχεια και σε συνεργασία με μέλη μας στις 30-11-2020 εστάλησαν από τον Σύλλογό μας άλλα τρία δείγματα. Ένα δείγμα από καρπούς ελιάς και δυο δείγματα ελαιόλαδα, όλα από διαφορετικές τοποθεσίες αγροκτημάτων της περιοχής Τεμπλονίου και ευρύτερα (τοποθεσία Κυρά Χρυσικού).
Την Παρασκευή 11-12-2020 λάβαμε τα αποτελέσματα!

Με μεγάλη μας λύπη σας ανακοινώνουμε πως και αυτά τα τρία έδειξαν συγκεντρώσεις από Μόλυβδο, Ολικό Χρώμιο και Χαλκό. που καθιστούν και τις ελιές και τα ελαιόλαδα ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΠΡΟΣ ΒΡΩΣΗ.

Παρακαλούμε δε όσους κάνουν σχετικές αναλύσεις το επόμενο διάστημα να ζητούν για γίνουν στα στοιχεία Μόλυβδος, Υδράρδυρος, Αρσενικό, Κάδμιο, Χαλκός ,Ολικό χρώμιο και να  προσκομίζουν στον Σύλλογό μας αντίγραφο των απαντήσεων τους ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα για να αξιολογηθεί και να χρησιμοποιηθεί κατάλληλα.



















Εμείς ως Σύλλογος έχοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης θεωρούμε ότι είναι καθήκον και υποχρέωσή μας να ενημερώσουμε για ένα τόσο σοβαρό θέμα δημόσιας υγείας τους συμπολίτες μας, να δημοσιοποιήσουμε τα αποτελέσματα των τεσσάρων αυτών αναλύσεων που αποδεικνύουν ότι η μόλυνση έχει πια εισχωρήσει στην τροφική αλυσίδα με ότι αυτό συνεπάγεται, όπως επίσης και να κινήσουμε διαδικασίες σε αυτοδιοικητικό και σε νομικό επίπεδο».

Επιστολή του Συλλόγου Τεμπλονίου προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κύριο Μεταλληνό Δημήτριο, την Δήμαρχο κυρία Υδραίου Μερόπη, τους Επικεφαλείς των παρατάξεων και το σύνολο των Δημοτικών Συμβούλων. 

«Σας καταθέτουμε τα αποτελέσματα των τεσσάρων αυτών αναλύσεων που αποδεικνύουν ότι η μόλυνση έχει πια εισχωρήσει στην τροφική αλυσίδα με ότι αυτό συνεπάγεται για την δημόσια υγεία και ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ να υλοποιηθεί το αίτημά μας που είναι :

Να γίνει εκτεταμένος έλεγχος από δημόσιο φορέα Πανεπιστήμιο ΙΓΝΕ κλπ. στον υπόγειο και επιφανειακό υδροφόρο ορίζοντα στο έδαφος στο υπέδαφος καθώς και στην ατμόσφαιρα.

Σας θυμίζουμε πως παρότι το αίτημά μας αυτό έχει ψηφιστεί και μάλιστα ομόφωνα στην 17η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου παρόλα αυτά μέχρι σήμερα μετά από έξη μήνες δεν έχει γίνει καμία ενέργεια.
Εκ του ΔΣ Η Πρόεδρος Μάγδα Παπανικολοπούλου 
Η Γραμματέας  Κατερίνα Κακαρούγκα »

Η επιστολή κοινοποιείται:
α) Ευρωπαική Επιτροπή Περιβάλλοντος
β) Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, Περιφερειάρχη κυρία Κράτσα Ρόδη Τσαγκαροπούλου, Αντιπεριφερειάρχη περιβάλλοντος Ιωάννου Σπυρίδων, κλιμάκιο ελέγχου ΠΕΣΧΩ
γ)  Εισαγγελία πρωτοδικών Κέρκυρας, Εισαγγελία εφετών Κέρκυρας, Εισαγγελία Αρείου Πάγου  
δ) Βουλευτές του Νομού Κέρκυρας Γκίκα Στέφανο, Αυλωνίτη Αλέξανδρο , Μπιάνκη Δημήτριο
ε) Επιθεωρητές Περιβάλλοντος ΥΠΕΚΑ
στ) Δημάρχους Βόρειας Κέρκυρας Μαχειμάρη Γεώργιο, Νότιας Κέρκυρας Λέσση Κωνσταντίνο και Παξών Βλαχόπουλο Σπυρίδων   ζ) Ιατρικό Σύλλογο Κέρκυρας η) Δικηγορικό Σύλλογο Κέρκυρας
θ) Τεχνικό επιμελητήριο Κέρκυρας ι) Περιβαλλοντικούς φορείς και συλλόγους της Κέρκυρας