Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

ΣΕΠΕ: Καμία απάντηση στα μεγάλα προβλήματα από την Εντεταλμένη για θέματα Παιδείας

ΣΕΠΕ
04 Nov 2022 / 14:14

Ενημέρωση του ΣΕΠΕ για τη συνάντηση της ΔΟΕ και του ΣΕΠΕ με την Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλο για θέματα Παιδείας Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας Μαρία Ζερβού

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τη Δευτέρα 24/10 πραγματοποιήθηκε  συνάντηση εκπροσώπων και μελών του ΔΣ της ΔΟΕ και του Συλλόγου μας με την Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλο για θέματα Παιδείας Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας, Μαρία Ζερβού.

Η ανακοίνωση του ΣΕΠΕ

Από τη μεριά του Συλλόγου θέσαμε  τα φλέγοντα ζητήματα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που αφορούν τον μεγαλύτερο Δήμο του νησιού. Αναφερθήκαμε:
  • στο τεράστιο θέμα έλλειψης της σχολικής στέγης και στην επείγουσα ανάγκη ανέγερσης νέων σχολικών κτιρίων προς αποσυμφόρηση συνολικά των δημοτικών και νηπιαγωγείων της πόλης,
  • στα πολλαπλά προβλήματα και την επικινδυνότητα που παρουσιάζουν οι χώροι των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων της πόλης εξαιτίας της  ακαταλληλότητας πολλών κτιρίων αλλά και της στέγασης τους σε κοντέινερ αντί σε κανονικά σχολικά κτίρια,
  • στην  αναγκαιότητα αυξημένης χρηματοδότησης των Σχολικών Επιτροπών που επιβάλλει η γενικευμένη ακρίβεια, ώστε να ΜΗΝ ΚΡΥΩΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΜΑΘΗΤΗΣ στα σχολεία και να μπορέσουν τα σχολεία να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα.
 
Ιδιαίτερο βάρος δώσαμε στο ευαίσθητο θέμα  της στέγης και της γενικότερης κατάστασης των 12 ΠΡΟΚΑΤ που έχει τοποθετήσει ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και στεγάζει περισσότερα από 200 νήπια και προνήπια της πόλης και των περιαστικών περιοχών, δηλαδή πάνω από το 30% των μαθητών των δημοσίων νηπιαγωγείων, ενώ επέλεξε να τοποθετήσει ΠΡΟΚΑΤ στον αύλειο χώρο του Δ.Σ. Σπαρτύλα χωρίς φυσικά να εξυπηρετεί τις ανάγκες της προσχολικής αγωγής, κατεδαφίζοντας αυθαίρετα τις τουαλέτες των μαθητών και εδώ και 2 χρόνια έχουν τοποθετηθεί εξωτερικές χημικές τουαλέτες συνδεμένες με το αποχετευτικό δίκτυο!
 
Ζητήσαμε από την κα Εντεταλμένη να μας παρουσιάσει το σχέδιο και τον προγραμματισμό από τη μεριά του Δήμου για την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων, τα οποία, όπως παραδέχθηκε και η ίδια είναι κοινοποιημένα από τα σχολεία στις υπηρεσίες του Δήμου και επομένως η δημοτική αρχή έχει «γνώση και εικόνα».

1. Για την έλλειψη σχολικής στέγης στο κέντρο της πόλης δεν παρουσιάστηκε κανένα σχέδιο. Η Εντεταλμένη αποποιήθηκε κάθε ευθύνη του δήμου από το κτιριακό λέγοντας ότι δεν υπάρχουν ούτε οικόπεδα ούτε και κατάλληλα κτίρια, ενώ άλλοι φορείς διεκδικούν κατάλληλα κτίρια τα οποία και τους αποδίδονται! Όταν ρωτήθηκε από το κλιμάκιο του Δ.Σ. της ΔΟΕ ποιο είναι το σχέδιό της για τα κοντέινερ που στέγασαν την δίχρονη προσχολική «προσωρινά» καθώς έχουν «ημερομηνία λήξης», ομολόγησε ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για την αντικατάσταση των κοντέινερ με ανέγερση κανονικών σχολικών κτιρίων.

Για το ζήτημα της εφαρμογής της δίχρονης προσχολικής αγωγής με μόνιμη λύση στέγασης για το κέντρο της πόλης της Κέρκυρας στον χώρο του παλιού Χημείου δίπλα από το Δημοτικό Σχολείο Παλιάς Πόλης, και πάλι η κα Εντεταλμένη δεν παρουσίασε κανένα χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών και τελικής παράδοσης του κτιρίου. Μάλιστα, για πρώτη φορά, η κα Ζερβού αποκάλυψε ότι αποτέλεσε προσωπική της πολιτική επιλογή ως Πρόεδρος και του ΣΥΚΟΙΠΑ να «πετάξει» τα παιδιά του 12ου Νηπιαγωγείου στα κοντέινερ των Γενικών Λυκείων και στον χώρο του Παραρτήματος του 12ου Νηπιαγωγείου να ιδρυθεί παιδικός σταθμός. Επίσης, διαφώνησε με την πρόταση να εξεταστεί αλλαγή χρήσης υπαρχουσών δομών στην περιοχή του Μαντουκίου προς όφελος όλων των παιδιών και των οικογενειών της περιοχής.

2. Για τα ζητήματα επισκευών, συντήρησης και ασφάλειας των σχολείων η κα Εντεταλμένη μας παρέπεμψε στις Τεχνικές Υπηρεσίες αλλά ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί φάκελος κάθε σχολείου και ότι κλιμάκια του Δήμου έχουν ερευνήσει τα αιτήματα, στην πράξη όμως, δεν γνωρίζει κανείς αν και πότε θα ικανοποιηθούν καθώς επίσης ότι φέτος, μετά από 3 ολόκληρα χρόνια απραξίας, ξεκίνησε μια υπερεργολαβία για να αντιμετωπιστούν κάποια από τα προβλήματα.

3. Για την εξασφάλιση αυξημένης  επιχορήγησης των Σχολικών Επιτροπών, ώστε κανένα σχολείο και κανένα παιδί να μην παγώσει τον χειμώνα, δεν δόθηκε καμία εγγύηση. Η κα Εντεταλμένη δεσμεύτηκε ότι ο Δήμος θα αναλάβει την πληρωμή των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος με δικούς του πόρους και υποσχέθηκε γενικά και αόριστα ότι τα σχολεία δεν θα μείνουν κρύα, αλλά δυστυχώς για εκείνη την πρόλαβε η πραγματικότητα με τον πρωθυπουργό στα κανάλια να λέει - σαν άλλη Μαρία Αντουανέττα - σε έναν διευθυντή σχολείου, πως δεν πειράζει που δεν έχει το σχολείο του θέρμανση, αρκεί που έχει διαδραστικό πίνακα!
 
Συναδέλφισσες -οι,
Η συνάντηση δεν έδωσε απαντήσεις στα μεγάλα μας καθημερινά προβλήματα, ήταν όμως αποκαλυπτική για την στάση της δημοτικής αρχής  τόσο απέναντι στους εκπαιδευτικούς όσο και απέναντι στην έννοια  «σχολείο».
 
Η κα Εντεταλμένη καθ’ όλη την διάρκεια της συνάντησης κατηγορούσε τον προηγούμενο Διευθυντή Εκπαίδευσης ενώ δήλωνε ότι ο Δήμος κάνει ό,τι νομίζει σωστό κάνοντας τον δικό του πολιτικό σχεδιασμό (άκρως αποτυχημένο), όπως π.χ. τη μίσθωση αιθουσών ως υποτιθέμενο παράρτημα του 9ου Νηπιαγωγείου, ενώ στην πραγματικότητα δεν υπάρχει ανάγκη σε αυτή την περιοχή! Αποπροσανατόλιζε διαρκώς τη συζήτηση από τα ερωτήματα που του θέταμε ενώ δεν δίστασε να μας κατηγορήσει ότι ασκούμε αντιπολίτευση στη δημοτική αρχή, κατηγορώντας τον Σύλλογό μας ότι αρνείται τη «στέγαση» των παιδιών!
 
Εμείς ως εκπαιδευτικοί στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στον Δήμο της Κεντρικής  Κέρκυρας, των λαϊκών οικογενειών και της μεγάλης ανεργίας ή των ελαστικών σχέσεων εργασίας, θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να ενώσουμε τις φωνές μας με τις φωνές των γονιών, διεκδικώντας όλες τις κοινωνικές παροχές σε υγεία και παιδεία, παλεύοντας για τη δημόσια εκπαίδευση ΟΛΩΝ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ των παιδιών και διεκδικώντας ό,τι ανήκει πραγματικά στους/στις μαθητ(ρι)ες μας.
 
Θα το ξαναπούμε: Τα παιδιά χρειάζονται ΣΧΟΛΕΙΑ, μόνιμες λύσεις στέγασης και όχι ΠΡΟΚΑΤ!
Να δοθεί ΤΩΡΑ έκτακτη επιχορήγηση για πετρέλαιο για όλα τα σχολεία όλων των Δήμων της Κέρκυρας για να μην παγώσει κανένα παιδί!
Θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλος τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών/τριών μας!