Παρασκευή 24.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

ΣΕΠΕ Κέρκυρας: «Εμπαιγμός τα μέτρα ενάντια στην έξαρση των ιώσεων και του Covid»

ΣΕΠΕ
10 Ιανουαρίου 2024 / 10:04
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

«Η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά, όπως και την περίοδο της πανδημίας, να υιοθετήσει τις ουσιαστικές προτάσεις των εκπαιδευτικών σωματείων, των φορέων του γονεϊκού κινήματος, γιατί τις θεωρεί κόστος»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μετά την ΕΛΜΕ, και ο ΣΕΠΕ εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την έξαρση των ιώσεων και του COVID. Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Στο ίδιο έργο θεατές! Σαν να ζούμε την "ημέρα της μαρμότας"...

Όσα δυστυχώς ζήσαμε την περίοδο της πανδημίας, με τα γνωστά, τραγικά αποτελέσματα, αλλά και τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης βλέπουμε να επαναλαμβάνονται και σήμερα.

Παρά τις επισημάνσεις, αλλά και τις ανησυχίες επιστημόνων, μπροστά στο άνοιγμα των σχολείων, για την έξαρση του covid και των  ιώσεων, την αύξηση των διασωληνωμένων και των θανάτων, η κυβέρνηση συστήνει:

  • το συχνό πλύσιμο των χεριών (!)
  • το άνοιγμα των παραθύρων στις τάξεις (!), προφανώς ακόμα και αν κάνει έξω παγωνιά...
  • την αποφυγή του συνωστισμού, σε τάξεις όμως με 25, 26, 27 και βάλε μαθητές...
  • τη δικαιολόγηση των απουσιών των μαθητών, όταν νοσούν, αλλά όχι των εκπαιδευτικών, αφού έχει καταργηθεί η άδεια ειδικού σκοπού
  • την αυστηρή καθαριότητα των σχολείων, όταν όμως το προσωπικό δεν αρκεί ούτε στο ελάχιστο, με καθαρίστριες που εργάζονται με μερική απασχόληση (ακόμα και 3ωρες).

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, υποτίθεται ενάντια στην έξαρση των ιώσεων και του covid, αποτελούν κυριολεκτικά μνημείο εμπαιγμού και κοροϊδίας.

Την ίδια ώρα αρνείται πεισματικά, όπως και την περίοδο της πανδημίας, να υιοθετήσει τις ουσιαστικές προτάσεις των εκπαιδευτικών σωματείων, των φορέων του γονεϊκού κινήματος, γιατί τις θεωρεί κόστος. Συγκεκριμένα:

  • τη μείωση του αριθμού των μαθητών στην τάξη
  • τη διενέργεια ελέγχων (test) με ευθύνη του ΕΟΔΥ, με σημείο αναφοράς την σχολική μονάδα
  • τις μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών για την κάλυψη των κενών σε εκπαιδευτικούς που αντικειμενικά θα προκύπτουν
  • την επαναφορά της άδειας ειδικού σκοπού. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί δικαιούνται μόλις 15 ημέρες αναρρωτική άδεια για κάθε έτος, ενώ για κάθε ημέρα αναρρωτικής που λαμβάνουν, χάνουν χρήματα από το μισθό τους. Ουσιαστικά, οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί απαγορεύεται να λείψουν λόγω ασθένειας, ενώ δεν υπάρχει και καμία πρόβλεψη και για εκπαιδευτικούς-γονείς, που θα νοσήσει το παιδί τους.
  • την πρόβλεψη για εκπαιδευτικούς και μαθητές που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες

Φυσικά, όπως και την περίοδο της πανδημίας και παρά τις έρευνες των εκπαιδευτικών για τις πολύπλευρες επιπτώσεις που είχε, δεν προβλέπεται κανένα μέτρο για την ουσιαστική στήριξη των μαθητών που θα λείπουν από την τάξη για πολλές μέρες. Και μάλιστα, θα λείπουν περιοδικά διαφορετικές ομάδες μαθητών, γεγονός πού σημαίνει ότι θα παρουσιαστούν σημαντικά προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία, στην εμπέδωση και διδασκαλία της ύλης.

Δεν μάς προξενεί εντύπωση από τα παραπάνω! Έχει αποδείξει η κυβέρνηση αυτή ποιες είναι οι προτεραιότητές της. Ό, τι έχει να κάνει με την υγεία, τη μόρφωση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, συνολικά τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας θεωρείται κόστος, που εμποδίζει την επίτευξη των στόχων της εξοικονόμησης ζεστού χρήματος για τους επιχειρηματικούς ομίλους, της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας, τον υπέρτατο στόχο της κερδοφορίας!

Καλούμε τις Ομοσπονδίες, τα εκπαιδευτικά σωματεία, τους γονείς και τους μαθητές, να καταγγείλουν τον νέο κυβερνητικό εμπαιγμό και να διεκδικήσουν μέτρα με βάση τις σαφείς διεκδικήσεις που έχουμε αναδείξει για πάνω από δυο χρόνια μέσα στην πανδημία με:

·         αραίωση των μαθητών με 15 μαθητές ανά τμήμα,

·         αξιοποίηση επιπλέον αιθουσών,

·         προσλήψεις επιπλέον μόνιμου προσωπικού καθαριότητας με πλήρες ωράριο,

·         δωρεάν παροχή μέσων ατομικής προστασία κτλ. ,

·         τη στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας με όλο το απαραίτητο μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

·         κατοχύρωση επιπλέον άδεια ασθενείας χωρίς περικοπή μισθού και προϋπηρεσίας ειδικά για τους αναπληρωτές.»

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Βασίλης Πανταζόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος), με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις. Επιπλέον, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Reading στις Στρατηγικές Σπουδές.