Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ούτε «καρφί» εδώ και ένα χρόνο στην «πληγωμένη» Γέφυρα του Ποταμού

ΓΕΦΥΡΑ ΠΟΤΑΜΟΥ
27 Οκτωβρίου 2022 / 09:29

Μέχρι και τελάρα έχουν τοποθετήσει οι κάτοικοι στις άκρες του γεφυριού για να προφυλάξουν τους πεζούς από τυχόν ατύχημα

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στάσιμη παραμένει εδώ και ένα χρόνο η υπόθεση της αποκατάστασης της Γέφυρας του Ποταμού. Οι εργασίες ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει, αν και η νέα μελέτη για την επισκευή της υφιστάμενης γέφυρας έχει πάρει την έγκριση του ΚΑΣ από τον Δεκέμβριο του 2021.

Το θέμα συζητήθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων, ύστερα από επερώτηση της ΛΑΣΥ και με αίτημα την ολοκλήρωση του έργου.

Ο σχεδιασμός βάσει της νέας μελέτης που έγινε, προβλέπει την στατική ενίσχυση της γέφυρας από το κατάστρωμα με πασαλομπήξεις και με τσιμεντοενέσεις στο υπόβαθρο της Γέφυρας για την εξυγίανση του εδάφους, αλλάζοντας τον αρχικό τρόπο επέμβασης που θα γινόταν πάνω στην κοίτη του ποταμού.

Ωστόσο η εκτέλεση του έργου, για το οποίο υπάρχει διαθέσιμο κονδύλι, ύψους 350.000 ευρώ έχει «κολλήσει». Για να προχωρήσει το έργο θα πρέπει στην ουσία να γίνει ένα «πάντρεμα» των νέων εργασιών με την παλιά εργολαβία, προκειμένου το έργο να μην χρειαστεί να επαναδημοπρατηθεί και χαθεί κι άλλος πολύτιμος χρόνος.

Ήδη η Περιφερειακή Αρχή έχει έρθει σε επαφή με τον εργολάβο και αναμένει την απάντησή του. Όπως τόνισε στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Τεχνικών Έργων Μανώλης Ορφανουδάκης, αν τελικά ο εργολάβος συμφωνήσει να εκτελέσει το έργο, θα εγκατασταθεί άμεσα με ορίζοντα ολοκλήρωσης των εργασιών τον ένα χρόνο. Διαφορετικά το έργο θα πρέπει να επαναδημοπρατηθεί και η εγκατάσταση του εργολάβου θα γίνει σε περίπου έξι μήνες.

 Με τελάρα

 Στο μεταξύ η εικόνα της γέφυρας του Ποταμού είναι αποκαρδιωτική, ενώ μέχρι και τελάρα έχουν τοποθετήσει οι κάτοικοι στις άκρες της για να προφυλάξουν τους πεζούς από τυχόν ατύχημα. Η γέφυρα αν και δεν θεωρείται ασφαλής, εντούτοις χρησιμοποιείται τόσο από οδηγούς όσο και από πεζούς παρά την απαγόρευση, ενώ καθημερινά πληθαίνουν οι φωνές διαμαρτυρίας από τους κατοίκους για να αποκατασταθεί πλήρως το γεφύρι. Σημειώνεται ότι πρόκειται για έναν οικισμό που αριθμεί περίπου 7.000 κατοίκους.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ