Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Με αμείωτο ρυθμό οι έλεγχοι στα λεωφορεία που μεταφέρουν μαθητές

Μεταφορές
15 Nov 2022 / 10:00

Παραβάσεις για έλλειψη συνοδού και ταχογράφο βεβαιώθηκαν στην Κέρκυρα

ΚΕΡΚΥΡΑ. Παραβάσεις για ταχογράφους αλλά και για έλλειψη συνοδών έχει βεβαιώσει κυρίως η Τροχαία Κέρκυρας σε λεωφορεία που μεταφέρουν μαθητές, ενώ σύμφωνα με την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Ιονίων Νήσων σε Ζάκυνθο, Λευκάδα και Κεφαλονιά πρόστιμα έχουν «πέσει» επιπλέον για παραβίαση του ορίου ταχύτητας.

Οι έλεγχοι της Τροχαίας Κέρκυρας συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, προκειμένου να διαπιστωθούν αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την ασφαλή μετακίνηση των μαθητών προς και από τις σχολικές μονάδες τους. Πρόκειται για δειγματοληπτικούς αλλά στοχευμένους ελέγχους που διενεργούνται καθημερινά τόσο κατά τις πρωινές όσο και τις μεσημεριανές ώρες, δηλαδή κατά την άφιξη και την αναχώρηση των μαθητών από τα σχολεία.

Στο «μικροσκόπιο» του ελεγκτικού μηχανισμού μπαίνουν παντός τύπου λεωφορεία που μεταφέρουν μαθητές τόσο από τα δημόσια σχολεία όσο και από ιδιωτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.

3.000 μαθητές

Υπενθυμίζεται ότι στην Κέρκυρα περίπου 3.000 μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μεταφέρονται καθημερινά με 156 δρομολόγια στα σχολεία τους, ενώ πέραν αυτών υπάρχουν επιπλέον και τα λεωφορεία, τύπου mini bus που χρησιμοποιούνται από ιδιωτικές δομές εκπαίδευσης για την μεταφορά των νηπίων.

Σύμφωνα με την ΓΕΠΑΔ Ιονίων Νήσων οι παραβάσεις που έχουν καταγραφεί στην Κέρκυρα αφορούν κυρίως για ταχογράφο (καταγράφουν πληροφορίες σχετικά με τον χρόνο οδήγησης, την ταχύτητα και την απόσταση και χρησιμοποιούνται για να διασφαλίσουν ότι οι οδηγοί και οι εργοδότες ακολουθούν τους κανόνες σχετικά με τις ώρες οδήγησης) και έλλειψη συνοδού. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα Ιόνια Νησιά διαπιστώνονται παραβιάσεις του ορίου ταχύτητας με το προβλεπόμενο ανώτατο όριο να καθορίζεται στα 50 χλμ/ώρα.

Τι ελέγχουν

Ειδικότερα τα λεωφορεία εποπτεύονται μεταξύ άλλων για ζώνες ασφαλείας, πυροσβεστήρες, φαρμακείο, υπεράριθμους μαθητές, ασφαλιστήριο συμβόλαιο, ταχογράφο, δελτίο τεχνικού ελέγχου, ελαστικά, όριο ταχύτητας, συνοδό όπως επίσης και για το αν αναγράφεται στο πίσω μέρος του οχήματος ανώτατο όριο ταχύτητας τα 50 χλμ /ώρα. Σε περίπτωση παράβασης και ανάλογα με το βάρος αυτής βεβαιώνονται πρόστιμα, ενώ μπορούν να αφαιρεθούν ακόμη και άδειες.

«Αγκάθι»

Το ζήτημα πάντως του συνοδού, που υποχρεούνται βάσει νόμου να παρέχουν οι μεταφορείς για παιδιά μέχρι Β’ Δημοτικού, αποτελεί «αγκάθι», μια που το χαμηλό αντίτιμο για την υπηρεσία αυτή λειτουργεί αποτρεπτικά. Την κατάσταση στα χέρια τους παίρνουν πολλές φορές οι Σύλλογοι Γονέων που προσπαθούν εκ των έσω να βρουν μια λύση, με τους γονείς τελικά να αναλαμβάνουν το έργο του συνοδού.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ